IshranaLiječenje prirodnim sokovima

Liječenje prirodnim sokovima

-

Iako je još davno čuveni Hipokrat kazao: Neka vaša hrana bude lijek i neka vaši lijekovi budu hrana, moderna civilizacija uvelike je utjecala na promjenu prehrane te nam tako donijela mnogostruke negativne posljedice po zdravlje. Kako se možemo vratiti prirodnom načinu prehrane i dovesti u stanje stalne vitalnosti savjetuje američki nutricionist Donald Miller.

Kao faktore rizika koji uzrokuju negativne posljedice po zdravlje izdvajamo promjenu načina prehrane, sjedilački način života, stres i zagađenost sredine. Najhitnije karakteristike u prehrani današnjeg društva su: zamjena prirodne, sirove hrane termički obrađenom, zamjena krupno mljevenih žitarica s mekinjama kruhom od bijelog brašna, pomanjkanje vitaminima, mineralnih soli i oligoelemenata, nedostatak zelenih biljnih pigmenata, klorofila, nedostatak biljnih vlakana koja imaju ulogu u dinamici rada crijeva i reguliranju probave, prekomjerna uporaba masti i 1/1 proteina životinjskog podrijetla, prekomjerna upotreba kuhinjske soli i kemijskih konzervanasa, te konzumiranje rafiniranih slatkiša (čokolada, bombona). Bez detaljnog objašnjenja ovoga nabrojanog, možemo reći da obnova i očuvanje dobrog zdravlja podrazumijeva najprije preispitivanje vlastitog načina prehrane i ispravljanje grešaka koje smo činili godinama.

1. Sokovi se dobivaju centrifiigiranjem u mikseru povrća i voća koje je dobre kvalitete, dobro oprano i očišćeno.

- Google oglasi -

2. Sokovi se pripremaju samo za jednodnevnu upotrebu; treba ih koristiti u svježem stanju i nerazblažene kako bi ostvarili najbolji efekt.

3. Može se odjednom pripremiti količina potrebna za jedan dan. Sok se čuva u dobro zatvorenim staklenim flašama i na hladnom, u frižideru. Pola sata prije upotrebe, sok iz flaše treba uliti u čašu (250 ml) koja se ostavi da odstoji na sobnoj temperaturi kako bi se sadržaj ugrijao. Ne treba dnevno konzumirati više od 1,5 do 2 litre soka. Sokovi se ne kuhaju i ne piju hladni, već ugrijani do sobne temperature.

4. Pod izrazima ‘svježe i sirovo’ podrazumijeva se da biljne na mirnice nisu kuhane, pečene, pržene ili na neki drugi način termički obrađene.

5. Prilikom liječenja ne treba uno siti u organizam ništa drugo od hrane izuzev sokova od voća i povrća, i to u vremenskom periodu koji varira od nekoliko dana do mje-sec-dva. Sokovi se piju naizmjenično – jedan dan sok od voća, drugi dan sok od povrća, po 2,5 dl soka svaka 2,5 sata. U pauzi između dvije terapije sokom može se piti voda ili čaj po želji.

- Google oglasi -

6. Dok traje terapija sokovima, svako jutro treba upražnjavati klizmu (ispiranje debelog crijeva) sa 1,5-2 litre mlakog čaja od kamilice; za stariju djecu koristiti 1/2 doze, a za manju 1/4 od doze propisane odraslima.

7. Nakon liječenja sokovima slijedi prijelazno razdoblje od 5-10 dana kada se postepeno u prehranu uvodi voće i povrće u svježem stanju (termički neobrađeno) i to u obliku salata ili nekih drugih kulinarskih formi. Istovremeno se postepeno smanjuje količina sokova. Liječenje sirovom hranom se nastavlja, ovisno o bolesti, 1-12 mjeseci.

- Google oglasi -

Odgovori

Novi Sadržaj

Simptomi dehidracije – Ako vam se dešavaju ove stvari, u problemu ste

Naše tijelo jednostavno traži više hidratacije tokom toplih mjeseci, prije svega zato što gubi više vode zbog znojenja. To...

Ovi znakovi otkrit će da li morate izbaciti gluten iz prehrane!

Celijakija je kronična autoimuna bolest tj. teška intolerancija organizma na gluten, tvar koja se nalazi u pšenici, ječmu i...

Ne bacajte sjemenke od lubenice, jer imaju pozitivno djelovanje na zdravlje

Iako su sjemenke lubenice fizički male, one sadrže mnogo nutritivni prednosti. Jedna porcija sjemenki lubenice (ili brašna sjemenki lubenice)...

Oprez! 2 ulja koja nikako ne smijemo koristiti za sunčanje

Sunce je izvor života i zdravlja, no pretjerano izlaganje sunčevim zrakama je štetno i potencijalno kancerogeno, posebno ako koristimo...
- Google oglasi -

Kako napraviti ulje od lavande i za šta se koristi

Lavanda biljka ima jak aromatičan miris, ukus gorak i ljut. Ima sivo-zelene listove i plavo-ljubičaste cvjetove i duguljaste klasove....

Evo zašto se dešavaju grčevi u nogama i kako da ih spriječite

Grčevi u nogama оbičnо se јаvlјајu tоkоm nоći i bоl је žestok, dešavaju se uglavnom iznenada i mogu da...

Ovo morate pročitati

Ako ste vegetarijanci ove namirnice su najjači izvor željeza

Uravnotežena prehrana je osnova neophodna za održavanje zdravog tijela....

Namirnice za i protiv štitnjače

Pravilnim izborom ili izbjegavanjem neke hrane možete pomoći štitnoj...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas