ZdravljeOptimisti žive duže

Optimisti žive duže

-

Optimisti duže žive od onih koji imaju mračan pogled na svijet, saopštili su svjetski naučnici. U najnovijoj studiji, objavljenoj u SAD, ispitivano je oko 7.000 odraslih, počev od njihove srednje škole sredinom 60-tih godina.

Stručnjaci su otkrili da su oni koji su bili optimisti u mladosti, imali manji rizik da umru u narednih 40 godina.

U prosjeku, oni koji su najveći pesimisti imaju 42 posto veću šansu da umru od bilo kakve bolesti u odnosu na optimiste, navodi se u istraživanju predstavnika američke klinike Majo. Najnovija studija je potvrdila rezultate prethodnih istraživanja o uticaju optimista i pesimista na sopstveno zdravlje, naveli su stručnjaci i dodali da optimisti duže žive bez obzira na zdravstveno stanje.

- Google oglasi -

Optimisti manje pate od depresije, u boljoj su fizičkoj formi, više vode računa o ishrani i više se kreću, navodi se u studiji.

Tokom dugogodišnje studije, ispitanici su povremeno popunjavali upitnik kako bi se utvrdilo kakvo im je stanje duha. “Generalno gledano, optimisti smatraju da su negativni događaji prolazni i ne utiču na njihovo ponašanje i pogled na svijet. Pesimisti, naprotiv, sve događaje primaju k srcu, često krive sebe i vjeruju da loši događaji neće nikada proći”, navodi se u studiji. Naučnici su utvrdili da je među ispitanicima bilo 1.630 pesimista i 923 optimista, dok su ostali svrstani u među-kategoriju.

“Ukoliko je pesimizam rizičan faktor za preranu smrt, to otvara pitanje šta bi trebalo uraditi da se to iskorijeni”, navodi se u studiji. “Teško je promijeniti osnovnu strukturu ličnosti. Neki aspekti ličnosti se mogu promijeniti do određenog stepena, ukoliko je osoba motivisana”, rekla je Beverli Bramet (Beverley Brummet), jedan od autora studije. Prema njenim riječima, osoba sa neprijateljskim ponašanjem ima povećan rizik da dobije srčana oboljenja. “Osobe treba da pokušaju da unesu određenu dozu pozitivnosti u svoje živote”, rekla je ona i kao primjer navela meditiranje, koje prema određenim istraživanjima, može da pokrene pozitivna osjećanja.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,102SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Prednosti i ideje za upotrebu đumbira u svakodnevnoj prehrani

Đumbir je egzotična biljka koja se već hiljadama godina koristi ne samo kao začin već i kao lijek. Može...

Pažnja! Previše orašastih plodova nije dobro za zdravlje

Iako su orašasti plodovi zdravija verzija grickalica, pretjerivanje u njima može dovesti do neželjenih posljedica poput debljanja, problema s...

Primamljive prirodne maske za lice od voća i povrća koje će transformirati Vašu kožu

Vrijeme je da se malo pobrinete za sebe i za svoju kožu, stoga napravite sebi prirodne maske za lice...

Dugotrajna nesvjestica – koma –

Koma je najteži poremećaj stanja svjesti. Opisuje se kao stanje slično snu iz koga se bolesnik ne može probuditi,...
- Google oglasi -

Celer iznimno značajna biljka za dobro zdravlje

Celer je kao samonikla biljka bio je poznat već u staroj Grčkoj i Egiptu, kada je smatran simbolom sreće...

Vezivno tkivo, kolagen i vitamin C

Vezivno tkivo zajedno s hrskavičnim i koštanim čini potporno tkivo u našem organizmu. Radi se o tkivu rasprostranjenom posvuda...

Ovo morate pročitati

Pripremite sami domaći prirodni antioksidans kod kuće

Znamo prednosti bilja i svjesni smo njihovih ljekovitih svojstava....

Cimet usporava rast šećera u krvi

Dodavanjem cimeta u desert može se ublažiti skok nivoa...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas