ZdravljePlivanjem do dobre forme

Plivanjem do dobre forme

-

Iako su temperature izuzetno visoke, to nikako ne znači da tokom ljeta treba zaboraviti fizičku aktivnost. Upravo ovo godišnje doba je pogodno za rekreaciju. Ovo se posebno odnosi na plivanje i boravak u vodi, bilo morskoj, riječnoj ili jezerskoj. Prije svega, valja iskoristiti mogućnost plivanja ili ronjenja, jer se ovim aktivnostima potiču svi mišići tijela.

Plivanje je dragocjeno za mišiće leđa, ramenog pojasa, kao i za stomačne mišiće, dakle one koji se tokom godine veoma malo aktiviraju zbog toga što najveći dio vremena sjedimo.

Voda je dragocjeno okruženje u kojem gotovo da ne može doći do povrede mišića, jer usporava i ublažava pokrete. Uz to, ona stvara odlično doziran otpor, tako da se sve vježbe rade s blagim opterećenjem. Zato pored plivanja uradite u plićaku dodatne vježbe za jačanje mišića nogu, stomaka, vratnih mišića… Dobro će doći i pola sata do sat igara s loptom, kao što su košarka, odbojka ili neka druga, ali ukoliko ste tokom godine fizički neaktivni, igru nemojte započinjati bez prethodnog zagrijavanja. U jutarnjim ili večernjim satima možete voziti bicikl, što je odlična vježba za jačanje mišića nogu i stražnjice. Tu su i tenis, veslanje, brza šetnja ili trčanje, a sve ove vježbe dobro će doći za održavanje ili sticanje kondicije.

- Google oglasi -

Ali, da rekreacija ne bi donijela više štete nego koristi, valja obratiti pažnju na mnoge negativne činioce kojima smo izloženi u ljetno vrijeme. Prije svega, to su visoke temperature, vlažan vazduh i jaki sunčevi zraci koje treba ozbiljno shvatiti kada je riječ o aktivnostima koje se izvode na otvorenom.
Organizmu valja dati dovoljno vremena da se adaptira kako na vremenske promjene, tako i na promjene mjesta boravka. Za ovo je potrebno i do nedjelju dana. Kada se tijelo privikne na nove uslove, postepeno povećavajte intenzitet i trajanje vježbanja. Odmarajte se kad god za to osjećate potrebu i nikada ne vježbajte do zadnjih atoma snage.

Treba piti velike količine vode, jer kada osetite žeđ, organizam već pati zbog nedostatka tečnosti. Pošto se tijelo hladi znojenjem, za vrijeme vježbanja obucite laganu pamučnu odjeću ili vježbajte bez nje. Ako se fizičkom aktivnošću bavite po suncu, ne zaboravite zaštitnu kremu, kačket i naočare. Izbjegavajte vježbanje sredinom dana, radije izaberite jutro ili kasno poslijepodne. Fizičku aktivnost prekinite čim osjetite prve znake umora. Osnovni simptomi premorenosti su grčevi u mišićima, glavobolja, vrtoglavica, povraćanje ili teško disanje i jače lupanje srca.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,082SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Narodni lijek za jačanje crijeva i želuca

Bilje i začini mogu pomoći u radu probave, i u tome kako će naša crijeva razgraditi hranu koju jedemo...

Aurikulo terapija – Šta sve liječi ovaj oblik akupunkture

Aurikulo terapija (eng. Auriculotherapy) je poznata i kao aurikulo akupunktura, ili akupunktura uha. Predstavlja oblik akupunkture zasnovan na ideji da je uho...

Narodni lijekovi za bradavice i druge izrasline na koži koji doista djeluju

Bradavice su oboljenje koje izaziva Humani Papiloma Virus, poznatiji kao HPV. Obično se javljaju na rukama ali mogu nastati...

Kako se priprema srebrna voda i šta sve liječi

Srebrena voda se koristi u medicinske i kozmetičke svrhe, kao i u procesima konzerviranja hrane i pića. Ova voda...
- Google oglasi -

Biljke koje su korisne za cirkulaciju krvi

Cirkulacija krvi je ključna za zdravlje i igra ključnu ulogu u funkcioniranju našeg tijela, omogućujući da kisik i hranjive...

Koje su dobrobiti klementine za zdravlje

Klementine su vrsta slatkog i sočnog citrusa koje su postale popularne širom svijeta zbog svojih ukusnih okusa i dobrobiti...

Ovo morate pročitati

Rajčica je jako zdrava namirnica

Rajčica se može jesti sirova, sušena ili kuhana. Pripremite...

Kafa je zdravija nego što se misli

Kafa vjerovatno pruža daleko više zdravih antioksidanta u ishrani...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas