NAJVEĆA GREŠKA, A NISTE NI SVJESNI: Ovo radite po PAKLENIM VRUĆINAMA da biste se rashladili, a toliko je nezdravo

0
7561

vjezbanje-po-vruciniVjerujemo da ne postoji osoba koja uživa tokom pakleni vrućina. Više je onih kojima nikako ne prijaju, jer ne mogu da žive i posežu za najbližim i najbržim sredstvima za rashlađivanjem.

Da se ne biste tokom dana osjećali ošamućeno, važno je da radite stvari koje vam daju snagu kako biste prebrodili vreli dan koji slijedi.

Omiljeni način većine ljudi da se rashlade je čaša vode ili soka sa puno leda. U stvari, trebalo bi da pripazite koliko leda stavljate u čašu, jer naučnici kažu da hladna voda zapravo usporava hidrataciju organizma, i da je po vrućinama najbolje piti vodu, odnosno sokove sobne temperature jer njih organizam brže apsorbuje.

Ako odmah nakon obroka pijete pića koja su ledeno hladna, postoji velika mogućnost da se prehladite, čak i dok je napolju vruće. Kad naviknete da ispijate vodu sobne temperature, primjetit ćete drastično poboljšanje probave i bolje ćete se osjećati tokom i nakon obroka.

Ispijanje toplog čaja na vrućini od 30 stepeni također ima svoje prednosti jer će topli napitak da podstakne znojenje i tako vas rashladiti.

Postoji trik. Topli napitak će vas rashladiti jedino kada vani nema vlage, odnosno kada je zrak suh. Efekt će biti još bolji ako nosite odjeću koja ne zadržava vlagu, odnosno koja omogućava isparavanje znoja.