IshranaVolite jesti kasno navečer? Onda je ovo hrana za...

Volite jesti kasno navečer? Onda je ovo hrana za vas

-

Ovu priliku koristimo da vam predstavimo neke namirnice koje u manjoj mjeri loše utječu na vaš organizam, ako ih konzumiramo kasno navečer. Prvo da još jednom kažemo, uvijek je bolje izbjeći večernje obroke, ali ako baš morate jesti onda evo šta je najbolje jesti kasno navečer.

Budući da za vrijeme spavanja naše tijelo ne koristi jednaku količinu energije kao kada smo budni, višak hrane sprema se u masne naslage. To sve dovodi do prekomjerne tjelesne mase, pa ukoliko to ne želite trebali biste zaboraviti na jelo kasno uvečer ili barem birati namirnice bogate vlaknima koje vam neće usporiti probavu. Koje su to namirnice koje nam ipak manje smetaju?

- Google oglasi -

Kako se priprema zdrava, lagana i niskokalorična večera pročitajte ovdje.

Šta jesti kasno navečer

Tunjevina je zdrava svakako, a jedna je od namirnica koje, ako baš morate, možete jesti u kasnim večernjim satima. Tunjevina je nisko kalorična i sadrži veoma mali postotak šećera. Upravo iz toga razloga je savršena kao izbor za kasni večernji obrok.

Svjež sir je još jedna ukusna, zdrava namirnica, za koju se smatra da se može jesti na večer. Svježi sir sadrži protein kasein koji se sporo probavlja, te vašem tijelu za vrijeme sna osigurava dovoljno energije.

Puretina se našla na ovom popisu. Ako vam se jede meso, onda se odlučite za puretinu. Puretina sadrži amino kiselinu tryptohan koja usporava proces probave.

- Google oglasi -

Med, pored svih mogućih zdravih svojstava ima i tu moć, da vas zasiti na večer, bez da strahujete za vaše zdravlje. Osim što će utoliti glad, med će vam pomoći i da bolje spavate. Naime, zahvaljujući kemikaliji orexin, med pomaže moždanim stanicama da se upuste i pripreme za spavanje.

Ovu hranu izbjegavajte jesti noću da bi imali dubok i miran san

zelena salata

Zelena salata svakako treba da bude na listi za večernji obrok. Zelena salata odlična je namirnica za kasne sate. Naime, zelena salata sadrži laktucin, supstancu koja djeluje opuštajuće i priprema za miran i čvrst san.

Kokice sadrže kompleksne ugljikohidrate koji stimuliraju lučenje hormona serotonina zbog kojeg se osjećate opuštenije, a siromašne su masnoćama koje su poznate po tome što usporavaju probavu.

Kokice debljaju

Zdrave namirnice za zdravo mršavljenje

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,082SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Aurikulo terapija – Šta sve liječi ovaj oblik akupunkture

Aurikulo terapija (eng. Auriculotherapy) je poznata i kao aurikulo akupunktura, ili akupunktura uha. Predstavlja oblik akupunkture zasnovan na ideji da je uho...

Narodni lijekovi za bradavice i druge izrasline na koži koji doista djeluju

Bradavice su oboljenje koje izaziva Humani Papiloma Virus, poznatiji kao HPV. Obično se javljaju na rukama ali mogu nastati...

Kako se priprema srebrna voda i šta sve liječi

Srebrena voda se koristi u medicinske i kozmetičke svrhe, kao i u procesima konzerviranja hrane i pića. Ova voda...

Biljke koje su korisne za cirkulaciju krvi

Cirkulacija krvi je ključna za zdravlje i igra ključnu ulogu u funkcioniranju našeg tijela, omogućujući da kisik i hranjive...
- Google oglasi -

Koje su dobrobiti klementine za zdravlje

Klementine su vrsta slatkog i sočnog citrusa koje su postale popularne širom svijeta zbog svojih ukusnih okusa i dobrobiti...

Ljekovita anđelika biljka pouzdan lijek za probavu i nadimanje

Biljka anđelika (Angelica archangelica) je po nekima naziva ‘anđeoska’ jer cvjeta na dan Sv. Mihovila. Drugi pak tvrde da...

Ovo morate pročitati

Ishranom po bojama čuvajte zdravlje

Opuštanje tokom godišnjeg odmora neće uspostaviti kontrolu nad visokim...

Mangan je važan

Mineralne ili neorganske materije su nezamjenljivi sastojci hrane. Nemaju...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas