Zdravlje Plivanjem do dobre forme

Plivanjem do dobre forme

-

Iako su temperature izuzetno visoke, to nikako ne znači da tokom ljeta treba zaboraviti fizičku aktivnost. Upravo ovo godišnje doba je pogodno za rekreaciju. Ovo se posebno odnosi na plivanje i boravak u vodi, bilo morskoj, riječnoj ili jezerskoj. Prije svega, valja iskoristiti mogućnost plivanja ili ronjenja, jer se ovim aktivnostima potiču svi mišići tijela.

Plivanje je dragocjeno za mišiće leđa, ramenog pojasa, kao i za stomačne mišiće, dakle one koji se tokom godine veoma malo aktiviraju zbog toga što najveći dio vremena sjedimo.

Voda je dragocjeno okruženje u kojem gotovo da ne može doći do povrede mišića, jer usporava i ublažava pokrete. Uz to, ona stvara odlično doziran otpor, tako da se sve vježbe rade s blagim opterećenjem. Zato pored plivanja uradite u plićaku dodatne vježbe za jačanje mišića nogu, stomaka, vratnih mišića… Dobro će doći i pola sata do sat igara s loptom, kao što su košarka, odbojka ili neka druga, ali ukoliko ste tokom godine fizički neaktivni, igru nemojte započinjati bez prethodnog zagrijavanja. U jutarnjim ili večernjim satima možete voziti bicikl, što je odlična vježba za jačanje mišića nogu i stražnjice. Tu su i tenis, veslanje, brza šetnja ili trčanje, a sve ove vježbe dobro će doći za održavanje ili sticanje kondicije.

- Google oglasi -

Ali, da rekreacija ne bi donijela više štete nego koristi, valja obratiti pažnju na mnoge negativne činioce kojima smo izloženi u ljetno vrijeme. Prije svega, to su visoke temperature, vlažan vazduh i jaki sunčevi zraci koje treba ozbiljno shvatiti kada je riječ o aktivnostima koje se izvode na otvorenom.
Organizmu valja dati dovoljno vremena da se adaptira kako na vremenske promjene, tako i na promjene mjesta boravka. Za ovo je potrebno i do nedjelju dana. Kada se tijelo privikne na nove uslove, postepeno povećavajte intenzitet i trajanje vježbanja. Odmarajte se kad god za to osjećate potrebu i nikada ne vježbajte do zadnjih atoma snage.

Treba piti velike količine vode, jer kada osetite žeđ, organizam već pati zbog nedostatka tečnosti. Pošto se tijelo hladi znojenjem, za vrijeme vježbanja obucite laganu pamučnu odjeću ili vježbajte bez nje. Ako se fizičkom aktivnošću bavite po suncu, ne zaboravite zaštitnu kremu, kačket i naočare. Izbjegavajte vježbanje sredinom dana, radije izaberite jutro ili kasno poslijepodne. Fizičku aktivnost prekinite čim osjetite prve znake umora. Osnovni simptomi premorenosti su grčevi u mišićima, glavobolja, vrtoglavica, povraćanje ili teško disanje i jače lupanje srca.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi članci

Ovo su prirodni lijekovi koji će vam sigurno pomoći protiv astme

Astma je hronična opstruktivna upalna bolest dišnih putova koja uzrokuje probleme pri disanju. Bolest se javlja u...

Ovo su 3 najjača prirodna antibiotika za liječenje bolesti

Plodovi prirode oduvijek su se koristili za čuvanje zdravlja i liječenje raznih bolesti, a većina lijekova moderne...

Jelovnik i savjeti za zdravo debljanje

Pothranjenost može biti uzrok mnogih zdravstvenih problema i, jednako kao pretilost, povećava opasnost od raznih bolesti i...

7 načina na koje možete iskoristit ljusku od jaja

Osim što je najčešće korištena namirnica kao sastojak u receptima ili kao obrok, jaje ima niz vrijednosti...

Ljekoviti čajevi za žene u menopauzi

Upotreba dijelova biljaka kao što su bobice konopljike (Agnus castus), cvjetova lipe i listova kadulje, pomoći će...

Na prirodan način ublažite bolne menstruacije

Bolna menstruacija ili dismenoreja označava bolnost koja se javlja kod menstruacije. Bol se može pojaviti istovremeno s...

Preporučeno

Ovo su prirodni lijekovi koji će vam sigurno pomoći protiv astme

Astma je hronična opstruktivna upalna bolest dišnih...

Ovo su 3 najjača prirodna antibiotika za liječenje bolesti

Plodovi prirode oduvijek su se koristili za...

Možda vas zanima?POVEZANO
Preporučeno za vas