Čudesna biljka mačji nokat liječi i najteže bolesti

-

Mačji nokat je biljka koja raste unutar kišnih šuma u određenim dijelovima Južne Amerike, posebno u Peruu i Paragvaju. Ova biljka naraste do 30 metara a određeni dijelovi korijena i kore drveta se koriste u medicini.

Mačji nokat (Uncaria tomentosa) je biljka koja je poznata pod nazivom mačja šapa i mačja kandža medicinski je korištena za liječenje upale mokraćnog sistema, astme, kao i za čišćenje bubrega, za reumatizam i bolove u kostima.

- Google oglasi -

Mačji nokat biljka

Od devedesete godine intenzivno se počinje koristiti u Europi i svijetu za liječenje Aids-a i raka. Naime, u mačjem noktu se nalaze odlični sastojci koji poboljšavaju imunitet, a i djeluje kao antioksidans.

Jačanje imuniteta pozitivno utječe na zdravlje i na taj način organizam može da se izbori sa većim brojem bolesti. Tako možemo pronaći informacije da je mačji nokat pomogao oko mioma, cista, ženama nakon porođaja da se brže oporave, bolova u kostima, za brže zarastanje dubljih rana, smanjuje asmu, pa se navode ponegdje primjeri da je pomogao oko neke vrste tumora.

Brojne studije su otkrile da se mačja kandža može koristiti za prirodno poboljšanje simptoma osteoartritisa i reumatoidnog artritisa.

Tradicionalna kineska medicina (TCM) koristi mačju kandžu stoljećima za liječenje visokog krvnog tlaka. Čini se da studije sada to potvrđuju, a specifičnom alkaloidu – hirsutinu – pripisuje se sposobnost ove biljke da drži krvni tlak pod kontrolom.

- Google oglasi -

Svestrana biljka mačji nokat također pomaže u detoksikaciji probavnog trakta, dok obnavlja prijateljske bakterije u crijevima. Također snažno je protuupalno sredstvo, vjeruje se da se mačja kandža bori protiv upala povezanih s nizom gastrointestinalnih problema.

Također se koristi za liječenje širokog spektra drugih probavnih poremećaja uključujući; IBS, IBD, kolitis, gastritis i peptički ulkusi.

Kora mačjeg nokta smatra se ljekovito najkorisnijom. Dokazano je da i lišće i korijenje sadrže značajan fitokemijski sadržaj, ali ne u takvoj koncentraciji kao u kori.

Tradicionalno se od kore mačje kandže pravi čaj ili prah koji se konzumira tokom određenog razdoblja zavisno od bolesti.

Mačja kandža

Indijanci je najviše koristili za liječenje raznih upala, reume, čireva na želucu, tumora, dizenterije, pa i kod kontrole rađanja. Mačja šapa ili mačji nokat koristio se i u Južnoj američkoj medicini za artritis.

Mjere predostrožnosti
Nemojte uzimati mačju kandžu ako uzimate lijekove za razrjeđivanje krvi. Velike količine mogu uzrokovati želučane tegobe zbog velikog broja tanina u kori. Preporučuje se postepeno povećavati dozu kako bi se ublažili simptomi detoksikacije. Ne preporučuje se uzimanje Mačje kandže ako imate zakazanu operaciju. Važno je za znati da se ne smije uzimati sa mliječnim proizvodima.

Ova biljka sadrži oko 10 posto tanina. Predoziranjem mogu nastati problemi na jetri, a može dovesti do problema sa bubrezima. Ne preporučuje se trudnicama, dojiljama i djeci.

- Google oglasi -

Novi Sadržaj

Majčina dušica (Thymus serpyllum)

Majčina dušica (Thymus serpyllum L.) u narodu poznata još kao "babina dušica" ili "materinka" je trajna biljka iz porodice...

Maslačak (Taraxacum officinale)

Maslačak (Taraxacum officinale) je trajna zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae), s vrlo razvijenim korijenom iz kojega raste rozeta...

Vitiligo: vrste, simptomi, uzroci i liječenje

Bolest se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, u svim rasama i u oba spola. Vitiligo je stanje...

Prirodni eliksir ljepote i zdravlja – Za šta je dobro koristiti kantarionovo ulje

Kantarion ili gospina trava je biljka koja ima mnoga ljekovita svojstva, bere se u maju i junu u vrijeme...
- Google oglasi -

Proljetna alergija, borba s peludom i oslobađanje od neugodnih simptoma

Za neke je proljeće izvor radosti i dobrog raspoloženja, a za druge je sezona muke i patnje. Naime, sve...

Rosopas (Chelidonium majus)

Rosopas (Chelidonium majus) u narodu poznata još kao “rusa” ili “zmijino mlijeko”, dolazi iz porodice Makovki (Papaveraceae). Ime rodu...

Ovo morate pročitati

Zdravstvene i prehrambene prednosti kakao praha

Danas je kakao najpoznatiji po svojoj ulozi u proizvodnji...

NOVA EPIDEMIJA: Bakterija iz klima uređaja odnosi živote

U najvećoj epidemiji legionarske bolesti u povijesti New Yorka,...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas