Bijeli sljez za kašalj i prehladu

-

U starom vijeku korijen bijelog sljeza bio je veoma cijenjen lijek. Sljez je jedno od najčešćih biljnih sredstava koje se koristi za kašalj i koji olakšava iskašljavanje. Čaj od bijelog sljeza povoljno djeluje kod kašlja, bronhitisa i plućnog katara. Preporučuje se kao lijek kod bronhalne astme i početne tuberkuloze pluća, kod katara u mokraćnom mjehuru, bolnog mokrenja ili teškoga zadržavanja mokraće.

Ljekoviti dijelovi biljke su korijen, listovi i cvjetovi, a najčešće korišteni dijelovi sljeza u medicini su korijen i list. Listovi se beru tek kad biljka procvjeta, a korijen se vadi u rano proljeće ili u jesen. Korijen se iskopa, očisti od trulih dijelova, dijelova stabljike i sitnih korjenčića pa opere u vodi.

- Google oglasi -

Ljekovite i djelotvorne tvari u sljezu su sluz, škrob, šećer, pektin, tanin, masno ulje, mineralne soli itd. Zahvaljujući takvom kemijskom sastavu biljke, sljez nalazi primjenu kod različitih tegoba dišnog, probavnog i mokraćnog sistema.

Sljez za kašalj

Dobro je poznato da je bijeli sljez lijek za kašalj ali je također koristan u liječenju bolesti cijelog probavnog trakta, a posebno upale debelog crijeva (colitisa), proljeva, srdobolje, povraćanja s proljevom kod dojenčadi i dr.

Pomiješan s drugim ljekovitim biljkama koristi se u liječenju drugih bolesti.

Danas se još rijetko upotrebljava čaj od bijelog sljeza. On je uglavnom samo dodatak čajevima protiv kašlja, a njegovo djelovanje povećava sluz koja čini zaštitni sloj. Za bijeli sljez je karakteristično da djeluje smirujuće pri akutnim upalama želučane sluznice, u mješavini sa kamilicom.

- Google oglasi -

Dobar je i pri kroničnom kataru ždrijela kada suha sluznica uzrokuje često kašljucanje. Djelotvoran je i kod upornog kroničnog katara kod pušača.

Čaj od lista bijelog sljeza priprema se tako da se 1 velika kašika sljezova lišća prelije s 2-3 dl ključale vode, zatim se to poklopi i nakon 10 minuta procijedi. Pije se u gutljajima.

Čaj od sljeza se priprema i pije drukčije nego ostali čajevi, jer se pogrešnom pripremom gubi njegova ljekovitost. Pravilan način pripreme ovog čaja je sljedeći: 2 kašike korijena bijelog sljeza preliti s 2,5 dl mlake ili hladne vode te ostaviti barem 1 sat, idealno je 2 sata, da bi se stvorilo dovoljno sluzi. Nakon toga malo se zagrije (da čaj ne bi bio hladan), doda malo meda i pije tri puta na dan.

Kako izbaciti šlajm iz grla i pluća te sekret iz sinusa prirodnim putem

Dobro je 10 g suhog ili 5 g svježeg korijena kuhati 20-25 minuta u 2,5 dl mješavine od pola vode i pola vina i dodati 1 veliku kašiku meda. Piju se dnevno 1-2 šoljice, svaki sat po 1 kašika. To liječi od bolesti bubrega, žutice uzrokovane začepljenjem jetre, odnosno žučnog mjehura, bolesti slezene, upale gušterače, zanemarenih hemoroida, bolesti maternice, bijelog cvijeta u žena, a pomaže i protiv veneričnih bolesti.

Za sirup od bijelog sljeza namoči se 50 g njegova korijena 12 sati u 3 dl vode sobne temperature, zatim procijedi, doda 1 kg meda ili sirupa od maline, višnje i ribizla, te stavi na hladno mjesto, jer se brzo kvari. Zbog toga se priprema uvijek svježe i samo toliko, koliko je potrebno za jedan dan. Pije se svaka 2 sata po 1 velika kašika za iskašljavanje.

- Google oglasi -

Novi Sadržaj

Djelotvorni lijekovi za oteklo koljeno

Zglob koljena je sklon ozljedama i oticanju jer je jedan od velikih nositelja težine tijela. Svako oštećenje koljena može...

Pečena zobena kaša super zdravi doručak pun proteina

Tipični obroci za doručak uključuju zobene pahuljice, musli i žitarice, koji nude fantastične ugljikohidrate, ali im nedostaje proteina. Konzumiranje...

Kako voda od zobi može poboljšati opće zdravlje?

Obična zob (Avena sativa) je žitarica koja ima dugu tradiciju u prehrambenoj industriji, ali je u posljednje vrijeme postala...

Kako brza hrana utječe na naše zdravlje?

Hrana igra važnu ulogu u održavanju našeg zdravlja. Brza hrana općenito je spremna za jelo i brza alternativa domaćoj...
- Google oglasi -

7 najboljih namirnica za zdrave oči

Uzimanje raznovrsnih namirnica koje podržavaju zdravlje očiju može igrati ključnu ulogu u očuvanju jasnog vida i prevenciji problema sa...

Zdravlje u čaši: Jednostavni domaći recepti za čišćenje jetre

Vrlo često zanemarujemo važnost održavanja zdravlja našeg tijela, a posebno jetre koja je ključni organ za detoksikaciju. Uprkos tome,...

Ovo morate pročitati

Ovo voće snižava pritisak, ali i sprječava srčani i moždani udar!

Hurme ili datula (lat. - Phoenix dactylifera) jeste plod palme Phoenix...

Osmjeh čuva zdravlje

Nemaran odnos prema bolesnom zubu ili upaljenom zubnom mesu...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas