ZdravljeSVE O LIMFI: Limfa i Limfni optok (SISTEM)

SVE O LIMFI: Limfa i Limfni optok (SISTEM)

-

Limfni optokPremda su limfne žile (sudovi) nešto duže od krvnih žila, naše je znanje o limfnom optoku još uvijek prilično skromno…

Limfne žile su raspoređene po čitavom tijelu, samo što su mnogo nježnije od krvnih žila. Za razliku od krvi, limfa teče uvijek u istom smjeru i na kraju otječe u krv. Ako razdijelimo tijelo u predjelu pupka u obliku križa na četiri dijela, svaki od ta četiri dijela predstavlja svoje mrežasto limfno područje koje ima po jednu centralu lijevo i desno dolje, u predjelu prepona, a isto tako i gore po jednu centralu u svakom pazuhu. Male su centrale smještene još lijevo i desno ispod donje čeljusti. Na putu prema centralama u tok limfnih žila uključene su limfne žlijezde kojih u samim centralama ima najviše.

Zadaća Limfnog optoka (Sistema)

Limfni sustav regulira tekućinu tkiva (limfu) i moždanu tekućinu drži u redu. Ukupna tekućina iznosi oko 60% tjelesne težine. Osim Što regulira tjelesne sokove i tekućine, limfa ima još drugu za organizam važnu životnu zadaću: kao neka narodna milicija bori se protiv nametljivaca koji ugrožavaju stanice organizma.

- Google oglasi -

Radi se o borbi protiv bakterija koje su, već prema vrsti, više ili manje opasne za život. Porežemo li se nožem, ili nam probije kožu zahrđali čavao, prodiru kroz kožu milijuni bakterija kao voda kroz iznenadano uništene brane. Njene, periferne limfne žile možda nisu sposobne da se odupru tom prodoru, i bakterije putuju dalje, do žlijezda u područnoj centrali.

Žlijezde mobiliziraju toliko borbenih grupa i obrambenih tvari da se jako povećaju, pa ih lako napipamo pod pazuhom ili u preponama kao potkožne gomoljčiće koji mogu narasti i do veličine kokošjeg jajeta — zavisno od toga gdje je nastala infekcija.

Ako limfociti, fagociti, granulociti i druge obrambene snage ne uspiju u svojoj borbi, tada limfne žlijezde cijeloga zahvaćenog područja nateknu, pocrvene i postanu osjetljive na pritisak. Takvo stanje zovemo otrovanjem krvi, iako se otrovi još uvijek nalaze u limfnom (bijelom) optoku. Kad bi bakterije sa svojim otrovima prodrle direktno u krv. čovjek bi podlegao infekciji već kao dijete.

U limfni sistem su također uključeni krajnici (mandule) i slijepo crijevo (apendiks). Oni također imaju zadaću da čiste i uništavaju bakterije. Radi se o dva filtera koje ne smijemo odstraniti bez važnog razloga, jer njihovo odstranjenje znači slabljenje svih obrambenih snaga namijenjenih za borbu protiv bakterija.

>> Šta vaša krvna grupa otkriva o vašem zdravlju

Ako stanice raka pri probnoj punkciji ili nemarno izvedenoj operaciji pobjegnu u okolinu, limfa ih hvata i odvodi u područne centrale da bi ih organizam uništio. Ako mu to ne uspije, u žlijezdama se razviju metastaze. I same stanice žlijezda mogu podivljat!, kao npr. pri tumornom oboljenju limfnog sistema limfogranulomatozi. Zato kirurzi pri operacijiraka, prije svega u području prsnog koša, na osnovi svojih iskustava, odstranjuju po mogućnosti sve limfne žile i limfne žlijezde na dotičnom području.

- Google oglasi -

Limfa ima još jednu zadaću: preuzima emulziju masti, od koje samo male, korisne količine pušta u krv. Sva tzv. protutijela koja nas čine imunima, a otporna su protiv zaraznih bolesti, nastaju u limfnom sustavu. Stoga je za nas neobično važno da limfni sistem radi uredno. Različite bolesti srca, bubrega i krvnih žila djelomice su u vezi s otkazivanjem limfnog sustava.

Korisno liječenje

Kretanje i disanje pod vedrim nebom je najveća potpora limfnom sustavu. Ako se držimo prave mjere, na limfu izvrsno utječe visinsko sunce i morski zrak.

U suptropskoj biljci Echinacea imamo izvrstan lijek za potporu limfnom sustavu. Pri upali žlijezda i tzv. otrovanju krvi Echinaforce je blagotvorni lijek za vanjsku i unutrašnju upotrebu, koji brzo djeluje.

Izvana možemo davati obloge od zgnječenoga kupusova lišća ili od vate namočene u tinkturi Echinacea. U akutnom stanju bolesnik popije svaki sat po 10 kapi tinkture sa malo vode. Zbog svoga izvrsnog djelovanja, ne bi smjela ni u jednoj kućnoj ljekarni nedostajali tinktura Echinaforce dobivena iz svježe biljke.

Zanimljivosti o limfi

Bez limfnog sustava, koji zovemo također bijeli krvni optok, čovjek bi ubrzo podlegao čestim napadima bakterija. Bijela krvna tjelešca (leukociti) su policijske čete organizma. Uništavaju prije svega bakterije koje prodiru kroz kožu u tijelo. Osim toga živo sudjeluju u obnovi razorenih staničnih područja. Limfni sustav nalikuje sustavu krvotoka samo što su limfne žile nešto duže od krvnih žila. Sluznice, osobito sluznice crijeva, imaju također gusto isprepletenu limfnu mrežu.

Mandule (krajnici) i slijepo crijevo

Svatko ne zna da su mandule i slijepo crijevo isprepleteni gustom limfnom mrežom. Budući da su istodobno također i filteri za zadržavanje i uništavanje bakterija, možemo ih smatrati užim suradnicima limfnog sustava. Njihovo je djelovanje za organizam od izvanredne važnosti, pa ih nikako ne smijemo odstraniti dok god rade u redu. U slučaju oboljenja moramo na svaki način pokušati postići ozdravljenje konzervativnim liječenjem i tako sačuvati važne organe tijela.

Limfne žlijezde

U limfni su sistem uključeni mali gomolji koje nazivamo limfnim žlijezdama. Imaju funkciju filtera koji zaustavljaju bakterije i otrove te ih uništavaju. Ako nije dovoljna prva obrana, uključuju se u akciju susjedne limfne žlijezde. Kod povećanog prodora bakterija opažamo na koži crvene, bolne i otvrdnule mrežice limfnih žila nalik spletu niti, koje se skupljaju na podlaktici, npr. u lakatnoj udubini gdje možemo opipati zadebljane i bolne žlijezde.

>> Vitaminska bomba za bolju krvnu sliku

One mogu biti velike kao kokošje jaje. Tu se radi o nakupljanju bijelih krvnih tjelešaca između vezivnog tkiva i mišića, nastaje tipična slika »otrovanja krvi«. Dogodi se da centrala u lakatnoj udubini ne može sama obaviti sav posao, pa stupaju u akciju još žlijezde pod pazuhom. Dođe li do infekcije na mozgu, upaljene limfne žile sežu pod kožom okolo cijele noge do žlijezda u preponama.

Slezena

Premda djelovanje slezene nije još potpuno razjašnjeno, možemo je smatrati za veliku žlijezdu. Ona leži pod lijevim rebranim lukom, lijevo od želuca, dakle upravo na suprotnoj strani nego jetra, te nema sa probavom nikakva posla. Čini se da nema nikakve neposredne veze s drugim organima, niti je uključena u radnu zajednicu organizma. Slezena nije uključena u limfni sustav nego u krvotok.

Mogla bi biti na bilo kojem drugom mjestu tijela, no čini se da je pod lijevim rebranim lukom zato što je tamo bilo za nju najviše mjesta. Još je i danas slezena za istraživače prava zagonetka. Možemo je odstraniti i svejedno živimo dalje. U svakom slučaju je stvaranje bijelih krvnih tjelešaca u sistemu krvotoka bez slezene toliko smanjeno da čovjek ne može bez nje preživjeti jače bakterijske infekcije, kako to vidimo, npr., pri oboljenju od malarije.

Stanice lutalice

Limfocite i leukocite označujemo također kao stanice lutalice; budući da su tako malene da lako jure kroz stijenke limfnih i krvnih žila u okolna tkiva, lutaju gibajući se poput morskih zvijezda medu koraljnim grebenima. Posreduju svagdje gdje je nužno kao milicajci s posebnim nalogom. Njihov broj iznosi milijarde i u čovječjem ih tijelu ima mnogo više nego ljudi na zemlji.

Limfni čvoroviPomoć i liječenje

Usprkos izvrsnoj organizaciji, limfnom je sustavu neophodna povremena pomoć. Nedostatak kalcija i vitamina »D« stvaraju limfnom sustavu velike teškoće. Pojave li se u djece povećane žlijezde na vratu i u preponama, treba pomisliti na spomenuti nedostatak. Nedostatak kalcija i vitamina »D« pokazuje se pri oboljenju od angine, katara i različitih zaraznih bolesti, istodobno dijete gubi apetit, brzo se umara i razdražljivo je.

Promijenimo li način ishrane izostavivši slatkiše, kolače i slične poslastice, zatim jela slabe hranjive vrijednosti od bijelog brašna, industrijskog šećera i rafinirana ulja te počnemo jesti više salate i povrća, ubrzo ćemo naći pravi put do zdravlja. U takvim se slučajevima pokazao vrlo dobrim i dodatak vitamina »D« s preparatom Cedevita i kalcija iz koprive s preparatom Urticalcin. Kalcijeve je preparate dobro davati djeci kao zaštitno sredstvo još prije nego se pojave neki od spomenutih znakova bolesti.

Jedno od najboljih sredstava koje izvrsno djeluje na limfni sustav je hren. Često nestaju tvrdokorne limfne smetnje ako bolesnik uzima po jednu čajnu žličicu hrena na dan. Kada ga pomiješamo sa surutkom ili naribanim kupusom, izgubi oštrinu i ima izvrstan okus.

Tuberkuloza i RAK

Besprijekorni limfni sustav sprečava razvoj tuberkuloze i raka. U borbi protiv raka važan je također besprijekoran rad jetara. Pažljivi su promatrači ustanovili da se pri tuberkulozi često pojave bolne i otečene žlijezde još prije nego se razvila organska tuberkuloza.

>> Naučnici otkrili kako da zaustave metastaze raka!

Katkad opažamo oboljenje žlijezda kao rani znak tuberkuloze već nekoliko godina prije nego što je bolest zahvatila unutrašnje organe. Zato maramo svakom bolesniku žlijezde pomno pregledati i promatrati kako bismo mogli spriječiti kasniji razvoj bolesti. Ako želimo limfni sustav njegovati i sačuvati u dobroj kondiciji, moramo pružati tijelu dovoljno sunca i kisika. Mračni i sjenoviti prostori legla su tuberkuloze. Takvi stanovi nisu pogodni za stanovanje.

Limfogranulomatoza

Ta zloćudna bolest limfnog sustava, nazvana i Hodgkinsova bolest, napada češće muškarce nego žene. Opisao ju je već godine 1832. Thomas Hodgkin. engleski istraživač, no još joj ni danas nije poznat uzrok. Budući da bolest počinje groznicom, neki istraživači misle da se radi o zaraznoj bolesti. Međutim, još uvijek uzalud tražimo uzročnika.

Drugi stručnjaci drže tu bolest za vrstu raka, pa je liječe rendgenskim zrakama i kobaltovom bombom. Uspjesi su privremeni i kratkotrajni. Dok je zahvaćeno samo nekoliko žlijezda, najbolje ih je odstraniti dok god ne pronađemo bolji način liječenja.

Pokazalo se da pomaže pri liječenju te bolesti potpuno izmijenjen način prehrane koja mora biti Što prirodnija: mnogo prijesne hrane, surutke, hrena i prirodne riže. Protiv slabokrvnosti pomaže ako se popije dnevno 1 dcl soka od mrkve ili od kupina i Alfavena. Povoljni se rezultati postižu preparatom Pctasites zajedno sa Colchicum D.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

Ovo niste znali: Ova dva sastojka zaustavljaju krvarenje uzrokovano posjekotinom za 15 sekundi

Ponekad, krvarenje uzrokovano posjekotinom ili ogrebotinom može biti vrlo teško zaustaviti jer primjena flastera ili pritiskom na ranu ne...

Medeni oblog liječi teški kašalj za jednu noć! Recept i priprema

Suština ovog liječenja kašlja je prirodna metoda, koja se još od davnina koristi za liječenje bolesti respiratornog trakta, za...

7 neobičnih upotreba meda

Med je riznica zdravih sastojaka, vrijedni dar prirode za naše zdravlje. Osim za jelo, naučite ga koristiti za više...

Detoksikacijski div: Napitak koji će razbuditi probavu i olakšati crijeva

Mješavina voća i povrća čiji su glavni sastav, uz obilje vitamina i minerala, vlakna i voda najbolji je napitak...
- Google oglasi -

Evo kako možete znati dali vam je potrebna detoksikacija?

Istraživanja pokazuju da svatko treba detoksikaciju barem jednom godišnje. Detoksikacija je veoma korisna za zdravlje. No, ne preporučuje se...

Evo kako odlediti šoferšajbu za 5 sekundi, bez da morate grebeti staklo

Da li ste i Vi jutros na parkingu zatekli neprijatno ledeno iznenađenje? Zaleđena šoferšajba na automobilu i nervoza što...

Ovo morate pročitati

Ljubitelji kafe, nećete vjerovati koliko je šoljica ovoga napitka dnevno zdravo popiti!

Epidemiolog s Harvarda Rob van Dam utvrdio je da...

Dlakavost (hipertrihoza-hirzutizam ) uzroci, simptomi, liječenje…

Dlakavost, kosmatost (hipertrihoza-hirzutizam) označava prekomjeran rast dlaka po čitavom...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas