LjepotaNjega tijelaEvo kako možete potpuno bezbolno riješiti problem sa urastanjem...

Evo kako možete potpuno bezbolno riješiti problem sa urastanjem dlaka

-

Da li ste jedna od onih koje uklanjaju dlačice na intimnoj zoni brijačem, ili depilatorom? Ako jeste, onda vam je sigurno poznato šta je to urasla dlaka, i koliko može biti bolna.

Sigurno vam se bar jednom desilo da nakon depilacije ili brijanja, poslije nekoliko dana, primijetite malu i jako bolnu upaljenu tačku na koži. Vjerovatno se radi o urasloj dlaci.

- Google oglasi -

Ne tako često, urasla dlaka može uzrokovati i veći problem, kao što je na primjer cista. Ukoliko dođe do ovog problema, radi se mala i jednostavna hirurška intervencija kojom se uklanja cista nastala zbog urastanja dlake. Kako biste se riješili urasle dlake i kako biste spriječili njihovo ponovno urastanje, preporučujemo vam jednostavne kućne i prirodne metode. U nastavku teksta slijedi objašnjenje šta treba da radite ukoliko imate problem sa urastanjem dlaka.

Urasla dlaka nije samo ženski problem

Bar po mišljenju mnogih žena dlačice su bez ikakve sumnje, naši veliki neprijatelji. Svaka žena bi rekla da je nešto što najviše mrzi upravo to. Skoro svakodnevna, rutina uklanjanja dlačica, bilo da je depilacija intimne zone epilatorom, voskom ili brijačem.

Što se tiče muškaraca, bez obzira na to što je trenutno brada sve više u modi, moramo da napomenemo da ni njih ne zaobilazi problem urastanja dlaka, tako da će i njima poslužiti ovi jednostavni načini koje ćemo vam u nastavku teksta pojasniti.

Zbog čega se dešava urasla dlaka?

Ponekad određene dlačice, umjesto da normalno izrastu iz folikula i probiju kroz kožu, ostaju zarobljene u unutrašnjosti, gdje izazivaju infekciju. Ukoliko dlaka nastavi da raste, a ne uspije da izađe na površinu, dolazi do formiranja manje ciste koja, ukoliko se ne otkloni na vrijeme, može uzrokovati veći problem.

Kako se vadi urasla dlaka koja je formirala cistu?

- Google oglasi -

Ovaj postupak nije baš toliko lagan, kao što mnogi misle. Zahtjeva visoke higijenske mjere, kako ne bi došlo do inficiranja, a postupak se radi na sljedeći način.

1. Istuširajte se toplom vodom

Topla voda otvara pore, tonizira kožu, opušta i omekšava površinski sloj kože, čineći ga nježnim i propustljivim, kako bi što lakše mogli da izvadimo urasle dlake. Djelove tjela gdje vam je urasla dlaka (noge, pazuh, prepone) dobro navlažite toplom vodom.

2. Izvršite nježan piling kože

Drugi korak je takođe jednostavan. Uradite piling tog dijela tjela gdje vam je urasla dlaka, kako biste uklonili mrtve ćelije kože. Piling uradite nježno, kao da želite da se izmasirate. Za piling vam može koristiti rukavica ili spužva za kupanje. Ukoliko nemate pravi piling za tijelo, mogu vam poslužiti namirnice koje svaka kuća ima, a to su na primjer:

Sastojci za piling
– Mljevena kafa
– Maslinovo ulje i šećer
– Kuhinjska so
– Ovas i med

Količina ovih namirnica zavisi od veličine zone na kojoj želite da primjenite piling, odnosno gdje vam je urasla dlaka. Uglavnom je dovoljna po jedna kašika svake od namirnica. Ono što treba da uradite je da izabranu namirnicu stavite na rukavicu ili spužvu za kupanje, i da laganom masažom utrljate na željenu zonu.

3. Eterična ulja koja su dobra za uraslu dlaku

Nakon tople kupke i nježnog pilinga, kožu dobro osušite peškirom. Mjesto gdje vam je urasla dlaka premažite parčetom pamučne vate, natopljenim nekim od eteričnih ulja.

Eterično ulje hamamelisa: Ovo ulje idealno je za ublažavanje upala i infekcija na koži. Liječi oštećeno tkivo i smanjuje moguće infekcije i gnojenje. Nekoliko kapljica ovog ulja nakapajte na pamučnu vatu, štapić za uši, ili direktno na mjesto gdje vam je urasla dlaka, i nježno izmasirajte. Postupak primjenite najmanje dva puta tokom dana.

Eterično ulje čajnog drveta: Prirodni proizvod sa antibakterijskim dejstvom, smanjuje infekciju i isušuje upaljenu zonu urasle dlake, i omogućuje da dlaka izađe na površinu kako biste je lakše uklonili. Nakon dan dva bol na mjestu urasle dlake će nestati.

Način primjene ovog ulja je isti kao za ulje od hamamelisa. Nakon kupanja i pilinga, nekoliko kapljica eteričnog ulja čajnog drveta nanesite na željeno mjesto, izmasirajte štapićem za uši i upala će se smanjiti. Ukoliko želite da što prije odstranite uraslu dlaku, postupak primjenjujte više puta dnevno. Također, možete prvo toplu krpu nanjeti na mesto gdje vam je urasla dlaka, a zatim nanesite kapljicu ovog antibakterisjkog ulja.

4. Uklanjanje urasle dlake

Urasla dlaka je veoma bolna i nikada nemojte pokušavati da je izvadite noktima, i nikako stiskanjem upaljene zone. Koristite pincetu koju ćete dezinfikovati medicinskim alkoholom. Tek kada se cista, nastala urastanjem dlake, isuši, i kada dlaka bude vidljiva, uhvatite je pincetom i pažljivo izvadite. Nakon toga, na mjesto urasle dlake pamučnom vatom utrljajte malo medicinskog alkohola ili aloa vere, kako bi se to mjesto što prije isušilo i adekvatno zaraslo, te da ne bi došlo do mogućih infekcija.

VAŽNO: Da biste spriječili problem urastanja dlaka, preporučuje se da prije i poslje depilacije uradite piling kože. Na taj način ćete otkloniti mrtvu kožu i omogućiti dlakama da normalno izrastu, bez prepreka i urastanja. Kada dlaka ima otvoren put ka površini kože, neće izazivati pojavljivanje upaljenih cista na koži.

- Google oglasi -

Odgovori

Novi Sadržaj

Saznajte istinu: Debljamo li se od soli?

Uz mnogima omiljeni šećer, sol je dodatak hrani koji koristimo baš svi jer ovaj začin jelo čini bogatijim i...

Oprez! ‘Tihi’ simptomi dijabetesa koje ne smijete ignorisati

Dijabetes se događa kada vaše tijelo nije u stanju preuzeti šećer (glukozu) u svoje stanice i koristiti ga za...

Pet jednostavnih savjeta kako se pravilno hraniti

Nepravilna ishrana može dovesti do različitih zdravstvenih problema ali i neželjenog debljanja… Stoga je veoma važno zdravo se hraniti...

Usporeno disanje – bradipneja

Usporeno disanje (bradipneja) prati mnoge bolesti. Ljudski organi rijetko kada rade punim kapacitetom. Svi organi imaju stanovitu “rezervu” potrebnu...
- Google oglasi -

Glavobolja, uzroci i simptomi

Nema čovjeka koga nikad nije zaboljela glava. Uz reumatične bolove to je danas najčešći povod da potražimo liječničku pomoć....

Zašto nastaje krvarenje desni? – Ovo nikako ne smijete ignorisati

Ukoliko prilikom pranja zuba primjećujete krvarenje desni, trebalo bi što prije da se obratite stomatologu. Oboljenje desni, poznatije kao gingivitis,...

Ovo morate pročitati

Spriječite žgaravicu promjenom životnih navika

Muči li vas žgaravica, trebali biste izbjegavati kiselu hranu...

Ovi znakovi otkrit će da li morate izbaciti gluten iz prehrane!

Celijakija je kronična autoimuna bolest tj. teška intolerancija organizma...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas