ZdravljeSimptomiCrvenilo na preponama, zašto nastaje i kako ga liječiti...

Crvenilo na preponama, zašto nastaje i kako ga liječiti prirodnim putem

Ako imate ove simptome, vjerovatno se radi o Tinea cruris

-

Tinea cruris, gljivična infekcija koja veliki broj muškaraca dovodi do dermatologa sa žaljenjem na svrbež i crvenilo na preponama, odnosno preponskoj (ingvinalnoj) regiji, praćeno vlažnošću, što u cijelosti predstavlja ogroman problem.

Gljivice za razvoj na ljudskoj koži traže posebne uslove. Što su uslovi povoljniji, gljivice se tu češće naseljavaju. Preponska regija je upravo jedan od dijelova tijela koji pruža povoljne uslove za rast, razmnožavanje gljivica i izazivanje oboljenja koje nosi naziv tinea cruris.

Šta uzrokuje crvenilo na preponama?

- Google oglasi -

Uslovi koje daje preponska regija za rast gljivice na preponama su vlažnost, odgovarajuća temperatura, slaba ventilacija i tamna sredina. Nošenje tijesne odjeće koja žulja preponsku regiju je dodatni faktor za nastanak gljivične infekcije. Upravo zato se gljivična infekcija izazvana posebnim sojem gljivica, tzv. dermatofita, razvija u preponskoj regiji naročito muškaraca od dvadesete do pedesete godine života, dakle radno najaktivnijeg dijela populacije.

Osim navedenih razloga, i neka druga oboljenja doprinose nastanku gljivičnog oboljenja na preponama. To je prije svega šećerna bolest, ali i mnoga druga stanja koja oštećuju obranu organizma “imunitet”. Dijabetes je ipak na prvom mjestu. Također, uzrok može biti gljivica karakteristična za atletsko stopalo (tinea pedis) koja se proširila na prepone.

Simptomi gljivične infekcije na preponama

Infekcija obično počinje osipom koje prati crvenilo na preponama i neizdržljiv svrbež. U tom periodu oboljele osobe obično pomisle da se radi o običnom ojedu. Često provode i liječenje premazujući kožu alkoholom i nanoseći puder protiv ojeda. Bolest ne prolazi na navedenu samomedikaciju i dalje se rapidno širi. Koža počinje vlažiti, a javlja se i neprijatan miris.

osip na preponama

Oboljenje je sklono recidivu upravo zbog pogodnosti uslova koje pruža preponska regija. Naročito kod osoba koje rade za stolom i dugo vremena sjede, ali i osobe koje se mnogo znoje prilikom obavljanja raznih fizičkih ili sportskih aktivnosti.

Pored navedenih simptoma obratite pažnju i na:

 • Osip na preponama, sitna crvena ispupčenja koja svrbe
 • Crvenilo i svrbež polnog organa
 • Osip na stražnjici i unutrašnjem dijelu bedara

Kako liječiti osip i crvenilo na preponama

- Google oglasi -

Obično nećete morati potražiti stručnu pomoć za svrbež i crvenilo u predjelu prepona osim ako je crveni osip jak ili se uveliko širi. U većini slučajeva osip ćete moći liječiti lijekovima koji se mogu nabaviti bez liječničkog recepta u ljekarnoj. Uz pravilno liječenje postotak izlječenja svrbeža u predjelu prepona je vrlo visok, iako oko 20% osoba dobije hronični svrbež. Ako ste takav slučaj, potražite liječničku pomoć.

Ako niste sigurni koje biste sredstvo odabrali, zamolite ljekarnika da vam nešto preporuči. Nanosite lijek na zahvaćeno područje svakodnevno, kao što je navedeno, sve dok crveni osip ne nestane. Nastavite upotrebljavati mast bar još 5 dana duže kako biste bili sigurni da je gljivica spriječena.

Izliječite crvenilo na preponama prirodnim preparatima

Pored lijekova koji se izdaju na liječnički recept i onih koji se mogu kupiti bez recepta postoji velik broj prirodnih lijekova za liječenje osipa koji mogu pospješiti izlječenje.

 • Limunov sok – jedan od najboljih lijekova za ovu tegobu je oblog s razrijeđenim svježe cijeđenim sokom od limuna koji se stavlja na prepone. Ublažit će svrbež i isušiti osip.

 • Majčina dušica – natopite vatu u čaj od majčine dušice i stavite na prepone. Majčina dušica sadrži timol, moćno sredstvo u borbi protiv gljivica. Za čaj, umiješajajte dvije kašike svježe ili sušene majčine dušice u šolju kipuće vode i ostavite da odstoji 20 minuta. Kada se ohladi nanesite na prepone.

 • Đumbir – protiv gljivica dobar je i đumbir. Sadrži ukupno 23 protugljivična sastojka. Naribajte 30 g đumbirova korjena, i umiješajte u šalicu kipuće vode i ostavite da stoji 20 minuta. Kad se ohladi nanesite čaj vatom na oboljelo područje.

 • Čajevac – ulje čajevca djeluje antiseptički na bacile i gljivice. Utrljajte tanak sloj ulja na kožu tri puta na dan i nastavi to činiti još dva tjedna nakon što svrbež prestane. Ako Vam čisto ulje čajevca nadražuje kožu, najprije ga razrijedite: pomiješajte 10 kapljica s dvije žlice nevenove masti. Dobivenu smjesu namaži na područje koje svrbi.

 • Aromaterapija – Uobičajeno liječenje aromaterapijom za niz kožnih bolesti uključuje nanošenje ulja kajeputovca (Melaleuca spp.). Razrijedite ga osnovnim uljem poput bademovog i nanesite na kožu zahvaćenu osipom nekoliko puta na dan. Druga ulja za ublažavanje svrbeža koja preporučuju stručnjaci aromaterapije su cedrovo (Juniperus virginiana) i jasminovo (Jasminum officinale). Nanesite ulja na sličan način nekoliko puta na dan.

Kako spriječiti crvenilo i osip na preponama

 • Nosite udobnu prozračnu odjeću jer uska odjeća zagrijava prepone.
 • Poslije svake aktivnosti mijenjaj mokru odjeću.
 • Uvijek nosite čisto rublje i odjeću.
 • Ako imate atlestsko stopalo, prvo obujte čarape, pa zatim donje rublje.
 • Nakon kupanja, osušite područje oko prepona sušilom za kosu.
 • Kad obučete donje rublje pospite prepone talkom ili dječjim puderom.
 • Ako imate previše kilograma, bilo bi dobro skinuti koje, jer se gljivice skupljaju u noborima kože zbog vlage i topline, što je pogodno za razvoj gljivica.
- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,081SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Stari narodni lijek za liječenje bubrežnih kamenaca

Bubrežni kamenci stvaraju se iz otpadnih tvari i soli što se nalaze u mokraći. Što je manje mokraće, to...

Bradavice na vratu (fibromi) kako ih ukloniti potpuno bezbolno

Fibromi, sitne bradavice na vratu su kožne benigne izrasline koje izgledaju poput malih, mekani balončića koji vise na koži....

Liječenje urinarnih infekcija na potpuno siguran i učinkovit način

Infekcije mokračnog sistema mogu lako postati otporne na antibiotike, zavisno od vrste infekcije. Tada je potrebno uzeti jače antibiotike...

Pravilno vježbanje je zdravo vježbanje

Ako ste odlučili započeti vježbati ili već vježbajte, neka to bude pravilno vježbanje. Na samom početku vježbanja dobro je...
- Google oglasi -

Otkrijte kako jaja od prepelice pomažu u održavanju zdravlja i ljepote

Prepeličja jaja su mala jaja prepelica bogata hranjivim tvarima. Izvrstan su izvor proteina koji su važni za mnoge procese...

Kako čaj od ružmarina pomaže u održavanju zdravlja i ljepote

Čaj od ružmarina je biljni čaj koji se proizvodi iz listova ružmarina. Ovaj čaj prepoznatljiv je po svom okusu...

Ovo morate pročitati

Čudesni salvestroli – svuda su oko nas, a toliko su moćni da liječe i rak

Salvestroli, prirodne tvari koje nalazimo u određenim namirnicama -...

Navike koje oštećuju bubrege

Bubrežni nefrona svakih 45 minuta profiltriraju pet litara vode...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas