Uz ove savjete smanjite unos masti

0
83

mršavljenjeUkoliko želimo postići idealnu tjelesnu težinu i riješiti se suvišnih kilograma, nikako ne smijemo iz ishrane izbaciti masnoće, nego samo smanjiti njihov unos.

Donosimo vam 5 zdravih načina kako da to učinite.

– Hranu primremajte sami, jer ćete jedino na taj način moći kontrolisati unos i vrstu masti koje se nalaze u obroku. Izbjegavajte gotovu hranu koja uvijek sadrži više masnoća, kao i transmasnih kiselina, koje dokazano povećavaju nivo holesterola u našoj krvi.
– Umjesto prženja meso ili ribu pripremajte na roštilju. Na ovaj način izbjegavate potrebu za dodatnom masnoćom, za razliku od prženja tokom kojeg se dodaje znatna količina ulja.
– Prednost dajte ribi i piletini u odnosu na crveno meso, jer sadrže više bjelančevina, a u isto vrijeme znatno manje masti od crvenog mesa.
– Ukoliko ste ljubitelji sira pokušajte manje jesti tvrde sireve koji sadrže visoke količine zasićenih masti. To ne znači da ih izbacite iz ishrane, nego samo smanjite njihov unos.
– Kvalitetnije tave također će dobro doći u smanjenju unosa masti. Dobro zagrijana kavalitetna tava zahtijeva znatno manje ulja tokom pripreme hrane, koja se neće lijepiti za njeno dno, i pored neznatne količine masnoće.