Zdravlje Vitamin E ne pomaže da se smanji rizik od...

Vitamin E ne pomaže da se smanji rizik od raka i srčanih oboljenja

-

Poslije četvorostrukog bajpasa, Džim Hil je počeo da razmišlja kako da smanji opasnost od novih srčanih problema. Čuo je da bi rješenje mogao da bude vitamin E, koji bi takođe mogao da smanji rizik obolijevanja od raka.

“Razgovarao sam sa kardiologom i bio sam znatiželjan u pogledu vitamina E; o tome ne postoje studije, ali ljekar mi je rekao da neće da škodi”, kaže Hil. Međutim, nova studija objavljena u “Journal of the American Medical Association”, pokazuje da vitamin E uistinu može da škodi ljudima kao što je Džim – koji imaju više od 55 godina, srčane probleme, dijabetes ili neke druge rizične faktore za kardiovaskularna oboljenja.

“Kod ljudi sa visokim rizikom, vitamin E ne sprječava kardiovaskularna oboljenja, tačnije srčane bolesti i udar i ne sprječava kancer. Štaviše, zapazili smo povećanu opasnost od srčanog udara, tako da postoji mogućnost da vitamin E šteti ljudima koji ga uzimaju”, kaže doktorka Eva Lon, sa Mekmasterovog univerziteta u Ontariju, koja je zajedno sa istraživačima iz Sjedinjenih Država i još 13 zemalja, učestvovala u istraživanju vitamina E.

- Google oglasi -

Naučnici su pratili zdravlje više od devet hiljada visoko rizičnih pacijenata, kod pojedinih čak desetak godina. Uspoređivali su one koji su unosili 400 jedinica vitamina E dnevno, sa onima koji su primali placebo. Rezultati kod onih koji su uzimali vitamin, bili su dramatični. Doktor Lon kaže da je zapaženo da se kod 40 posto njih povećala opasnost da će biti primljeni u bolnicu zbog srčanog udara, tako da ljekari i pacijenti – kako je rekla – treba da preispitaju vitamin E.

“Često se kaže da nešto što možda i nema neku korist, neće da šteti. Međutim, naša studija pokazuje da ta pretpostavka ne mora uvijek da bude tačna”, kaže Eva Lon. Džim Hil je učestvovao u toj studiji i laknulo mu je kada je kasnije saznao da je dobijao placebo, a ne vitamin E. On sada uzima lijekove za srce i kaže da će se pridržavati ljekarskih savjeta – koji ne obuhvataju i vitamin E.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi članci

Bakin recept za slatko od smokava

Kada malo bolje razmislimo, slatko od smokve bakin recept se i danas koristi i ništa ih ne...

Smokva kraljica ljeta, izvor zdravlja

Smokva je relativno nisko drvo s jako razgranjenom krošnjom. Starije grane sive su boje, a mlade tamnozelene....

Izbacite otrove iz sebe: Ljetno čišćenje organizma!

Ovu kuru primjenite kada osjećate umor, može i više puta godišnje, Za nedjelju dana skinut će te...

Domaći lijek protiv bakterije Escherichia Coli

Odličan recept, narodni lijek, protiv bakterije Escherichia Coli. Konvencionalni lijekovi u borbi protiv ove bakterije dosta često...

Tikvice čuvaju nerve, imaju dokazano zaštitno dejstvo po zdravlje

Spektar nutrijenata koje tikvice sadrže je prilično impresivan. Tikvice su sjajan izvor mangana, vitamina C, magnezijuma, vitamina...

Grašak izvor čak 8 vitamina, 6 minerala, prehrambenih vlakana i proteina…

Smatra se da zeleni grašak potječe iz centralne Azije i Europe, a sastavni je dio jelovnika tisućama...

Preporučeno

Bakin recept za slatko od smokava

Kada malo bolje razmislimo, slatko od smokve...

Smokva kraljica ljeta, izvor zdravlja

Smokva je relativno nisko drvo s jako...

Možda vas zanima?POVEZANO
Preporučeno za vas