Sok od paradajza

8
781

Najnovija istraživanja pokazala su da sok od paradajza može smanjiti sljepljivanje krvnih pločica (trombocita) kod ljudi s dijabetesom tip 2.

Sljepljivanje trombocita može pod određenim uslovima izazvati infarkt ili šlog, a dijabetičari imaju povećan rizik od ovakvih problema. Ali, treba obratiti pažnju da se smanji unos natrijuma, ukoliko se u ishranu uvede sok od paradajza. Naučnici kažu da je potrebno produžiti istraživanja u ovom smjeru koja bi potvrdila vezu između pijenja soka od paradajza i smanjenog sljepljivanja krvnih pločica.

Spomenuto ispitivanje provedeno je na maloj grupi, svega 20 pacijenata s dijabetesom tip 2, kojima su svakodnevno davane male količine pročišćenog soka od paradajza, i ispostavilo se da on sprječava sljepljivanje krvnih pločica.

Uz to, da bi se izbjegle komplikacije dijabetesa, poput kardiovaskularnih bolesti i stanja sličnih aterosklerozi, preporučuje se svakodnevno jedenje voća i povrća bogatog antioksidantima, integralne žitarice i proizvodi od njih , obrano mlijeko i mliječni proizvodi i posni proteini.