Sve o kalciju: Zbog čega je potreban organizmu i koji su izvori kalcija

-

Kalcij je najvažniji mineral u tijelu, a ima ga ujedno najviše od svih minerala. Bez kalcija tijelo ne bi moglo stvarati ni kosti ni zube, niti većinu drugih stanica. Stoga je prijeko potrebno da ga u hrani ima uvijek u izobilju. I u borbi protiv zaraznih bolesti kalcij ima važnu ulogu, osobito protiv bolesti dišnih organa.

Djeca koja nemaju dovoljno kalcija lako se razbole, brzo im oteknu limfne žlijezde i nisu u stanju da se odupru primarnim infekcijama. Tijelo je izvrgnuto nejednakoj borbi ako mu ponestane kalcija.

- Google oglasi -

Travnjaci sa kiselom zemljom, siromašni kalcijem, uvijek su puni mahovine. Ako dodamo zemlji dosta kalcija i travnjake oslobodimo kiseline, izgine i mahovina. Na zemlji sa malo kalcija rado uspijevaju biljni paraziti. Slično tako i tijelo koje nema dosta kalcija napadaju razne bolesti, posebno zarazne.

Nedostatak kalcija simptomi

Simptomi nedostatka kalcija su ukočenost i trnci u prstima, grčevi mišića, konvulzije, letargija, loš apetit, abnormalan srčani ritam, grčevi grkljana i bronhijalnih cijevi što uzrokuje poteškoće s disanjem, promjene u funkciji mozga (depresija, demencija, čak psihoza), a dugotrajna hipokalmija može uzrokovati oticanje mozga, katarakte i trajno oštećenje srca.

Nedovoljan unos kalcija primarno utječe na kosti i mišiće, uzrokujući tetaniju, stanje karakterizirano naizmjeničnim grčevima mišića koji se ne mogu opustiti, posebno mišića ruku i nogu. Bolovi u mišićima i parestezije (utrnulost i trnci) su česti znakovi tetanije. Dugotrajna hipokalcemija može uzrokovati osteopeniju, a koja ako se ne liječi, može uzrokovati osteoporozu. Rizik od lomova kostiju je također povećan, posebno u slučaju starije populacije, a nedostatak kalcija može uzrokovati i rahitis, iako se ovo stanje više povezuje s nedostatkom vitamina D

>>3 prirodna lijeka protiv grčeva u nogama

- Google oglasi -

Izvori kalcija

Dugo je u medicinskoj znanosti dominantno mišljenje da je mlijeko osnovni i najbolji izvor kalcija, no novija istraživanja to dovode u pitanje. No, sir i fermentirani mliječni proizvodi, kao jogurt i kefir, još uvijek se navode kao dostatni izvori kalcija. Biljni izvori kalcija su zeleno lisnato povrće (brokule, kelj i ostalo zeleno lisnato povrće), kupus, peršin, sušeno voće, orašasto voće i sjemenke (posebno sezam). Dobri izvori kalcija su i mahunarke (razne vrste graha, leća, grašak te tofu – sir od sojinog mlijeka koji je napravljen s kalcijevim sulfatom te sojin jogurt.

>>10 riznica kalcija koje nisu mliječni proizvodi

Kalcij za djecu

Želimo prikazati kako ukloniti nedostatak kalcija već u dojenčadi koja se rodila s premalo kalcija, u omladine u razvoju i u starijih ljudi. Maloj djeci dajemo, prije svega, prirodnu hranu. Ne zaboravimo im davati dosta sluzi od prirodne riže, jer se upravo u njoj nalaze za dijete korisne i važne tvari. Za dojenče je, dakako, najbolje majčino mlijeko. Neka nijedna majka ne odbije dojenče od sise ako ima mogućnosti da sama doji dijete. Naravno, preduvjet je da je majka normalna i zdrava.

Kad počnemo djetetu davati hranu, prirodna je riža najbolja podloga. Možemo također dodati sok mrkve, koji dojenče od svih sokova najprije prihvati. U soku mrkve je obilje kalcija i minerala. Kasnije možemo početi s bademovim mlijekom uz dodatak voćnih sokova. Moramo se pobrinuti prvo za dobro kravlje ili ovčje mlijeko.

Tko ima mogućnost dobivati mlijeko od ovaca koje žive u prirodi, pružit će svojoj djeci dobro, punovrijedno mlijeko, bogato kalcijem i drugim mineralima, zbog toga što životinje žive u prirodnim uvjetima i jedu prirodnu hranu. Povremeno, ali ne stalno, dolazi u obzir i kozje mlijeko.

Za omladinu u razvoju i uopće za sve nas je važno da uživamo normalnu hranu, da izbjegavamo bijeli šećer i proizvode od bijelog brašna, i da uzimamo jela koja pruža priroda. U prirodnoj su hrani vitamini i minerali u pravom sastavu i omjeru.

Hrana bogata kalcijem

Kiseli kupus s kalcijevim praškom

Kome nedostaje kalcija, otkrit ćemo posebnu tajnu kako da priredi izvrstan preparat kalcija. To neće biti teško onome tko živi na selu. Spremajući kupus treba paziti da ga ne presolite. Pored drugih začina stavite majorana, timijana, borovnice a najviše zrna slačice, jer svi začini pridonose samom konzerviranju kupusa.

Kiseli kupus sadrži već sam po sebi obilje kalcija, pa kad se jede prijesan, izvrsno je ljekovito sredstvo. Da bismo povećali količinu kalcija u kupusu i napravili od njega pravi preparat kalcija, dodajemo na kilogram kupusa pola velike žlice ljusaka od jaja. Možemo dodati i prašak od ljusaka ostriga, koji kupimo u ljekarni.

Taj prašak pomiješamo s naribanim kupusom kao i sve druge začine. Pri vrenju nastaje prirodni kalcijev laktat koji se lako asimilira. Tko sa svojom obitelji pojede godišnje burence kupusa s takvim laktatom, taj godinu-dvije neće patiti zbog nedostatka kalcija.

Ne možete li sami spremiti kiseli kupus, dodajte na kilogram kupljenog kupusa ravno punu žličicu spomenutog praška, najbolji je kiseli kupus koji sadrži malo soli. Žličicom jednog od prašaka pospemo kiseli kupus, dobro promiješamo, pustimo da stoji jedan dan i zatim jedemo prijesan.

Asimilacija kalcija je na taj način, doduše, nešto smanjena, no još uvijek bolja nego s uobičajenim preparatima kalcija. Možemo također staviti ovakav prašak na vrhu noža u sok od salate koju moramo pripremiti s limunom, limunova kiselina rastvara nešto prirodnog kalcija koji se lako asimilira.

Kopriva

Dalji izvrsni preparat kalcija su koprive. Ne zaboravimo u proljeće nabrati mladih kopriva, nasjeckati ih rukom ili strojem i dodati salati. Krumpir, kašu (pire) od krumpira i slična jela možemo posuti nasjeckanim koprivama umjesto vlascem (Allium schoenoprasum, Schnittlauch).

Jedva će netko primijetiti da se ne radi o običnom zelenju za juhu. Nasjeckane svježe koprive možemo također dodati juhi prije nego je počnemo jesti. Stalno uzimanje kopriva je vrlo važno jer sadrže obilje kalcijeva fosfata.

Nasjeckane koprive možemo pomiješati i sa špinatom, prije nego ga iznesemo na stol. Koprive se ne smiju kuhati sa drugim jelima jer time gube svoje djelovanje. Na opisani način obogaćujemo hranu vitaminom D, kalcijem i drugim važnim mineralima. S ovim jednostavnim lijekom djeca opet dobiju crvene obraze i postaju otporna i čvrsta.

Bademi
Od svih orašastih plodova, bademi su najbogatiji kalcijem, pa se tako u 100 grama badema nalazi 248 mg kalcija, čak 25 posto dnevne preporučene količine

Chia sjemenke
Osim što su vrlo bogate željezom, chia sjemenke obiluju i kalcijem. U samo 100 grama nalazi se 631 mg kalcija

Bijeli grah
Grahorice su poznate po svom udjelu minerala, no po udjelu kalcija među njima prednjači bijeli grah, koji je ujedno bogat željezom i vlaknima. Jedan tanjur bijelog graha sadrži 175 mg kalcija.

Mlijeko
Najpoznatija namirnica bogata kalcijem svakako je mlijeko. Prednost mlijeka životinjskog porijekla u odnosu na ostale ja ta što ga naše tijelo bolje apsorbira u usporedbi s izvorima biljnog porijekla.

U 1 dcl kravljeg mlijeka nalazi se do 140 mg kalcija, ovisno o kvaliteti, a u kozjem 137 mg.

Kalcij

Svi smo svjesni važne uloge koju ima kalcij u izgradnji kostiju i zuba. Snižena količina kalcija u krvi vremenom uzrokuje kvarenje zuba i oštećenja na kostima. Nedostatak kalcija u trudnica tako se jasno odražava da su prabake znale za izreku, kako svako dijete stoji majku jedan zub. Nedostatak kalcija u krvi uzrokuje stanja slična tetaniji, napade grčeva i stezanja.

Kalcij nije građevni materijal, nego vezivna tvar na koju se vežu škodljive tvari metabolizma, osobito kiseline, a zatim se izlučuju mokraćom. Pomislimo samo na oksalnu kiselinu koja može imati veliku ulogu pri nastajanju bubrežnih kamenaca! Spoj oksalne kiseline i kalcija, kalcijev oksalat, topljiv je u vodi i lako se izlučuje putem mokraćnih organa. Određena količina kalcija čuva organizam od škrofuloze i prijemljivosti za plućnu tuberkulozu.

Liječnici specijalisti bi o tome mogli štošta reći. Normalna količina kalcija u krvi uveliko nas štiti od štetnog djelovanja radioaktivnog stroncija 90. Ta je konstatacija za mnoge od nas nova, ali ipak umirujuća, jer nam neće biti teško da se brinemo za normalnu količinu kalcija u krvi. Razlozi, zbog kojih se moramo brinuti da uzimamo potrebnu količinu tako važnog minerala kao što je kalcij, uvjerljivi su i dovoljno razumni.

Hrana od prirodnog žita, prijesne namirnice i mliječni proizvodi, sadrže obilje kalcija i moramo ih svaki dan jesti. Na žalost, naše tijelo ne može iskoristiti kalcij u vodi i drugim anorganskim spojevima. Zato se moramo brinuti da organizam dobije dovoljno kalcija iz organskih, osobito biljnih spojeva. Budući da se taj važni mineral u tom obliku najbolje asimilira, moramo organskim spojevima kalcija dati prednost pred svima drugima i priznati im pravu vrijednost.

Međutim, ako netko, usprkos pravilnoj prehrani, pokazuje nedostatak kalcija, treba se pobrinuti da redovno uzima još biološki preparat kalcija, npr. Urticalcin. Preparat je kao kalcijev spoj iz koprive idealno sredstvo da se održi normalna količina kalcija u krvi djece i odraslih. Tko je jedanput iskušao djelovanje Urticalcina, neće više nikada prestati s upotrebom toga jednostavnog i prokušanog izvora kalcija.

Također i oni koji su iscrpljeni, umorni i zdravstveno pogođeni, kojima nikakvi lijekovi više ne koriste, mogu svoje stanje popraviti Urticalcinom, jer se poslije toga mogu opet probuditi druge obrambene snage organizma. Ako je, dakle, ravnoteža kalcija u našem organizmu toliko važna, moramo nastojati da je pomoću danih savjeta postižemo i stalno održavamo.

- Google oglasi -

Novi Sadržaj

Blagodati Tikvica: Kako ovo povrće podržava Vaše Zdravlje

Tikvica je popularno povrće koje se koristi u mnogim kuhinjama širom svijeta. Ima niz zdravstvenih koristi zbog svog nutritivnog...

Namirnica koja smanjuje apetit i doprinosi za zdravlje

Grčki jogurt se pravi od kravljeg mlijeka koje se procijedi kako bi se uklonila sirutka, što rezultira gušćom konzistencijom...

Koje su koristi koprive za zdravlje?

Kopriva je samonikla biljka sa izuzetnim zdravstvenim vrijednostima. Kopriva ima vrlo dugu povijest u narodnoj medicini, stoga nije ni...

Majčina dušica (Thymus serpyllum)

Majčina dušica (Thymus serpyllum L.) u narodu poznata još kao "babina dušica" ili "materinka" je trajna biljka iz porodice...
- Google oglasi -

Maslačak (Taraxacum officinale)

Maslačak (Taraxacum officinale) je trajna zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae), s vrlo razvijenim korijenom iz kojega raste rozeta...

Vitiligo: vrste, simptomi, uzroci i liječenje

Bolest se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, u svim rasama i u oba spola. Vitiligo je stanje...

Ovo morate pročitati

Kako da provjerite da li ste intolerantni na gluten

Ukoliko postoji sumnja, promjeniti ishranu, uz odabir namirnica bez...

Ovo vas je oduvijek zanimalo: Zašto vas bole grudi pred menstruaciju?

Odgovor je, zapravo, prilično jednostavan! Glavni razlog zašto su...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas

deneme bonusu veren siteler
deneme bonusu veren siteler