ZdravljeSalo na stomaku opasno po zdravlje

Salo na stomaku opasno po zdravlje

-

Mnogi ljudi nisu svjesni da je višak sala na trbuhu opasniji od viška masnoća oko kukova i bedara, i da o tome treba voditi računa. Salo na stomaku može utjecati na vaše zdravlje pridonoseći ozbiljne zdravstvene probleme kao što su bolesti srca, moždani udar i dijabetes tipa 2.

Geni mogu doprinijeti pretilosti i pomoći da se odredi gdje možete imati dodatne masne naslage, ali loš način života će dodatno pogoršati ove probleme.

- Google oglasi -

Trbušne masnoće možete izmjeriti tako da metarskom trakom izmjerite opseg oko struka. Mjere veće od 102 cm kod muškaraca i 88 cm kod žena poznate su kao abdominalna pretilost.

Salo na stomaku

Masna hrana je najveći uzrok stomačnog sala
Namirnice visoke masnoće poput maslac, sir i masno meso ili višak kalorija bilo koje vrste može povećati opseg struka i doprinese nastanku stomačnog sala. Genetika, prehrana, starost i način života mogu igrati važnu ulogu. Promjena prehrambenih navika može pomoći da se izborite s viškom masnih naslaga. Pažljivo čitajte etikete na namirnicama, smanjite unos zasićenih masti, povećajte količinu voća i povrća, kontrolirajte i smanjite svoje porcije.

Najopasnije vrste masti
Istraživanja su pokazala da trans masti, koje se stvaraju iz djelomično hidrogenizovanog ulja, povećavaju količinu masti oko trbuha i omogućuju prijenos masnog tkiva na trbuh s drugih dijelova tijela. Trans masti se mogu naći u namirnicama kao što su margarin, pecivo, keks, pržena hrana i drugo.

Zaslađeni napitci
Prema istraživanjima, bezalkoholna pića sa šećerom, zaslađeni napici, predstavljaju glavni izvor dodatnog unosa šećera u prehrani. Dodatni šećer znači dodatne kalorije, a to je nešto što želite izbjeći ako se trudite smršaviti i smanjiti salo na stomaku.

- Google oglasi -

Kalorije iz alkohola
Višak kalorija, bez obzira na to da li dolazi iz alkohola, zaslađenih pića ili prevelikih porcija hrane, može povećati salo na trbuhu. Našim tijelima su potrebne kalorije, međutim treba imati u vidu da alkohol ima skoro isti broj kalorija kao i masti.

Ipak, izgleda da alkohol ima posebnu vezu s povećanim obujmom struka. U principu, to je zato što kada pijete alkohol, vaša jetra je suviše zauzeta sagorijevanjem alkohola da bi se izborila s mastima, što dovodi do nastanka pivskog trbuha. Istraživanja pokazuju da alkohol može izazvati osjećaj gladi tako što utječe na hormone koji reguliraju osjećaj sitosti.

Brza hrana doprinosi trbušnom salu
Brza hrana uglavnom sadrži mnogo masti i kalorija. Namirnice koje se jedu u velikim porcijama doprinose prekomjernom unosu kalorija, povećanju težine i stomačnog sala kada se često uzimaju.

Muškarci češće imaju trbuh masnoće
Generalno, muškarci imaju tendenciju da skladište masti u predjelu abdomena više nego žene, zahvaljujući različitosti spolnih hormona. Prije 40 godine, žene imaju tendenciju da skladište većinu svojih masti u predjelu kukova, butina i stražnjice, a nakon 40 godine, kako razina estrogena pada, masti u tijelu se raspodjeljuju i na trbuh.

Kako skinuti salo sa trbuha

Namirnicama protiv stomačnog sala
Zeleni čaj, u kombinaciji s vježbanjem, može pomoći da izgubite kilograme. Istraživači smatraju da supstance iz zelenog čaja poznate kao katehini, stimuliraju tijelo da sagorijeva kalorije i povećati gubitak stomačnog sala. Borovnice također pokazuju određene rezultate.

Pročitajte ovdje 6 jednostavnih načina da izgubite salo na trbuhu

Zamijenite rafinirane integralnim žitaricama
Integralne žitarice su bolje od rafiniranih, jer sadrže više vlakana i potrebno je više vremena da se probave. Na taj način se glad bolje zadovoljava i potpomaže se snižavanje razine glukoze u krvi, kao i smanjenje masnoće.

Stomačno salo je teže izgubiti nego masne naslage na drugim dijelovima tijela
Kada gubite na težini, vjerojatnije je da ćete izgubiti masti u predjelu srednjeg dijela tijela. Gubljenje težine na temelju dobro izbalansiranog plana dovešće do topljenja masti, uključujući i trbuh masnoće. Najbolji način smanjiti veličinu struka je zdravom prehranom i redovitim vježbanjem.

Stomačno salo i zdravstveni problemi
Višak masti u predjelu trbuha je posebno loše za srce. Dokazano je da je salo na trbuhu povezano sa srčanom insuficijencijom, aterosklerozom i drugim kardiovaskularnim problemima, ali i sa osteoporozom, demencijom, Alzheimerovom bolešću, dijabetesom, rakom debelog crijeva, metaboličkim sindromom, visokim krvnim tlakom.

Vježbe za salo na stomaku

Čučnjevi, trbušnjaci i druge trbušne vježbe mogu ojačati jezgru mišića i pomoći da izgubite masti ali ove vježbe ne djeluju naročito na salo. Drugim riječima, ove vježbe neće smanjiti masti na trbuhu. Jedini način kako skinuti salo sa stomaka jeste putem dijeta i vježbanja. Aerobik vježbe, kao što su trčanje, plivanje, vožnja bicikla i tenis, mogu pomoći u smanjenju tjelesnih masti.

Ove namirnice mogu pomoći da istopite salo na trbuhu

Znanstveni dokazi sugeriraju da kontrolirana prehrana bogata voćem, povrćem, integralnim žitaricama, nemasnim mlijekom, grahom, orasima, sjemenkama, posnim mesom, ribom i jajima predstavlja osnovu za dijetu koja osigurava sve potrebne hranjive tvari, a pomaže i da se smanji opseg struka. Stručnjaci preporučuju kombiniranje ovakve prehrane s 30 do 60 minuta vježbanja što više puta u sedmici.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,083SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Kako nastaje moždani udar

Mozak je komandni centar organizma koji kontrolira praktično sve tjelesne funkcije, od disanja i kucanja srca, do sposobnosti govora...

Ljekovitost maslačka – Odličan je za proljetnu detoksikaciju organizma

Početak je proljeća i idealno vrijeme za branje maslačka. Uputite se izvan grada, na područja daleko od prometnica i...

Evo kako zamijeniti kalorične namirnice sa jednako ukusnim

Želite li skinuti pokoji kilogram, ne morate jesti bljutavu hranu i gladovati, već samo korigovati meni. Isto vrijedi i...

Kako popraviti zamagljen vid na daljinu?

Ako ne vidite jasno, a trljanje očiju ne pomaže, možda imate zamagljen vid. Zamagljen vid se javlja kada ne...
- Google oglasi -

Kako spriječiti i prepoznati moždani udar kod žena

Žene se teže oporavljaju i imaju slabiji kvalitet života nakon moždanog udara nego muškarci. Iako se zna da se...

Liječenje paradentoze na prirodan način

Paradentoza je kronična infekcija koja zahvaća zubno meso i kost koja podupire zube. Paradentoza može dovesti do gubitka zubi,...

Ovo morate pročitati

5 kućnih lijekova za ublažavanje menstrualnih bolova

Bol se može se javiti u više oblika kao...

Liječenje paradentoze na prirodan način

Paradentoza je kronična infekcija koja zahvaća zubno meso i...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas