ZdravljePomoću ovog minerala riješite sve ženske probleme!

Pomoću ovog minerala riješite sve ženske probleme!

-

Vjerovatno ne razmišljate o tome, koliko ovog minerala inače unosite dnevno, ili sedmično. Magnezij može da preporodi vas i vaše tijelo, može da bude jako bitan, čak i ključan za vaše zdravlje. Magnezij se preporučuje uzimati ujutro jer mu je tada apsorpcija bolja, ali njegova primjena zavisi o trenutnom stanju u kojem se nalazite.

Magnezij je jedan od četiri najzastupljenija minerala u našem organizmu koji je potreban za više od 300 tjelesnih funkcija.

- Google oglasi -

Ako imate problema sa depresijom, lošim snom, ili imate jake menstrualne bolove, magnezijum će vam itekako pomoći. Ukoliko imate grčeve tokom menstruacije, povećajte unos magnezijuma, a one će vam pomoći i olakšati.

Magnezij za zdravlje

Preporučuje se 360 mg magnezija dnevno tri dana prije menstruacije. Također je utvrđenjo, da masiranje stomaka magnezijevim uljem, pomaže u ublažavanju grčeva tokom menstrualnog ciklusa.

Svi koji pate od insomnije, ili se bude letargični, mogu da poboljšaju svoje stanje uz pomoć magnezijuma. U jednoj studiji, odrasli koji su 8 nedelja uzimali magnezijum osjetili su značajno povećanje kvaliteta sna.

>>Koja su ljekovita svojstva magnezija pročitajte OVDJE

- Google oglasi -

Pojedina istraživanja pokazala su da je magnezijum jedan od slabo korišćenih lijekova za ozbiljnu depresiju. Dosadašnji rezultati pokazali su da su osobe koje su obratile pažnju na unos magnezijuma osjetile značajno poboljšanje mentalnog zdravlja.

Preporučena dnevna doza magnezijuma je 800 mg i najviše ga ima u bademima, susamu, sjemenkama suncokreta, smokvama, limunu, jabuci, zelenom povrću, celeru…

Djeluje i na zaštitu funkcija srčanog mišića, reguliše kretanje kalija u stanicama miokarda, štiti od stresa, djeluje vazodilatirajuće na srčane i periferne arterije te smanjuje nastanak plakova.

U različitim ispitivanjima pokazalo se da redovni unos magnezija djeluje preventivno na nastanak dijabetesa.

Magnezij ima važnu ulogu i u detoksikaciji organizma. Bitan je za proizvodnju glutationa, antioksidansa koji je zaslužan za odstranjivanje teških metala (živa, olovo, arsen) iz našeg organizma.

>>Magnezij kao čudotvorni lijek koji otklanjanja ili poboljšava brojne zdravstvene tegobe

Nedostatak i višak magnezija

Poznato je da se kod manjka magnezija javljaju slabost, umor, grčevi u mišićima, vrtoglavica, glavobolja, tvrda stolica.

Manjak magnezija pogađa i nervni sistem tako što se pojavljuju anksioznost, razdražljivost, letargija, poteškoće s pamćenjem, nesanica. Mnoga istraživanja ukazuju na povezanost smanjene količine magnezija u organizmu i depresije.

Simptomi kroničnog manjka magnezija uključuju smanjen imunitet, stalan umor, smanjenu gustoću kostiju (koja dovodi do osteoporoze), anemiju i aritmiju.

>>Zašto je nedostatak magnezija koban za zdravlje

Iako je nedostatak magnezija u organizmu teško definirati, postoje posebna stanja koja zahtijevaju dodatni unos.

To su alkoholizam, primjena određenih vrsta lijekova (tetraciklini, kinolonski antibiotici, diuretici Henleove petlje i tiazidni diuretici, inhibitori protonske pumpe), pacijenti s gastrointestinalnim bolestima, pacijenti s dijabetesom tipa 2, starija populacija, trudnice, djeca u razvoju i vrlo zastupljeno stanje svakodnevnog stresa.

Višak magnezija u organizmu ili hipermagnezemija je vrlo rijetka pojava jer se višak magnezija kod zdrave osobe izlučuje putem bubrega. Problem nastaje kod smanjene bubrežne funkcije. Ostali mogući uzroci su prekomjeran unos magnezija, Addisonova bolest, terapija litijem, smanjeno izlučivanje hormona štitnjače te mliječno-alkalni sindrom.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

Čičak biljka – Korov koji čuva vaše zdravlje

Čičak je dvogodišnja biljka koja ima dugačak i sivo-smeđi i vretenasti korijen. U prvoj godini pojavljuju se veliki prizemni...

7 iznenađujućih zdravstvenih prednosti ananasa

Ananas (Ananas comosus) potječe iz Južne Amerike, gdje se uzgaja već nekoliko stoljeća, vrlo je ukusno voće koje posjeduje...

Top 7 zapanjujućih prednosti mlijeka sa češnjakom

Tradicionalna metoda liječenja tj. Ayurveda je oduvijek bila najsigurniji način liječenja svake bolesti. Iako danas mnogi ljudi preferiraju alopatske...

Liječenje išijasa – Obloge za išijas – Vježbe za išijas

Išijas je naziv za bol uzrokovanu iritacijom išijadičnog živca. Sve što iritira ovaj živac može uzrokovati bol, u rasponu...
- Google oglasi -

Strah i trepet za holesterol i rak, a izvrsni za struk i spermu

Orašasti plodovi sve češće se nalaze na popisu zdravih namirnica. Orašasti plodovi su nutritivno bogata namirnica, koja sadrži većinu...

Od mirisnih cvjetova lipe pripremite ljekoviti čaj i opuštajuću kupku

Lipa se od davnina poštuje kao božansko drvo koje štiti od zla, a jedno je od starih vjerovanja da...

Ovo morate pročitati

Masne kiseline i vitamini koji su potrebni vašem tijelu zimi

Zima je godišnje doba kada bi, po pravilu, trebalo...

Smanjite rizik od artritisa uz vino

Tri čaše vina sedmično može vam pomoći u obrani...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas