Na vrijeme ustanovite šta je uzrok boli u leđima

-

U leđima se nalazi najviše živčanih završetaka, stoga leđa prva odreaguju i na taj način pravi uzrok boli ostaje skriven. Veoma je važno da na vrijeme ustanovite šta je uzrok boli, jer iza bola u leđima mogu da se kriju ozbiljne bolesti.

Uzrok boli u leđima

Kamen u bubregu: Ako neprestano osjećate bol u jednom dijelu leđa, a sve to je praćeno bolovima u trbuhu i preponama i bolom tokom mokrenja, provjerite imate li kamen u bubregu. On najčešće nastaje kao posljedica neunošenja dovoljno vode i proteina u organizam, a skloniji su mu muškarci.

- Google oglasi -

Upala bubrega: Ako je bol u donjem dijelu leđa praćen i povišenom tjelesnom temperaturom, moguće je da imate upalu bubrega. Ova bol se šest puta češće javlja kod žena.

Upala gušterače: Od upale gušterače najčešće boluju stariji i sredovječni ljudi. Bol se javlja u donjem dijelu trbuha, a praćen je i bolom u leđima, povraćanjem i mučninom. Najčešće je posljedica akutne ili kronične upale.

Kamen u žuči: Nastaje kada se u jetri stvori više kolesterola ili ga tijelo sporije obrađuje. Sve to remeti odnos žučne kiseline i žuči, a problem najviše pogađa pretile žene starije od 40 godina. Praćen je bolom u trbuhu i rukama, mučninom i bolom prilikom disanja.

Infekcija mokraćnih kanala: Najčešće pogađa žene, a ako se ne izliječi može dovesti do upale bubrega. Uzrok infekcije je bakterija, ali do bola u donjem dijelu leđa i trbuhu kao i bola tokom mokrenja može dovesti i nošenje preuske odjeće.

- Google oglasi -

Osteoporoza: Osteoporoza može uzrokovati bol u leđima jer slabe kosti i povećava rizik od prijeloma.

Artritis: Upala zglobova na leđima, uključujući osteoartritis, reumatoidni artritis i ankilozirajući spondilitis, mogu uzrokovati bol na leđima.

Oštećenja kičme: Ozljede ili deformacije kičme mogu uzrokovati bol u leđima. To može uključiti puknuće ili pomicanje diskova između pršljenova, skoliozu ili drugo stanje koje utječe na strukturu kičme.

Bol u gornjem dijelu leđa i vratu

Ovakav bol, često uz ukočenost, osjeća se u ramenima, vratu i plećima (lopaticama). Nastaje istezanjem ligamenata i tetiva, prilikom naglih pokreta, cimanja, nezgoda… Međutim, najčešći uzroci bola u gornjem dijelu leđa su loše držanje, slabi stomačni mišići, istrošenost mišića leđa, napetost i stres. Često ovaj bol između plećki prati i problem sa vrtoglavicom ili migrenama, zbog slabosti vrata.

Ovo su dvije vježbe za bolna leđa koje pomažu

- Google oglasi -

Novi Sadržaj

Majčina dušica (Thymus serpyllum)

Majčina dušica (Thymus serpyllum L.) u narodu poznata još kao "babina dušica" ili "materinka" je trajna biljka iz porodice...

Maslačak (Taraxacum officinale)

Maslačak (Taraxacum officinale) je trajna zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae), s vrlo razvijenim korijenom iz kojega raste rozeta...

Vitiligo: vrste, simptomi, uzroci i liječenje

Bolest se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, u svim rasama i u oba spola. Vitiligo je stanje...

Prirodni eliksir ljepote i zdravlja – Za šta je dobro koristiti kantarionovo ulje

Kantarion ili gospina trava je biljka koja ima mnoga ljekovita svojstva, bere se u maju i junu u vrijeme...
- Google oglasi -

Proljetna alergija, borba s peludom i oslobađanje od neugodnih simptoma

Za neke je proljeće izvor radosti i dobrog raspoloženja, a za druge je sezona muke i patnje. Naime, sve...

Rosopas (Chelidonium majus)

Rosopas (Chelidonium majus) u narodu poznata još kao “rusa” ili “zmijino mlijeko”, dolazi iz porodice Makovki (Papaveraceae). Ime rodu...

Ovo morate pročitati

Banana štiti od anemije

Osim što podiže dobro raspoloženje i vraća nam energiju,...

Ovo je 10 zdravstvenih prednosti jaja od prepelice

Jaja od prepelice su super hrana i prilično su...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas