Ljepota Vježbanje Promjena navika za vitku liniju, trčanjem do vitalnosti

Promjena navika za vitku liniju, trčanjem do vitalnosti

-

savjeti za vitku linijuPočnite od toga da se više krećete i zdravije hranite i trudite se da to ne zaboravite, za vitku liniju. Ne dozvolite da preko vikenda ili praznika budete rob loših navika. Naravno, nije grijeh s vremena na vrijeme dozvoliti sebi poslasticu, ali potrudite se da to bude više izuzetak nego pravilo.

Vjerojatno ste primijetili da vam se nakon trčanja otvara apetit. To nije bez razloga, jer organizam nastoji da popuni energetske zalihe što je moguće brže. Probava hrane se nakon intenzivne fizičke aktivnosti ubrzava i do tri puta i traje 30-45 minuta nakon te aktivnosti. Nakon toga metabolizam se vraća u normalno stanje. Ako želite da smršate sačekajte sa obrokom i tek nakon ovog perioda objedujte.

- Google oglasi -

Trčanje spada u intenzivnije oblike vježbanja, pa je potrošnja energije, tj. kalorija veća nego pri drugim vrstama aktivnosti. Na taj način trčanje vam može pomoći da smršate na zdrav način te postignete vitku liniju. Sa trčanjem počnite polako, pazeći na savjete za početnike.

Savjeti za mršavljenje i vitku liniju

Ako osjetite iznenadnu glad, sačekajte dva minuta, a u tom periodu hodajte, šetajte i vašu pažnju usmjerite na nešto drugo. Moguće je da će glad prestati, a vi ćete se osećati bolje.

Ako vas zaista privlači neka nezdrava poslastica, zapitajte se: “Šta mi je u interesu”? – Slatkiši ili dobra figura? U posebnim prilikama i parče čokoladne torte je u redu, ali nemojte da vam izgovori pređu u naviku. Ne dozvolite da zbog jednog pretjerivanja za stolom cijeli dan potpadnete pod uticaj loših navika.

- Google oglasi -

Koncentišite se. Ne objedujte mehanički, nesvjesno, dok gledate TV ili čitate knjigu. Kada god stavite hranu u usta, neka vas obuzme osećaj kako tijelu dajte ono što mu treba.

Ne preskačite doručak. Doručak treba da bude jak sa manjim sadržajem masnoća. Na taj način ćete izbeći dodatni unos kalorija u toku dana.

Jedite dosta povrća. Za ručak i večeru obavezno jedite i povrće. Ne zaboravite da je povrće važan izvor minerala i vitamina.

Jedite iz tanjira. Ne konzumirate namirnice iz ambalaže. Kada stavite hranu na tanjir, pažnju će vam biti usmerena na to što je pred vama i znaćete tačno koliko ste hrane pojeli.

Ne kupujte grickalice – čips, smoki, čokoladice… Time ćete izbjeći iskušenje da ih jedete. Jedite dosta voća. Voće povoljno utiče na metabolizam, smanjuje glad i tjelu daje neophodne vitamine.

Obratite pažnju šta pijete. Smanjite unos kaloričnih napitaka – sokova iz tetrapaka, ledenog čaja, limunade sa šećerom, gaziranih pića i posebno alkohola. Mnogi su smršali obraćajući samo pažnju na to šta piju. I najvažnije za kraj. Trčite, budite optimista i vodite aktivan život!

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi članci

Hrana za čišćenje bubrega od toksina

Hrana za zdrave bubrege treba sadržavati velik udio neprerađene hrane biljnog porijekla. Posebno se preporučuju češnjak, šparoge, krumpir,...

Zelena salata i sve njene vrijednosti i ljekovitosti

Zelena salata je biljka koja prati naše jelovnike gotovo čitave godine. To možemo zahvaliti velikom broju njenih...

5 vježbi za tijelo bez celulita

Iako možda neće biti moguće u potpunosti riješiti se celulita, postoje vježbe protiv celulita koje možete izvesti...

Prirodni napitak za snižavanje masnoće u krvi

Prirodni napitak za snižavanje masnoće je napitak koji također liječi i prevenira začepljenje arterija, regulira provišeni kolesterol,...

Recept za bezglutensku pogaču gotovu za 20 minuta

Bezglutenska prehrana je jedini lijek osobama s celijakijom. Nakon postavljene dijagnoze započinje se sa specifičnom prehranom. Prognoze su...

Kako posaditi limun iz sjemena u nekoliko jednostavnih koraka

Uzgoj limuna ili citrusnog voća poput naranče ili mandarine može biti zahtjevno jer u početku treba usvojiti...

Preporučeno

Hrana za čišćenje bubrega od toksina

Hrana za zdrave bubrege treba sadržavati velik udio...

Zelena salata i sve njene vrijednosti i ljekovitosti

Zelena salata je biljka koja prati naše...

Možda vas zanima?POVEZANO
Preporučeno za vas