IshranaSoja super namirnica koja ima pozitivne učinke na zdravlje

Soja super namirnica koja ima pozitivne učinke na zdravlje

-

Soja (lat. Glycine max) je biljka mahunarka visoke hranjive vrijednosti. Postoje razne sorte soje, koje se razlikuju po obliku zrna, boji, okusu i kemijskim svojstvima. Sadrži vrlo velik postotak masti, ugljikohidrata i bjelančevina, te vitamine A i B skupine.

Soja je priznata kao vrlo zdrava namirnica, te se već duže vrijeme doživljava kao čudotvorna namirnica. Danas spada u skupinu funkcionalne hrane, što znači da istovremeno liječi i hrani.

- Google oglasi -

Stručnjaci koji su o soji objavili brojne napise slažu se u tome da ima gotovo čarobna svojstva, koja još nisu u potpunosti istražena. Čak je i dobila nadimak – biljna krava, jer od soje se proizvodi mlijeko, sir, sojaburgeri, odresci, paštete pa čak i sladoled.

Soja za šta je dobra

Riznica bjelančevina i aminokiselina. Soja je veoma bogata hranjivim tvarima, sadrži od 35 do 50 % bjelančevina, što je čini apsolutnom rekorderkom u biljnom carstvu, ima svih osam esencijalnih aminokiselina, 17 % ulja, lecitin, puno vitamina i minerala.

U vegetarijanskoj ishrani često je isticana kao zamjena za meso. Za razliku od mesa, ima malo holesterola i zasićenih masnoća te jedina od svih mahunarki sadrži sve esencijalne aminokiseline.

Zrna soje pospješuju rast poželjnih crijevnih bakterija, naročito bifido grupe, jer što je više tih bakterija manja je mogućnost od nastanka raka crijeva. Sadrži i 40 % vlakana, od čega je 5 % celuloza i 30 % pektina, zbog čega osigurava dobru i redovnu probavu.

- Google oglasi -

Soja je ljekovita za žene. Tvrdnja da je soja vrlo zdrava za žene ponajprije se potkrepljuje činjenicom da je kod Japanki, čija se prehrana temelji na puno ribe, soje i povrća, iznimno mali postotak oboljelih od raka. Soja pozitivno djeluje i na muškarce jer poboljšava stanje krvnožilnog sistema i kod preventive od raka.

Soja smanjuje simptome koji se javljaju u menopauzi. Epidemiolozi su dokazali da azijske žene manje pate od valunga i noćnog znojenja u poređenju sa ženama sa Zapada. Simptomi koji se javljaju u menopauzi uzrokovani su niskim nivoom estrogena. Estrogen igra značajnu ulogu u kontroli temperature tijela. Izoflavoni soje djeluju poput estrogena i na taj način kontroliraju ove simptome.

Soja je posebno korisna u ishrani dijabetičara, obezbjeđuje dovoljno kalorija i proteina, ali i prilikom prolaska kroz crijeva omogućava manju apsorpciju ugljenih hidrata. Ova namirnica je, bez sumnje, vrlo korisna, ali je teško prihvaćamo u svakodnevnoj ishrani.

Upotreba proizvoda od soje u ishrani zdravih ljudi ima dijetetsko i preventivno djelovanje. Soja se, također, preporučuju za ishranu osoba oboljelih od povećanog krvnog pritiska i nekih oboljenja jetre.

Sojine prerađevine
Tofu ili sojin sir, tempeh, sojino brašno, miso, sojino mlijeko, shoyu i tamari.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,096SljedbeniciPratite

Novi Sadržaj

5 najefikasniji metoda kako koristiti med za njegu kože

Med je djelotvoran, kako za zdravlje organizma, tako i za ljepotu kože. On poboljšava rad metabolizma, podstiče umnu i...

8 razloga zašto bi trebali češće da jedete mango

Mango je u cijelom svijetu poznat kao “kralj voća”, a taj naziv nije dobio tek onako. Mango voće je...

Za bolju cirkulaciju u nogama koristite ovaj prirodni lijek

Ukoliko imate hladne noge i ruke, blijedu kožu, osjećate težinu i grčeve u nogama, najvjerovatnije imate problema sa cirkulacijom....

Kruške za zdravo i brzo mršavljenje

Ovo sočno, slatko voće prepuno je hranjivih tvari, uključujući vitamine, minerale i vlakna, a istovremeno ima malo kalorija. Zbog...
- Google oglasi -

Kalcij sprečava taloženje masnoće zato jedite mliječne proizvode

Mliječni proizvodi su dobar izbor za mršavljenje i mogu biti korisni u okviru uravnotežene ishrane, ali je važno obratiti...

Kako izbjeći prehladu i gripu?

Malaksalost, osjećaj jeze i blagi bol u zglobovima i glavi prvi su znaci prehlade. Promjene temperature koje su aktualne...

Ovo morate pročitati

Otkrijte tajne prirode za osvježenje doma – Prirodni dezodoransi za kuću

U doba kada se nije znalo za aerosole i...

Pekmez od rogača poslastica puna zdravlja – Jača imunitet, sprečava rak maternice i pluća

Pekmez od rogača je vrlo vrijedan prehrambeni proizvod koji...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas