IshranaOtkrijte 5 razloga zašto je sirutka korisna za zdravlje

Otkrijte 5 razloga zašto je sirutka korisna za zdravlje

-

Sirutka je jako ljekovita i za zdravlje vrijedna namirnica. Sirutka je dragocjena namirnica koja je često nedovoljno istražena i podcijenjena kada je riječ o zdravoj ishrani. Ovaj nusproizvod mliječne industrije, koji se dobiva tokom procesa pravljenja sira, prepuna je nutrijenata i nudi brojne koristi za zdravlje.

Sirutka je bogata esencijalnim nutrijentima koji su ključni za vaše zdravlje. To uključuje proteine, vitamine (posebno vitamine B kompleksa), minerale kao što su kalcij, fosfor i magnezij, a također i antioksidanse.

Sirutka za zdravlje

- Google oglasi -

Šta liječi sirutka i kako može pozitivno utjecati na vaše zdravlje.

Bogatstvo proteina – Sirutka je izvanredan izvor visokokvalitetnih proteina. Sadrži sve esencijalne aminokiseline koje našem tijelu trebaju za izgradnju i obnovu tkiva. Ovo je posebno važno za sportaše, ljude koji se bave fizičkom aktivnošću i one koji žele čuvati mišićnu masu.

Vitamini i minerali – Sirutka je bogata vitaminima B kompleksa, uključujući vitamin B12, B6 i pantotensku kiselinu, koji su od vitalnog značaja za energetski metabolizam i zdravu funkciju nervnog sistema. Također, sirutka sadrži minerale poput kalcija, fosfora i magnezija, koji podržavaju zdravlje kostiju i mišića.

Imunološka podrška – Sirutka sadrži imunoglobulin i laktoferin, koji mogu pomoći u jačanju imunološkog sistema. Ovi sastojci pomažu organizmu da se bori protiv infekcija i bolesti.

- Google oglasi -

Reguliše nivo šećera – Istraživanja su pokazala da sirutka može utjecati na kontrolu razine šećera u krvi. To je posebno važno za osobe s dijabetesom tipa 2, jer se može poboljšati osjetljivost na inzulin.

Poboljšano varenje – Sirutka je također bogata probioticima koji podržavaju zdravlje crrijeva i pomažu u varenju. Ovo može pomoći u prevenciji gastrointestinalnih problema.

Sirutka lijek za masnu jetru – Terapija surutkom traje neki određen period. Preporučuje se u dužem vremenskom periodu piti surutku svakodnevno u količinama od 0.5 litara pa do 1 litru dnevno. Pri tome izbjegavati masnu hranu, alkohol i cigarete.

Ako Vas zanima kako napraviti sirutku od mlijeka donosimo vam recept ovdje.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,101SljedbeniciPratite

Novi Sadržaj

Dugotrajna nesvjestica – koma –

Koma je najteži poremećaj stanja svjesti. Opisuje se kao stanje slično snu iz koga se bolesnik ne može probuditi,...

Celer iznimno značajna biljka za dobro zdravlje

Celer je kao samonikla biljka bio je poznat već u staroj Grčkoj i Egiptu, kada je smatran simbolom sreće...

Vezivno tkivo, kolagen i vitamin C

Vezivno tkivo zajedno s hrskavičnim i koštanim čini potporno tkivo u našem organizmu. Radi se o tkivu rasprostranjenom posvuda...

Šta su bjelančevine i kakav utjecaj imaju na naš organizam?

Bjelančevine ili proteini su složeni organski spojevi koji su najvažniji sastavni element krvi, kože, mišića i svih unutrašnjih organa....
- Google oglasi -

Prelomi kostiju – Imobilizacija – Liječenje – Zarastanje kosti

Prelom kosti može biti otvoren i zatvoren. Prilikom otvorenog preloma koža je iznad mjesta preloma oštećena, tj. postoji rana....

Zbog čega je pivski kvasac tako dobar za naše zdravlje?

Zbog zaštitne funkcije, preporučuje se u svim životnim dobima. Pivski kvasac je veoma korisna namirnica za ljudsko zdravlje a...

Ovo morate pročitati

Bol u ramenu kada spavate

Idete li na spavanje sa bilo kojom vrstom boli,...

Maske za lice sa zelenim čajem

Zeleni čaj je bogat flavanoidima, vitaminima i mineralima koji...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas