ZdravljeTop 10 neuobičajenih uzroka vaše glavobolje

Top 10 neuobičajenih uzroka vaše glavobolje

-

Kada boli glava najlakše je posegnuti za tabletama protiv boli. Međutim, ako utvrdite šta sve uzrokuje glavobolju mogli biste uspješnije smanjiti bol – pa čak i spriječiti da se ponovno pojavi. Neki česti uzroci glavobolje mogu biti: pijanstvo, stres, ne nošenje naočala, tjeskobna osobnost, nošenje zategnutog repa, trčanje, pa čak i seks. Dakako ako se iza glavobolje ne krije neki fizički problem. Ipak, ne trebate se stalno bojati ozbiljne bolesti, jer tek jedan posto onih koji se zbog glavobolje obrate liječniku imaju neki ozbiljan zdravstveni problem.

Ipak je važno odmah posjetiti liječnika ako se glavobolja javi iznenada i izrazito je jaka, osjećate se zbunjeno, imate neurološke probleme poput gubitka pamćenja ili slabosti neke strane tijela. Liječnika treba posjetiti i ako je došlo do dramatične promjene uobičajene glavobolje, kaže Giles Elrington, neurolog na londonskoj Klinici za migrene.

- Google oglasi -

Glavobolja može obuhvaćati širok raspon bolesti od bezazlenih stanja koja ne zahtijevaju nikakvo liječenje, do za život opasnih stanja.

>>Zaustavite glavobolju bez lijekova

>>Mjesto bola otkriva koji je tip glavobolje

Uzroci glavobolje

Neuobičajeni razlozi glavobolje:

- Google oglasi -

Odlazak frizeru
Zbog neugodnog položaja dok vam peru glavu kod frizera, može doći do aktiviranja živca koji će uzrokovati bol dan ili dva kasnije. Tako se uzrok često ne uočava. Slično se može dogoditi zbog nepravilnog položaja dok telefonirate ili sjedite bez naslona koji podupire donji dio leđa.

Kašljanje
Kašljanje, kihanje, puhanje nosa ili saginjanje mogu biti uzroci glavobolje, koja se najčešće osjeća na zatiljku glave. Liječnici smatraju da je jedan posto glavobolja uzrokovano kašljanjem, posebno među muškarcima. Tokom navedenih radnji mozak je izložen pritisku zbog čega se malo pomiče i dolazi do pojave boli. Iako rijetko, ova vrsta glavobolje može ukazivati i na neke zdravstvene probleme. Ova vrsta glavobolje se obično javlja uz simptome kao što su bolovi u vratu, problemi s ravnotežom, vidom, sluhom i nesanica.

Trčanje na pokretnoj traci
Ozbiljna bol započne par sekundi nakon tjelovježbe. Vjerojatno je to posljedica proširenja krvnih žila u glavi i vratu zbog čega se javlja pritisak. Ljudi skloni migrenama imaju ih češće nego drugi. Za njih je zato bolje da plivaju umjesto da trče.

Tjeskobna osobnost
Studija na Centru za glavobolje u Torinu pokazala je da su tjeskobne osobe sklone pojavi migrena. Zbog svog temperamenta slabije podnose stres, pa imaju i nižu razinu serotonina. Zbog toga dolazi do glavobolje.

Sendvič od šunke
Različita hrana može uzrokovati glavobolju, ali šunka je među prvoosumnjičenima. Sadrži velike razine konzervansa – tiramin, nitrate i nitrite – koji potiču priljev krvi u mozak i pojavu glavobolja. Za razliku od klasičnih migrena kod kojih se bol uglavnom javlja samo s jedne strane glave, glavobolja uzrokovana konzervansima potiče bol na obje strane. Glavobolju može potaknuti i sir, čokolada, prerađeno meso pa čak i neko voće, primjerice ananas.

>>Namirnice koje izazivaju glavobolju su…

Kosa skupljena u rep
Nakon par sati nošenja čvrsto skupljenog repa može doći do glavobolje. Napetost vezivnog tkiva tjemena dovodi do boli. Isti efekt mogu imati i pletenice, uski šeširi, turbani i kopče za kosu.

Seks
Ovo je najčešći izgovor da do seksa ne dođe – no i sam orgazam može dovesti do glavobolje. Danski stručnjaci izračunali su da ovo pogađa 1,3 posto populacije. Češće se javlja kod muškaraca nego kod žena i vjerojatno je posljedica povišenog tlaka.

>>Koristite ove 4 ljekovite biljke za glavobolju

Opasno je jedino ako se uz glavobolju javlja svojevrsna omamljenost, poteškoće s govorom ili gutanjem, gubitak ravnoteže, mučnina i neosjetljivost dijela tijela. U ovom slučaju odmah pozovite liječnika jer je možda došlo do hemoragijskog moždanog udara.

Vrući tuš
Dok će onima koje muči glavobolja uzrokovana upalom sinusa toplina tuša pomoći u uklanjanju boli, nekima jutarnji topli tuš može uzrokovati glavobolju. Promjena temperature izaziva povišenje tlaka i pritisak na mozak zbog čega se javlja bol 30 do 60 sekundi nakon što ste počeli s tuširanjem. Bol rijetko kad traje duže od pet minuta. I ekstremna hladnoća može uzrokovati glavobolju.

>>4 neobične vrste glavobolja

Cigarete
Na španjolskom Sveučilištu Salamanca dokazali su da cigarete mogu uzrokovati glavobolju. Nikotin uzrokuje sužavanje krvnih žila u mozgu što potiče pojavu boli.

Nesanica
Ako od jedne do tri noći izgubiti po jedan do tri sata sna, kasnije možete osjećati glavobolju koja može potrajati kratko ili vas mučiti cijeli dan. Pokazalo je to istraživanje na britanskoj National Hospital for Nervous Diseases u Londonu. Glavni uzrok je pad razine serotonina.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

Budite spremni za vrelo ljeto – Napravite sami najbolje ulje za sunčanje

Pored toga što štiti od UV zraka, sjajan je prirodan eliksir za podmlađivanje kože. Počeli ste da se sunčate...

3 prirodna sredstva koja sprječavaju mučninu u vožnji

Kinetoza, morska bolest, bolest putovanja sve je to bolest kretanja koja nastaje u transportnim vozilima, koja rezultira neugodnim simptomima...

6 razloga zašto čaša hladna vode nije dobra za vaš zdravlje

Iako je voda neophodna za opstanak života, ona ima izvanredne zdravstvene prednosti. Ništa nije tako dobro kao ugusiti žeđ...

Osam štetnih utjecaja soli na zdravlje – Kako smanjiti unos soli?

Sol mijenja okus hrane, ali i utječe na tijelo na načine koje ne možete ni zamisliti. Primarni je izvor...
- Google oglasi -

Najbolji ljetni napitci za mršavljenje

Ako želite da smršate nekoliko kilograma prije ljetovanja, dobro će vam doći da znate koji je najbolji napitak za...

U 60 sekundi riješite problem ukočenog vrata

Vrat sadrži mišiće, tetive, ligamente i kosti. Oni rade zajedno kako bi poduprli glavu i omogućili joj da se...

Ovo morate pročitati

Naučnici otkrili kako da zaustave metastaze raka!

Istraživači sa Univerziteta u Kaliforniji otkrili su enzim koji...

Lješnjacima smanjuju bolove

Istraživanja pokazuju da se u lješnjacima nalazi idealna kombinacija...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas