IshranaZašto je mediteranska prehrana najbolja za vaše zdravlje

Zašto je mediteranska prehrana najbolja za vaše zdravlje

-

Mediteranska prehrana često se spominje i preporučuje kao najbolji model prehrane za cjelokupno zdravlje i dugovječnost.

Osobe koje slijede mediteranski način prehrane imaju niži rizik od mnogih bolesti današnjice. Prvenstveno se odnosi na dijabetes, kardiovaskularne bolesti, hipertenzije, različitih upalnih i neurodegenerativnih te psihičkih bolesti, naročito depresije, a studije su potvrdile i povoljan utjecaj mediteranske prehrane na gubitak kilograma i smanjenje indeksa tjelesne mase.

- Google oglasi -

Temeljna pravila mediteranske prehrane
Šta trebate jesti redovno: Povrće, voće, orašasti plodovi, sjemenke, mahunarke, krumpir, integralne žitarice, hljeb, biljni začini, začini, riba, plodovi mora i ekstra djevičansko maslinovo ulje.
Što jesti umjereno: Perad, jaja, sir i jogurt.
Što jesti rijetko: Crveno meso
Nemojte jesti: Pića zaslađena šećerom, dodane šećere, prerađeno meso, rafinirane žitarice, rafinirana ulja i druga visoko prerađena hrana.

Mediteranska prehrana i zdravlje

Donosimo vam sedam razloga zašto je tako zdravo jesti mediteransku hranu.

Štiti srce
Prikupljena istraživanja pokazuju da konzumacija maslinovog ulja jasno štiti od kardiovaskularnih bolesti te njihovih faktora rizika, a također može spriječiti dijabetes, pretilost i bolesti povezane s kroničnom upalom. Brojna istraživanja su pokazala da osobe koje praktikuju mediteransku prehranu smanjuju rizik od bolesti srca za čak 47 %.

Štiti od karcinoma
Veliko međunarodno istraživanje pokazalo je da namirnice kakvima obiluje mediteranska prehrana smanjuju šanse za oboljenje od različitih vrsta karcinoma.

- Google oglasi -

Sprečava dijabetes
Mediteranska prehrana s povećanim unosom ekstra djevičanskog maslinovog ulja povezana je s prosječno 40 % manjim izgledima za razvoj dijabetesa tipa 2. Znanstvenici vjeruju kako je ovakve nalaze moguće objasniti antioksidativnim i protuupalnim svojstvima namirnica uključenih u mediteranski način prehrane.

Mediteranska prehrana može pomoći u mršavljenju i održavanju težine
Vjerojatno zbog fokusa na cjelovitu, svježu hranu, mediteranska prehrana može vam pomoći da izgubite težinu na siguran, zdrav i održiv način.

Pomaže kod neplodnosti
Nizozemski stručnjaci otkrili su da mediteranska prehrana može pomoći i u slučaju neplodnosti. Smatra se da je to zbog biljnih ulja kojima obiluju zdrave namirnice iz mediteranske prehrane.

Pomlađuje kožu
Pretpostavlja se da nizak unos masti, crvenog mesa i jednostavnih ugljikohidrata, prehrana bogata morskim plodovima i leguminozama (visok udio omega-3 masnih kiselina) te prehrana bogata voćem, povrćem i maslinovim uljem (visok udio antioksidanata) dovodi do manje pojave bora, suhoće i atrofije kože.

Ljudi s reumatoidnim artritisom mogu imati koristi od mediteranske prehrane
Reumatoidni artritis (RA) je autoimuna bolest u kojoj tjelesni imunološki sistem greškom napada zglobove, stvarajući bol i oticanje u i oko njih. Određena svojstva mediteranske prehrane, uključujući njezino bogatstvo protuupalnim omega-3 masnim kiselinama, mogu pomoći u ublažavanju simptoma

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,083SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Alergijska upala sluznice nosa zbog koncetracije polena

Alergijska upala sluznice nosa predstavlja i globalni zdravstveni problem jer značajno remeti kvalitetu života bolesnika. Pod ovim se oboljenjem...

Osnovne pilates vježbe za ravan stomak

Pilates je apsolutni hit u svijetu. Otkad ga je prije 80 godina izumio gimnastičar Joseph H. pilates, žene su...

Nedovoljno poznata ljekovita biljka smrdljiva kopriva

Smrdljiva je kopriva dobra ljekovita biljka koja se ne spominje u knjigama, pa je poznata tek rijetkima. U srednjem...

Gljivice između prstiju spriječite pravilnom higijenom stopala

Atletsko stopalo je jako neugodno gljivično oboljenje stopala. Pored toga što napadju nokte i tabane, najčešće su gljivice između...
- Google oglasi -

Srčanik ili žuta sirištara lijek za želučane i crijevne tegobe

Prvi podaci o upotrebi žute sirištare potiču iz 2. st. pr. K. Ilirski kralj Gencije preporučivao ju je kao...

Zašto je jedna jabuka na dan prirodni lijek bez konkurencije?

Nova otkrića potvrđuju nutritivne i zdravstvene vrijednosti jabuke koje su možda i najbolje opisane u poslovici raširenoj po cijelom...

Ovo morate pročitati

Razlozi zbog kojih ste stalno umorni

Ukoliko je vaš umor postao kroničan možda se problem...

Ni slutili niste što sve liječi obična morska sol – Slijedite ove korake i napravite ljekovitu morsku vodu

Prirodna morska sol nastaje prirodnim procesima isparavanja slane vode,...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas