Noćno škrgutanje zubima

0
427

spavanjeDvije namirnice, kalcij i pantotenska kiselina, smatraju se korisnima za borbu protiv noćnog škrgutanja zubima. Mišići imaju veliku potrebu za kalcijem, a njegov nedostatak može izazvati grčeve ili konvulzije.

Konvulzija se definira kao “niz nevoljnih i jakih grčeva voljnih mišića”. U medicinskom žargonu, manija škrgutanja zubima zove se bruksomanija (“nevoljno kretanje mišića usta tako da se zubi ponašaju poput mlina”).

Ako je vjerovati zubaru Peteru Schaereru: “Čini se da najvažniji uzroci bruksomanije leže u promjeni funkcioniranja centralnog živčanog sustava, kao u snu, u stanju živčane napetosti i u konfliktnim situacijama. Proučavanja su pokazala da osobe koje pate od bruksomanije, često govore o emocionalnim poteškoćama kao što je jak strah, agresivnost, razdražljivost i emocionalna napetost.” Prema izvješću doktora E. Cheraskina i W. M. Ringsdorfa mlađeg, bruksomanija je neuromuskularni problem koji “bi trebao nestati povećanjem unosa kalcija”. Ta dva istraživača iz Alabame ističu da su tijekom njihovih istraživanja i višestruko provedenih testova, osobe koje su prestale škrgutati zubima bile one koje su povećale konzumiranje kalcija i “antistresnog” vitamina, pantotenske kiseline.

Ukratko, ako škrgućete zubima, zacijelo ste pod pritiskom. Emocionalna napetost iscrpljuje zalihe pantotenske kiseline u organizmu.