Ljekovito bilje Sadrži veće količine željeza od spanaka i više vitamina C...

Sadrži veće količine željeza od spanaka i više vitamina C od limuna i pomorandže zajedno!

-

O njenoj hranljivoj vrijednosti više nego dovoljno govori činjenica da sadrži veće količine željeza od spanaka. Te ima više vitamina C od limuna i pomorandže. Riječ je o biljci koja se naziva potočarka (Nasturtium officinale).

Iako su od davnina poznata njena ljekovita svojstva, biljka potočarka kroz generacije postaje pomalo zaboravljena. Porijeklo potočarke je područje Euroazije, no danas je široko rasprostranjena i može se naći gotovo svuda u svijetu.

- Google oglasi -

Poznata je kao jedna od najstarijih biljaka čija upotreba seže još u daleku istoriju. Mnogi stari narodi koristili su je u ishrani i liječenju zdravstvenih tegoba. Antički grčki liječnik i otac medicine Hipokrat cijenio je ovu biljku. Preporučivao je za liječenje katara pluća, zubobolje, bolesti grla, gušavosti i promuklosti.

Potočarka kao lijek

Kod starih Grka, Egipćana i Rimljana bila je poznata kao snažno sredstvo za vraćanje energije.

Egipatski faraoni naredili su svojim robovima svakodnevno ispijanje soka od potočarke kako bi održali snagu, a time i produktivnost. Sada je službeno međunarodno istraživanje proglasilo ovu lisnatu zelenu biljku trenutačno najzdravijim povrćem na planetu, odnosno namirnicom broj 1.

- Google oglasi -

U čemu je tajna

Potočarka zaustavlja i smanjuje oksidativni stres i povećava antioksidacioni učinak. Potočarka utiče na razmjenu hemijskih jedinjenja u našem metabolizmu te reguliše poremećaje koji nastaju što je značajno u pristupu liječenja prirodnim putem.

Potočarka ljekovita svojstva ima tako da uspješno čisti krv, osvježava, podstiče apetit i pročišćava cijeli organizam. Kod autointoksikacije – toksemije, preporučuje se konzumiranje potočarke nakon dugog zimskog perioda. Potočarka u pučkoj medicini ima veliku primjenu u liječenju i to kao svježa i u obliku svježeg soka. Preporučuje se uzimanje svježeg soka u razmjeri 1 : 5. Jedan dio soka i pet dijelova vode jer čisti sok može izazvati upalu želuca i ždrijela. Svježi sok potočarke uzimamo prema propisanom receptu jer nije preporučljivo svakodnevno uzimanje soka, već s prekidima, odnosno pauzama.

Sok od potočarke

  • Šaka potočarke
  • 6 dl vode

Svježu biljku potrebno je izgnječiti ili izmiksati u sokovniku te preliti vodom. Omjer potočarke i vode bi trebao biti 1:5, nikako više, a konzumira se 2-3 puta po 1 žlica dnevno. Ova iznimna biljka snažno čisti organizam tako da može dovesti do nadražaja bubrega i mokraćnog sustava, stoga ju je važno pažljivo koristiti, a trudnicama se na preporučuje uopće.

Čaj od potočarke

  • Prstohvat potočarke (1 velika žlica)
  • 2 dl kipuće vode

Za čaj se preporučuje svježa biljka, nasjeckamo je i prelijemo s 2 dl kipuće vode, ostavimo poklopljeno 20 minuta te ocijedimo.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi članci

Domaći lijek protiv bakterije Escherichia Coli

Odličan recept, narodni lijek, protiv bakterije Escherichia Coli. Konvencionalni lijekovi u borbi protiv ove bakterije dosta često...

Tikvice čuvaju nerve, imaju dokazano zaštitno dejstvo po zdravlje

Spektar nutrijenata koje tikvice sadrže je prilično impresivan. Tikvice su sjajan izvor mangana, vitamina C, magnezijuma, vitamina...

Grašak izvor čak 8 vitamina, 6 minerala, prehrambenih vlakana i proteina…

Smatra se da zeleni grašak potječe iz centralne Azije i Europe, a sastavni je dio jelovnika tisućama...

Grašak veoma dobra namirnica za bubrege

Grašak je omiljena namirnica svih gurmana a i onih koji paze na svoje zdravlje - sadrži vitamine...

Pet Snažnih prirodnih antibiotika

Kako bismo se izliječili od bolesti, a opet ne podlegli lošoj strani farmaceutskih antibiotika, preporučuje se korištenje...

Ovaj trik za tjeranje komaraca niste znali ?

Toplo vrijeme ima svoje prednosti ali i mane. Uvijek kada pomislim na vrućinu, more, pecanje i ostale...

Preporučeno

Domaći lijek protiv bakterije Escherichia Coli

Odličan recept, narodni lijek, protiv bakterije Escherichia...

Tikvice čuvaju nerve, imaju dokazano zaštitno dejstvo po zdravlje

Spektar nutrijenata koje tikvice sadrže je prilično...

Možda vas zanima?POVEZANO
Preporučeno za vas