IshranaVodič za prirodno liječenje sokovima

Vodič za prirodno liječenje sokovima

-

Iako je još davno čuveni Hipokrat kazao “Neka vaša hrana bude lijek i neka vaši lijekovi budu hrana”, moderna civilizacija uveliko je utjecala na promjenu prehrane te nam tako donijela mnogostruke negativne posljedice po zdravlje. Ako se opredjelite za liječenje prirodnim sokovima slijedite ove upute.

Kako se možemo vratiti prirodnom načinu prehrane i dovesti u stanje stalne vitalnosti savjetuje američki nutricionist Donald Miller. Kao faktore rizika koji uzrokuju negativne posljedice po zdravlje izdvajamo promjenu načina prehrane, sjedilački način života, stres i zagađenost sredine. Najhitnije karakteristike u prehrani današnjeg društva su zamjena prirodne, sirove hrane termički obrađenom, zamjena krupno mljevenih žitarica s mekinjama i hljebom od bijelog brašna. Pomanjkanje vitaminima, mineralnih soli i oligoelemenata, nedostatak zelenih biljnih pigmenata, klorofila, nedostatak biljnih vlakana koja imaju ulogu u dinamici rada crijeva i reguliranju probave. Prekomjerna uporaba masti i proteina životinjskog podrijetla, prekomjerna upotreba kuhinjske soli i kemijskih konzervanasa, te konzumiranje rafiniranih slatkiša (čokolada, bombona). Bez detaljnog objašnjenja ovoga nabrojanog, možemo reći da obnova i očuvanje dobrog zdravlja podrazumijeva najprije preispitivanje vlastitog načina prehrane i ispravljanje grešaka koje smo činili godinama.

Liječenje prirodnim sokovima

- Google oglasi -

Terapija prirodnim sokovima je u osnovi metoda za liječenje raznih bolesti unosom raznih svježih sokova u ishranu. Sokovi su čaroban prirodni lijek za tijelo. Detoksiciraju tijelo od svih nepotrebnih i neželjenih nečistoća, te čiste organizam ostavljajući zdravo tijelo i blistavu kožu.

Prirodni sokovi od voća i povrća imaju neprocjenjivu vrijednost za zdravlje i vitalnost organizma, ljekoviti su za detoksikaciju, sprječavanje umora, poboljšanje probave i sl.

  • Sokovi se dobivaju centrifigiranjem u mikseru povrća i voća koje je dobre kvalitete, dobro oprano i očišćeno.
  • Sokovi se pripremaju samo za jednodnevnu upotrebu; treba ih koristiti u svježem stanju i nerazblažene kako bi ostvarili najbolji efekt.
  • Može se odjednom pripremiti količina potrebna za jedan dan. Sok se čuva u dobro zatvorenim staklenim flašama i na hladnom, u frižideru. Pola sata prije upotrebe, sok iz flaše treba uliti u čašu (250 ml) koja se ostavi da odstoji na sobnoj temperaturi. Ne treba dnevno konzumirati više od 1,5 do 2 litre soka. Sokovi se ne kuhaju i ne piju hladni, već ugrijani do sobne temperature.
  • Pod izrazima “svježe i sirovo” podrazumijeva se da biljne namirnice nisu kuhane, pečene, pržene ili na neki drugi način termički obrađene.
  • Prilikom liječenja ne treba unositi u organizam ništa drugo od hrane izuzev sokova od voća i povrća, i to u vremenskom periodu koji varira od nekoliko dana do nekoliko mjeseci. Sokovi se piju naizmjenično. Jedan dan sok od voća, drugi dan sok od povrća, po 2,5 dl soka svaka 2,5 sata. U pauzi između dvije terapije sokom može se piti voda ili čaj po želji.
  • Dok traje terapija sokovima, svako jutro treba upražnjavati klizmu (ispiranje debelog crijeva) sa 1,5-2 litre mlakog čaja od kamilice, za stariju djecu koristiti 1/2 doze, a za manju 1/4 od doze propisane odraslima.
  • Nakon liječenja sokovima slijedi prijelazno razdoblje od 5-10 dana kada se postepeno u prehranu uvodi voće i povrće u svježem stanju (termički neobrađeno) i to u obliku salata ili nekih drugih kulinarskih formi. Istovremeno se postepeno smanjuje količina sokova. Liječenje sirovom hranom se nastavlja, ovisno o bolesti, 1-12 mjeseci.

Recepti za sokove koji čiste tijelo i djeluju protuupalno

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,105SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Anti-upalna hrana na vašem stolu – 8 namirnica koje su zdrave za tijelo

Kada kažemo da se zdravo hranimo, onda je to subjektivno značenje. Nema standardnog načina da jedete zdravu hranu. Zapravo,...

5 prirodnih načina za ublažavanje ječmenca na oku – Isprobajte prirodne metode za brže ozdravljenje

Ječmenac na oku, poznat i kao hordeolum, je upalna infekcija koja se javlja na rubu kapka. To je često...

Otkrijte nevjerovatne zdravstvene koristi kajsija! Broj 7 će vas iznenaditi

Jeste li ikada pomislili da nešto tako ukusno kao što su kajsije može biti i iznimno korisno za vaše...

Otkrijte tajne prirodnih trikova za potpunu zaštitu kose od sunca i soli

Isto kao što tijelo mažete zaštitnom kremom dok ste na suncu, tako isto koristite preparate za zaštitu kose od...
- Google oglasi -

Svećenik Romano Zaga ističe ovaj recept: Recept od aloje za ozdravljenje od karcinoma

Brazilski redovnik, pater Romano Zago, otac je ovog lijeka koji se već generacijama prenosi u mnogim porodicama širom svijeta....

Ženski problemi: Kako vratiti ravnotežu intimnom području?

Kako bi bili sretni i zadovoljni te s lakoćom obavljali svakodnevne obveze potrebna nam je ravnoteža iznutra i izvana....

Ovo morate pročitati

Herbarium – Bršljan

Nazivi biljke Familija: Araliaceae Narodni: Bršljan Latinski: Hedera helix Ljekarski: Folia hederae Engleski: English...

Evo kako ćete najlakše izbaciti dosadni šlajm nakon prehlade

Kašalj praćen (lakšim ili težim) izbacivanjem šlajma, posebno je učestao...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas