ZdravljePlivanjem do dobre forme

Plivanjem do dobre forme

-

Iako su temperature izuzetno visoke, to nikako ne znači da tokom ljeta treba zaboraviti fizičku aktivnost. Upravo ovo godišnje doba je pogodno za rekreaciju. Ovo se posebno odnosi na plivanje i boravak u vodi, bilo morskoj, riječnoj ili jezerskoj. Prije svega, valja iskoristiti mogućnost plivanja ili ronjenja, jer se ovim aktivnostima potiču svi mišići tijela.

Plivanje je dragocjeno za mišiće leđa, ramenog pojasa, kao i za stomačne mišiće, dakle one koji se tokom godine veoma malo aktiviraju zbog toga što najveći dio vremena sjedimo.

Voda je dragocjeno okruženje u kojem gotovo da ne može doći do povrede mišića, jer usporava i ublažava pokrete. Uz to, ona stvara odlično doziran otpor, tako da se sve vježbe rade s blagim opterećenjem. Zato pored plivanja uradite u plićaku dodatne vježbe za jačanje mišića nogu, stomaka, vratnih mišića… Dobro će doći i pola sata do sat igara s loptom, kao što su košarka, odbojka ili neka druga, ali ukoliko ste tokom godine fizički neaktivni, igru nemojte započinjati bez prethodnog zagrijavanja. U jutarnjim ili večernjim satima možete voziti bicikl, što je odlična vježba za jačanje mišića nogu i stražnjice. Tu su i tenis, veslanje, brza šetnja ili trčanje, a sve ove vježbe dobro će doći za održavanje ili sticanje kondicije.

- Google oglasi -

Ali, da rekreacija ne bi donijela više štete nego koristi, valja obratiti pažnju na mnoge negativne činioce kojima smo izloženi u ljetno vrijeme. Prije svega, to su visoke temperature, vlažan vazduh i jaki sunčevi zraci koje treba ozbiljno shvatiti kada je riječ o aktivnostima koje se izvode na otvorenom.
Organizmu valja dati dovoljno vremena da se adaptira kako na vremenske promjene, tako i na promjene mjesta boravka. Za ovo je potrebno i do nedjelju dana. Kada se tijelo privikne na nove uslove, postepeno povećavajte intenzitet i trajanje vježbanja. Odmarajte se kad god za to osjećate potrebu i nikada ne vježbajte do zadnjih atoma snage.

Treba piti velike količine vode, jer kada osetite žeđ, organizam već pati zbog nedostatka tečnosti. Pošto se tijelo hladi znojenjem, za vrijeme vježbanja obucite laganu pamučnu odjeću ili vježbajte bez nje. Ako se fizičkom aktivnošću bavite po suncu, ne zaboravite zaštitnu kremu, kačket i naočare. Izbjegavajte vježbanje sredinom dana, radije izaberite jutro ili kasno poslijepodne. Fizičku aktivnost prekinite čim osjetite prve znake umora. Osnovni simptomi premorenosti su grčevi u mišićima, glavobolja, vrtoglavica, povraćanje ili teško disanje i jače lupanje srca.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

Upala sluznice želuca – Gastritis – Simptomi i Prirodni lijek za gastritis

Upala želučane sluzokože, odnosno sluznice poznata je bolest pod imenom gastritis. To je obično upala sluznice na želucu izazvana...

Ovo je pravilna i zdrava hrana koja se definitivno najbolje bori protiv stresa!

Stalno ste pod pritiskom? Ponekad imate osjećaj da vas hrana koju unosite čini još više umornima? Istina je da...

Prirodni recepti legendarnog travara: Evo zašto biste trebali luk pomiješati sa žlicom meda

Luk je snažan antioksidans, koji je zdraviji što mu je miris jači. Osim što je antioksidans, luk je bogat...

Ovih 12 znakova ukazuju na rak prostate

Rak prostate je zloćudni (maligni) tumor koji potječe od stanica prostate. Općenito, tumor prostate najčešće raste polako i dugi...
- Google oglasi -

Reagirajte na vrijeme! 9 tipova boli u trbuhu koji mogu značiti ozbiljan problem

Bol u trbuhu, odnosno abdominalnom dijelu može biti bezopasna i prolazna, ali nekad može biti posljedica ozbiljnih stanja od...

Dali ste upoznati sa štetnošću prve jutarnje cigarete?

Mnogi zapale cigaretu čim se probude, a da prije toga nisu barem doručkovali. Baš tim ljudima prijeti najveći rizik...

Ovo morate pročitati

Anemija

Anemija nastaje smanjenim brojem crvenih krvnih zrnaca - eritrocita...

Ovo su najotrovnije biljke i biljni otrovi

bBiljni toksini uvijek su pomagali slabićima da bez borbe...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas