Ljekovito biljeSadrži veće količine željeza od spanaka i više vitamina C...

Sadrži veće količine željeza od spanaka i više vitamina C od limuna i pomorandže zajedno!

-

O njenoj hranljivoj vrijednosti više nego dovoljno govori činjenica da sadrži veće količine željeza od spanaka. Te ima više vitamina C od limuna i pomorandže. Riječ je o biljci koja se naziva potočarka (Nasturtium officinale).

Iako su od davnina poznata njena ljekovita svojstva, biljka potočarka kroz generacije postaje pomalo zaboravljena. Porijeklo potočarke je područje Euroazije, no danas je široko rasprostranjena i može se naći gotovo svuda u svijetu.

- Google oglasi -

Poznata je kao jedna od najstarijih biljaka čija upotreba seže još u daleku istoriju. Mnogi stari narodi koristili su je u ishrani i liječenju zdravstvenih tegoba. Antički grčki liječnik i otac medicine Hipokrat cijenio je ovu biljku. Preporučivao je za liječenje katara pluća, zubobolje, bolesti grla, gušavosti i promuklosti.

Potočarka kao lijek

Kod starih Grka, Egipćana i Rimljana bila je poznata kao snažno sredstvo za vraćanje energije.

Egipatski faraoni naredili su svojim robovima svakodnevno ispijanje soka od potočarke kako bi održali snagu, a time i produktivnost. Sada je službeno međunarodno istraživanje proglasilo ovu lisnatu zelenu biljku trenutačno najzdravijim povrćem na planetu, odnosno namirnicom broj 1.

U čemu je tajna

- Google oglasi -

Potočarka zaustavlja i smanjuje oksidativni stres i povećava antioksidacioni učinak. Potočarka utiče na razmjenu hemijskih jedinjenja u našem metabolizmu te reguliše poremećaje koji nastaju što je značajno u pristupu liječenja prirodnim putem.

Potočarka ljekovita svojstva ima tako da uspješno čisti krv, osvježava, podstiče apetit i pročišćava cijeli organizam. Kod autointoksikacije – toksemije, preporučuje se konzumiranje potočarke nakon dugog zimskog perioda. Potočarka u pučkoj medicini ima veliku primjenu u liječenju i to kao svježa i u obliku svježeg soka. Preporučuje se uzimanje svježeg soka u razmjeri 1 : 5. Jedan dio soka i pet dijelova vode jer čisti sok može izazvati upalu želuca i ždrijela. Svježi sok potočarke uzimamo prema propisanom receptu jer nije preporučljivo svakodnevno uzimanje soka, već s prekidima, odnosno pauzama.

Sok od potočarke

  • Šaka potočarke
  • 6 dl vode

Svježu biljku potrebno je izgnječiti ili izmiksati u sokovniku te preliti vodom. Omjer potočarke i vode bi trebao biti 1:5, nikako više, a konzumira se 2-3 puta po 1 žlica dnevno. Ova iznimna biljka snažno čisti organizam tako da može dovesti do nadražaja bubrega i mokraćnog sustava, stoga ju je važno pažljivo koristiti, a trudnicama se na preporučuje uopće.

Čaj od potočarke

  • Prstohvat potočarke (1 velika žlica)
  • 2 dl kipuće vode

Za čaj se preporučuje svježa biljka, nasjeckamo je i prelijemo s 2 dl kipuće vode, ostavimo poklopljeno 20 minuta te ocijedimo.

- Google oglasi -

Odgovori

Novi Sadržaj

5 načina kako da smanjite podrigivanje

Neugodna smetnja koja se javlja ne samo nakon jela nego i tokom dana je podrigivanje. Naglo izbacivanje plinova iz...

Zašto počinje krvarenje iz nosa i kako ga zaustaviti

Medicinski izraz za krvarenje iz nosa je epistaksa. Zbog položaja nosa i njegove velike gustoće krvnih žila, većina ljudi...

Bez panike: 3 jednostavna koraka za najsigurnije vađenje krpelja iz kože

Krpelji su nametnici koji pripadaju u skupinu člankonožaca iz reda Acarina, a najaktivniji su tokom maja i juna. Ako...

8 najopasnijih bolesti od stresa

Umjereni stres može biti koristan, ali ako neprestano imate osjećaj da ste pod velikim pritiskom, pretrpani poslom, anksiozni i...
- Google oglasi -

Kako iskoristiti iskorištene vrećice zelenog čaja – Učinit će mnogo za vaše zdravlje!

Svi smo svjesni zdravstvenih prednosti zelenog čaja, ali prije nego što bacite iskorištene vrećice čaja, razmislite još jednom. Postoje...

Znakovi i simptomi da se u organizmu nalaze toksini

Koliko često se budite umorni bez energije za svakodnevne poslove koji vas čekaju? Aditivi u namirnicama, kućanstvo, instekticidi i...

Ovo morate pročitati

5 tajni eksperta kineske alternativne medicine

Kad je vani hladno opadne nam polet i entuzijazam,...

Vantjelesna oplodnja jajne stanice, spermiji – kako se radi?

Kada izgubimo sve nade u prirodno začeće, razmišljamo o...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas