ZdravljePlivanjem do dobre forme

Plivanjem do dobre forme

-

Iako su temperature izuzetno visoke, to nikako ne znači da tokom ljeta treba zaboraviti fizičku aktivnost. Upravo ovo godišnje doba je pogodno za rekreaciju. Ovo se posebno odnosi na plivanje i boravak u vodi, bilo morskoj, riječnoj ili jezerskoj. Prije svega, valja iskoristiti mogućnost plivanja ili ronjenja, jer se ovim aktivnostima potiču svi mišići tijela.

Plivanje je dragocjeno za mišiće leđa, ramenog pojasa, kao i za stomačne mišiće, dakle one koji se tokom godine veoma malo aktiviraju zbog toga što najveći dio vremena sjedimo.

Voda je dragocjeno okruženje u kojem gotovo da ne može doći do povrede mišića, jer usporava i ublažava pokrete. Uz to, ona stvara odlično doziran otpor, tako da se sve vježbe rade s blagim opterećenjem. Zato pored plivanja uradite u plićaku dodatne vježbe za jačanje mišića nogu, stomaka, vratnih mišića… Dobro će doći i pola sata do sat igara s loptom, kao što su košarka, odbojka ili neka druga, ali ukoliko ste tokom godine fizički neaktivni, igru nemojte započinjati bez prethodnog zagrijavanja. U jutarnjim ili večernjim satima možete voziti bicikl, što je odlična vježba za jačanje mišića nogu i stražnjice. Tu su i tenis, veslanje, brza šetnja ili trčanje, a sve ove vježbe dobro će doći za održavanje ili sticanje kondicije.

- Google oglasi -

Ali, da rekreacija ne bi donijela više štete nego koristi, valja obratiti pažnju na mnoge negativne činioce kojima smo izloženi u ljetno vrijeme. Prije svega, to su visoke temperature, vlažan vazduh i jaki sunčevi zraci koje treba ozbiljno shvatiti kada je riječ o aktivnostima koje se izvode na otvorenom.
Organizmu valja dati dovoljno vremena da se adaptira kako na vremenske promjene, tako i na promjene mjesta boravka. Za ovo je potrebno i do nedjelju dana. Kada se tijelo privikne na nove uslove, postepeno povećavajte intenzitet i trajanje vježbanja. Odmarajte se kad god za to osjećate potrebu i nikada ne vježbajte do zadnjih atoma snage.

Treba piti velike količine vode, jer kada osetite žeđ, organizam već pati zbog nedostatka tečnosti. Pošto se tijelo hladi znojenjem, za vrijeme vježbanja obucite laganu pamučnu odjeću ili vježbajte bez nje. Ako se fizičkom aktivnošću bavite po suncu, ne zaboravite zaštitnu kremu, kačket i naočare. Izbjegavajte vježbanje sredinom dana, radije izaberite jutro ili kasno poslijepodne. Fizičku aktivnost prekinite čim osjetite prve znake umora. Osnovni simptomi premorenosti su grčevi u mišićima, glavobolja, vrtoglavica, povraćanje ili teško disanje i jače lupanje srca.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

Od mirisnih cvjetova lipe pripremite ljekoviti čaj i opuštajuću kupku

Lipa se od davnina poštuje kao božansko drvo koje štiti od zla, a jedno je od starih vjerovanja da...

7 sjajnih savjeta kako da se riješite nadutosti

Nadutost trbuha, napuhnutost, meteorizam, flatulencija, a u narodu se još koristi izraz vjetrovi, pojava je velike količine plinova u...

2 minute “čuda”- Zbog čega biste ovu tačku na stopalu trebali masirati?

Na našem stopalu nalazi se jedna tačka koja može uvelike utjecati na rad organizma i na to kako se...

Dubčac je stari omiljeni lijek protiv svih bolesti organa za varenje

Postoji nekoliko vrsta biljaka istoga naziva. Sve su jako srodne. Raste kao polu grm s razgranatom stabljikom. Ima uske...
- Google oglasi -

Evo kako da se zaštitite i otjerate komarce

Uvijek kada otopli i kada smo spremni za sve ljetne planove, stvar moraju da pokvare komarci koji nas salijeću...

Pomoću ovog minerala riješite sve ženske probleme!

Vjerovatno ne razmišljate o tome, koliko ovog minerala inače unosite dnevno, ili sedmično. Magnezij može da preporodi vas i...

Ovo morate pročitati

Na vrijeme prepoznajte glavobolju

Međunarodno udruženje za glavobolju uvelo je kriterijume za klasifikaciju...

Kako ukloniti tvrdu kožu na nogama ? Recept koji je osvojio internet

Ako se pitate kako skinuti tvrdu kožu sa stopala,...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas