Soja super namirnica koja ima pozitivne učinke na zdravlje

-

Soja (lat. Glycine max) je biljka mahunarka visoke hranjive vrijednosti. Postoje razne sorte soje, koje se razlikuju po obliku zrna, boji, okusu i kemijskim svojstvima. Sadrži vrlo velik postotak masti, ugljikohidrata i bjelančevina, te vitamine A i B skupine.

Soja je priznata kao vrlo zdrava namirnica, te se već duže vrijeme doživljava kao čudotvorna namirnica. Danas spada u skupinu funkcionalne hrane, što znači da istovremeno liječi i hrani.

- Google oglasi -

Stručnjaci koji su o soji objavili brojne napise slažu se u tome da ima gotovo čarobna svojstva, koja još nisu u potpunosti istražena. Čak je i dobila nadimak – biljna krava, jer od soje se proizvodi mlijeko, sir, sojaburgeri, odresci, paštete pa čak i sladoled.

Soja za šta je dobra

Riznica bjelančevina i aminokiselina. Soja je veoma bogata hranjivim tvarima, sadrži od 35 do 50 % bjelančevina, što je čini apsolutnom rekorderkom u biljnom carstvu, ima svih osam esencijalnih aminokiselina, 17 % ulja, lecitin, puno vitamina i minerala.

U vegetarijanskoj ishrani često je isticana kao zamjena za meso. Za razliku od mesa, ima malo holesterola i zasićenih masnoća te jedina od svih mahunarki sadrži sve esencijalne aminokiseline.

Zrna soje pospješuju rast poželjnih crijevnih bakterija, naročito bifido grupe, jer što je više tih bakterija manja je mogućnost od nastanka raka crijeva. Sadrži i 40 % vlakana, od čega je 5 % celuloza i 30 % pektina, zbog čega osigurava dobru i redovnu probavu.

- Google oglasi -

Soja je ljekovita za žene. Tvrdnja da je soja vrlo zdrava za žene ponajprije se potkrepljuje činjenicom da je kod Japanki, čija se prehrana temelji na puno ribe, soje i povrća, iznimno mali postotak oboljelih od raka. Soja pozitivno djeluje i na muškarce jer poboljšava stanje krvnožilnog sistema i kod preventive od raka.

Soja smanjuje simptome koji se javljaju u menopauzi. Epidemiolozi su dokazali da azijske žene manje pate od valunga i noćnog znojenja u poređenju sa ženama sa Zapada. Simptomi koji se javljaju u menopauzi uzrokovani su niskim nivoom estrogena. Estrogen igra značajnu ulogu u kontroli temperature tijela. Izoflavoni soje djeluju poput estrogena i na taj način kontroliraju ove simptome.

Soja je posebno korisna u ishrani dijabetičara, obezbjeđuje dovoljno kalorija i proteina, ali i prilikom prolaska kroz crijeva omogućava manju apsorpciju ugljenih hidrata. Ova namirnica je, bez sumnje, vrlo korisna, ali je teško prihvaćamo u svakodnevnoj ishrani.

Upotreba proizvoda od soje u ishrani zdravih ljudi ima dijetetsko i preventivno djelovanje. Soja se, također, preporučuju za ishranu osoba oboljelih od povećanog krvnog pritiska i nekih oboljenja jetre.

Sojine prerađevine
Tofu ili sojin sir, tempeh, sojino brašno, miso, sojino mlijeko, shoyu i tamari.

- Google oglasi -

Novi Sadržaj

Blagodati Tikvica: Kako ovo povrće podržava Vaše Zdravlje

Tikvica je popularno povrće koje se koristi u mnogim kuhinjama širom svijeta. Ima niz zdravstvenih koristi zbog svog nutritivnog...

Namirnica koja smanjuje apetit i doprinosi za zdravlje

Grčki jogurt se pravi od kravljeg mlijeka koje se procijedi kako bi se uklonila sirutka, što rezultira gušćom konzistencijom...

Koje su koristi koprive za zdravlje?

Kopriva je samonikla biljka sa izuzetnim zdravstvenim vrijednostima. Kopriva ima vrlo dugu povijest u narodnoj medicini, stoga nije ni...

Majčina dušica (Thymus serpyllum)

Majčina dušica (Thymus serpyllum L.) u narodu poznata još kao "babina dušica" ili "materinka" je trajna biljka iz porodice...
- Google oglasi -

Maslačak (Taraxacum officinale)

Maslačak (Taraxacum officinale) je trajna zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae), s vrlo razvijenim korijenom iz kojega raste rozeta...

Vitiligo: vrste, simptomi, uzroci i liječenje

Bolest se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, u svim rasama i u oba spola. Vitiligo je stanje...

Ovo morate pročitati

5 Narodni lijekova protiv bolova u zglobovima

Ako vas muče bolovi u zglobovima, imate osjećaj „težine“...

Zbog čega je pivski kvasac tako dobar za naše zdravlje?

Zbog zaštitne funkcije, preporučuje se u svim životnim dobima....
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas