ZdravljeOptimisti žive duže

Optimisti žive duže

-

Optimisti duže žive od onih koji imaju mračan pogled na svijet, saopštili su svjetski naučnici. U najnovijoj studiji, objavljenoj u SAD, ispitivano je oko 7.000 odraslih, počev od njihove srednje škole sredinom 60-tih godina.

Stručnjaci su otkrili da su oni koji su bili optimisti u mladosti, imali manji rizik da umru u narednih 40 godina.

U prosjeku, oni koji su najveći pesimisti imaju 42 posto veću šansu da umru od bilo kakve bolesti u odnosu na optimiste, navodi se u istraživanju predstavnika američke klinike Majo. Najnovija studija je potvrdila rezultate prethodnih istraživanja o uticaju optimista i pesimista na sopstveno zdravlje, naveli su stručnjaci i dodali da optimisti duže žive bez obzira na zdravstveno stanje.

- Google oglasi -

Optimisti manje pate od depresije, u boljoj su fizičkoj formi, više vode računa o ishrani i više se kreću, navodi se u studiji.

Tokom dugogodišnje studije, ispitanici su povremeno popunjavali upitnik kako bi se utvrdilo kakvo im je stanje duha. “Generalno gledano, optimisti smatraju da su negativni događaji prolazni i ne utiču na njihovo ponašanje i pogled na svijet. Pesimisti, naprotiv, sve događaje primaju k srcu, često krive sebe i vjeruju da loši događaji neće nikada proći”, navodi se u studiji. Naučnici su utvrdili da je među ispitanicima bilo 1.630 pesimista i 923 optimista, dok su ostali svrstani u među-kategoriju.

“Ukoliko je pesimizam rizičan faktor za preranu smrt, to otvara pitanje šta bi trebalo uraditi da se to iskorijeni”, navodi se u studiji. “Teško je promijeniti osnovnu strukturu ličnosti. Neki aspekti ličnosti se mogu promijeniti do određenog stepena, ukoliko je osoba motivisana”, rekla je Beverli Bramet (Beverley Brummet), jedan od autora studije. Prema njenim riječima, osoba sa neprijateljskim ponašanjem ima povećan rizik da dobije srčana oboljenja. “Osobe treba da pokušaju da unesu određenu dozu pozitivnosti u svoje živote”, rekla je ona i kao primjer navela meditiranje, koje prema određenim istraživanjima, može da pokrene pozitivna osjećanja.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,083SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Slatka paprat višestruko korisna biljka kao lijek

Slatka paprat (Comptonia peregrina) je biljka koja ima ugodan miris i često se koristi za pripremu čaja, ali i...

Viseće bradavice uzrokuje HPV, evo kako ih možete ukloniti

Humani papilloma virus vrlo je rasprostranjena infekcija kod ljudi. Kao viseće bradavice po tijelu, poznajemo na stotine različitih vrsta...

Ne bacajte ljusku jajeta jer krije pravo blago!

Poznato je da su jaja hranjiva, puna vitamina A i B12, minerala, kalcija i cinka. Međutim, zdravstvene prednosti jaja...

8 razloga zašto je topla kupka izvrsna za vaše zdravlje

Istraživanja tvrde da topla kupka ima pozitivan utjecaj za mentalno i fizičko zdravlje. Svi već dobro znamo kako je...
- Google oglasi -

Cimet začin života posjeduje ove fascinantne dobrobiti

Iako je dostupan tokom cijele godine, mirisan i slatkast, cimet je savršen začin upravo u zimskim mjesecima. Dobrobiti cimeta,...

Uvijek siti! 3 dijetalne zamjene za krumpir, tjesteninu i kruh

Svi koji žele zadržati liniju ili se pak riješiti pokojeg kilograma viška trebali bi voditi računa o onome šta...

Ovo morate pročitati

5 razloga da već danas pojedete šaku borovnica

Borovnice se po svojim nutritivnim svojstvima često uspoređuju s...

Virusne bradavice kako ih najbrže ukloniti prirodnim lijekovima

Bradavica je kožna izraslina, iako pod pojmom bradavice ljudi...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas