Manjak magnezija može biti koban za zdravlje?

0
1053

magnezijNedostatak magnezija jedan je od glavnih uzroka srčane aritmije, visokog kolesterola i visokog krvnog tlaka.

Nažalost, mnogi nepravilnim izborom namirnica, ne mogu hranom unijeti dovoljno magnezija. No, postoji nekoliko znakova koji će ti reći imaš li niske razine magnezija

Smanjuje umor i iscrpljenost

Magnezij je jedan od najvažnijih minerala koji se nalaze u stanicama našeg organizma i neizostavan je za njegovo normalno funkcioniranje jer igra važnu ulogu u dijeljenju stanica. Doprinosi oslobađanju energije pri metaboličkim procesima, radu mišića i živčanog sustava, ravnoteži elektrolita i smanjenju umora i iscrpljenosti.
Nedostatak magnezija opasan je za živčani sustav, srce i bubrege. Nažalost, danas mnogi neadekvatnom prehranom ne unose dovoljno magnezija. Postoji nekoliko znakova koji će ti reći imaš li niske razine magnezija:

• grčevi i trzanje mišića
• nepravilni otkucaji srca
• depresija i loše raspoloženje
• zujanje u ušima
• glavobolje
• bubrežni kamenci

Povećana potreba organizma za kisikom

Uzimanje dodatne doze magnezija putem dodataka prehrani može dovesti do dijareje kod nekih ljudi prvih nekoliko dana, ali ta pojava obično ne traje dugo.

“Manjak magnezija u organizmu povezuje se s mnogim simptomima poput umora, grčeva u mišićima i iscrpljenosti. Svima, a naročito aktivnim vježbačima magnezij je potreban za održavanje optimalne razine kisika u organizmu kao i za korištenje energije. Nedostatak magnezija dovodi do povećane potrebe organizma za kisikom i posljedično bržeg umaranja”, objašnjava nutricionistica Mirja Jošić, dipl.ing. i dodaje kako je magnezij potreban pogotovo onima koji vježbaju za pravilan rad mišića.

Nakon što napraviš krvne pretrage, ako patiš od srednjeg nedostatka magnezija preporuča se piti 3 grama magnezija u obliku dodataka prehrani svakih 6 sati. Ako patiš od najčešćeg simptoma, glavobolje, pij magnezij citrat 1830-3625 mg u pravilnim dozama 3 mjeseca ili magnezij oksid 400 mg dva puta dnevno. Saznaj još savjeta stručnjaka o nedostatku magnezija.