ZdravljePomoću ovog minerala riješite sve ženske probleme!

Pomoću ovog minerala riješite sve ženske probleme!

-

Vjerovatno ne razmišljate o tome, koliko ovog minerala inače unosite dnevno, ili sedmično. Magnezij može da preporodi vas i vaše tijelo, može da bude jako bitan, čak i ključan za vaše zdravlje. Magnezij se preporučuje uzimati ujutro jer mu je tada apsorpcija bolja, ali njegova primjena zavisi o trenutnom stanju u kojem se nalazite.

Magnezij je jedan od četiri najzastupljenija minerala u našem organizmu koji je potreban za više od 300 tjelesnih funkcija.

- Google oglasi -

Ako imate problema sa depresijom, lošim snom, ili imate jake menstrualne bolove, magnezijum će vam itekako pomoći. Ukoliko imate grčeve tokom menstruacije, povećajte unos magnezijuma, a one će vam pomoći i olakšati.

Magnezij za zdravlje

Preporučuje se 360 mg magnezija dnevno tri dana prije menstruacije. Također je utvrđenjo, da masiranje stomaka magnezijevim uljem, pomaže u ublažavanju grčeva tokom menstrualnog ciklusa.

Svi koji pate od insomnije, ili se bude letargični, mogu da poboljšaju svoje stanje uz pomoć magnezijuma. U jednoj studiji, odrasli koji su 8 nedelja uzimali magnezijum osjetili su značajno povećanje kvaliteta sna.

>>Koja su ljekovita svojstva magnezija pročitajte OVDJE

- Google oglasi -

Pojedina istraživanja pokazala su da je magnezijum jedan od slabo korišćenih lijekova za ozbiljnu depresiju. Dosadašnji rezultati pokazali su da su osobe koje su obratile pažnju na unos magnezijuma osjetile značajno poboljšanje mentalnog zdravlja.

Preporučena dnevna doza magnezijuma je 800 mg i najviše ga ima u bademima, susamu, sjemenkama suncokreta, smokvama, limunu, jabuci, zelenom povrću, celeru…

Djeluje i na zaštitu funkcija srčanog mišića, reguliše kretanje kalija u stanicama miokarda, štiti od stresa, djeluje vazodilatirajuće na srčane i periferne arterije te smanjuje nastanak plakova.

U različitim ispitivanjima pokazalo se da redovni unos magnezija djeluje preventivno na nastanak dijabetesa.

Magnezij ima važnu ulogu i u detoksikaciji organizma. Bitan je za proizvodnju glutationa, antioksidansa koji je zaslužan za odstranjivanje teških metala (živa, olovo, arsen) iz našeg organizma.

>>Magnezij kao čudotvorni lijek koji otklanjanja ili poboljšava brojne zdravstvene tegobe

Nedostatak i višak magnezija

Poznato je da se kod manjka magnezija javljaju slabost, umor, grčevi u mišićima, vrtoglavica, glavobolja, tvrda stolica.

Manjak magnezija pogađa i nervni sistem tako što se pojavljuju anksioznost, razdražljivost, letargija, poteškoće s pamćenjem, nesanica. Mnoga istraživanja ukazuju na povezanost smanjene količine magnezija u organizmu i depresije.

Simptomi kroničnog manjka magnezija uključuju smanjen imunitet, stalan umor, smanjenu gustoću kostiju (koja dovodi do osteoporoze), anemiju i aritmiju.

>>Zašto je nedostatak magnezija koban za zdravlje

Iako je nedostatak magnezija u organizmu teško definirati, postoje posebna stanja koja zahtijevaju dodatni unos.

To su alkoholizam, primjena određenih vrsta lijekova (tetraciklini, kinolonski antibiotici, diuretici Henleove petlje i tiazidni diuretici, inhibitori protonske pumpe), pacijenti s gastrointestinalnim bolestima, pacijenti s dijabetesom tipa 2, starija populacija, trudnice, djeca u razvoju i vrlo zastupljeno stanje svakodnevnog stresa.

Višak magnezija u organizmu ili hipermagnezemija je vrlo rijetka pojava jer se višak magnezija kod zdrave osobe izlučuje putem bubrega. Problem nastaje kod smanjene bubrežne funkcije. Ostali mogući uzroci su prekomjeran unos magnezija, Addisonova bolest, terapija litijem, smanjeno izlučivanje hormona štitnjače te mliječno-alkalni sindrom.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

Uz ove savjete povećajte volumen kose

Dok žene koje imaju prirodno bujniju kosu čine sve kako bi umanjile volumen, druge pak priželjkuju da im je...

Zašto je zdravo svaki dan popiti pivo

Brojne studije pokazuju da je umjereno ispijanje alkoholnih pića zdravo. Ukoliko je vaš izbor najčešće pivo, evo nekoliko razloga...

Ljubitelji kafe, evo koliko kafa možete popiti bez da ugrozite svoje zdravlje

Kafa je jedan od najpoznatijih napitaka koji ljudi piju svakodnevno u velikim količinama, pa se postavlja pitanje koliko kafa...

Evo kako koristiti pivo za zdravu, meku i sjajnu kosu

Pivo je omiljeno alkoholno piće koje možda svi vežemo uz zabavu s prijateljima, i blistave uspomene u vrućim ljetnim...
- Google oglasi -

Devet simptoma endometrioze koje bi svaka žena trebala znati

Endometrioza je bolest u kojoj je endometrij (tkivo koje oblaže unutrašnjost maternice) prisutan izvan maternice. Endometrioza se najčešće javlja...

Ljetovanje i menstruacija – Da li je pametno plivati tokom onih dana?

Uplatili ste ljetovanje još zimus, spremate se na put s porodicom ili društvom, sve je isplanirano do detalja ali,...

Ovo morate pročitati

Kako se riješiti podočnjaka

Ukoliko i vi imate problema sa podočnjacima kojih se...

Pomoću ovog genijalnog trika očistite začepljene odvode u 2 minuta!

Ono što nam zna ići na živce jeste začepljenje...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas