IshranaSoja super namirnica koja ima pozitivne učinke na zdravlje

Soja super namirnica koja ima pozitivne učinke na zdravlje

-

Soja (lat. Glycine max) je biljka mahunarka visoke hranjive vrijednosti. Postoje razne sorte soje, koje se razlikuju po obliku zrna, boji, okusu i kemijskim svojstvima. Sadrži vrlo velik postotak masti, ugljikohidrata i bjelančevina, te vitamine A i B skupine.

Soja je priznata kao vrlo zdrava namirnica, te se već duže vrijeme doživljava kao čudotvorna namirnica. Danas spada u skupinu funkcionalne hrane, što znači da istovremeno liječi i hrani.

- Google oglasi -

Stručnjaci koji su o soji objavili brojne napise slažu se u tome da ima gotovo čarobna svojstva, koja još nisu u potpunosti istražena. Čak je i dobila nadimak – biljna krava, jer od soje se proizvodi mlijeko, sir, sojaburgeri, odresci, paštete pa čak i sladoled.

Soja za šta je dobra

Riznica bjelančevina i aminokiselina. Soja je veoma bogata hranjivim tvarima, sadrži od 35 do 50 % bjelančevina, što je čini apsolutnom rekorderkom u biljnom carstvu, ima svih osam esencijalnih aminokiselina, 17 % ulja, lecitin, puno vitamina i minerala.

U vegetarijanskoj ishrani često je isticana kao zamjena za meso. Za razliku od mesa, ima malo holesterola i zasićenih masnoća te jedina od svih mahunarki sadrži sve esencijalne aminokiseline.

Zrna soje pospješuju rast poželjnih crijevnih bakterija, naročito bifido grupe, jer što je više tih bakterija manja je mogućnost od nastanka raka crijeva. Sadrži i 40 % vlakana, od čega je 5 % celuloza i 30 % pektina, zbog čega osigurava dobru i redovnu probavu.

- Google oglasi -

Soja je ljekovita za žene. Tvrdnja da je soja vrlo zdrava za žene ponajprije se potkrepljuje činjenicom da je kod Japanki, čija se prehrana temelji na puno ribe, soje i povrća, iznimno mali postotak oboljelih od raka. Soja pozitivno djeluje i na muškarce jer poboljšava stanje krvnožilnog sistema i kod preventive od raka.

Soja smanjuje simptome koji se javljaju u menopauzi. Epidemiolozi su dokazali da azijske žene manje pate od valunga i noćnog znojenja u poređenju sa ženama sa Zapada. Simptomi koji se javljaju u menopauzi uzrokovani su niskim nivoom estrogena. Estrogen igra značajnu ulogu u kontroli temperature tijela. Izoflavoni soje djeluju poput estrogena i na taj način kontroliraju ove simptome.

Soja je posebno korisna u ishrani dijabetičara, obezbjeđuje dovoljno kalorija i proteina, ali i prilikom prolaska kroz crijeva omogućava manju apsorpciju ugljenih hidrata. Ova namirnica je, bez sumnje, vrlo korisna, ali je teško prihvaćamo u svakodnevnoj ishrani.

Upotreba proizvoda od soje u ishrani zdravih ljudi ima dijetetsko i preventivno djelovanje. Soja se, također, preporučuju za ishranu osoba oboljelih od povećanog krvnog pritiska i nekih oboljenja jetre.

Sojine prerađevine
Tofu ili sojin sir, tempeh, sojino brašno, miso, sojino mlijeko, shoyu i tamari.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,082SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Aurikulo terapija – Šta sve liječi ovaj oblik akupunkture

Aurikulo terapija (eng. Auriculotherapy) je poznata i kao aurikulo akupunktura, ili akupunktura uha. Predstavlja oblik akupunkture zasnovan na ideji da je uho...

Narodni lijekovi za bradavice i druge izrasline na koži koji doista djeluju

Bradavice su oboljenje koje izaziva Humani Papiloma Virus, poznatiji kao HPV. Obično se javljaju na rukama ali mogu nastati...

Kako se priprema srebrna voda i šta sve liječi

Srebrena voda se koristi u medicinske i kozmetičke svrhe, kao i u procesima konzerviranja hrane i pića. Ova voda...

Biljke koje su korisne za cirkulaciju krvi

Cirkulacija krvi je ključna za zdravlje i igra ključnu ulogu u funkcioniranju našeg tijela, omogućujući da kisik i hranjive...
- Google oglasi -

Koje su dobrobiti klementine za zdravlje

Klementine su vrsta slatkog i sočnog citrusa koje su postale popularne širom svijeta zbog svojih ukusnih okusa i dobrobiti...

Ljekovita anđelika biljka pouzdan lijek za probavu i nadimanje

Biljka anđelika (Angelica archangelica) je po nekima naziva ‘anđeoska’ jer cvjeta na dan Sv. Mihovila. Drugi pak tvrde da...

Ovo morate pročitati

Spatifilum ženska sreća, svaka kuća treba da je ima

Spatifilum biljka napreduje dobro u kući ili u kancelariji....

Zašto nam ponekad zaigra očni kapak?

Titranje ili trzanje donjeg ili gornjeg očnog kapka ljekari...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas