LjepotaVježbanjeVrste vježbanja i trendovi u wellness-u

Vrste vježbanja i trendovi u wellness-u

-

vrste vježbanjaFitness, programirana tjelesna aktivnost kojom poboljšavamo opće stanje i sposobnosti organizma. Kada čujemo ovu riječ, odmah pomislimo na vježbanje, sve vrste vježbanja.

Pojam fitness je povezan sa prostorom ili fitness centrom u kojem su smještene brojne tehnološki sprave, konstruisane ergonomski i biomehanički. Kao i ostala pomagala, rekviziti sa svrhom optimalnog i sigurnog vježbanja na putu podizanja psihofizičkih sposobnosti.

- Google oglasi -

Kardiofitness je vježbanje na stimulatorima, kardio spravama na kojima se provode ciklička kretanja poput trčanja, hodanja, veslanja, vožnje bicikla koja su opremljene kompjuterskim programima te omogućavaju precizno doziranje i kontrolu opterećenja.

Pravilno vježbanje u mogućnosti je razmjerno kratkom razdoblju (jedan do tri mjeseca) znatno poboljšati tjelesne i psihofizičke pozitivne promjene. Bitno je da osoblje u fitness centru bude kvalifikovano kako bi se izbjegle štetne posljedice nepravilnog vježbanja.

Pored fitnessa postoje i druge vrste vježbanja

Aerobic se pojavljuje 1969.g. i njegovi začeci se pripisuju Jackie Sorenson. Popularizaciji takve vrste vježbanja pridonosi glumica Jane Fonda koja na prijelazu iz 70-ih u 80-e godina 20. stoljeća promovira suvremeni aerobic. Aerobni ili kombinacija aerobnog i anaerobnog treninga: pokreti se izvode uz glasnu, ritmičnu glazbu i polaznici prate, uz muziku koordinirane, pokrete voditelja.

Aquaerobic je mješavina terapijskih vježbi u vodi i aerobica: poboljšava mišićnu izdržljivost definira mišiće, poboljšava kardiovskularne sposobnosti i cirkulaciju, otklanja celulit. Utječe na pravilno držanje, posebno jača mišiće trbušne stjenke i bedara, prevenira osteoporozu, minimalan rizik od ozlijede

- Google oglasi -

Tae bo je razvijen na Reebok University, spada u kardio grupne vrste vježbanja. Prema istraživanjima karatea, tajlandskog boksa i boksa. Ovaj program razvija prvenstveno kondiciju, koordinaciju, snagu i brzinu. Trenirati 2 do 3 puta tjedno po 20 minuta kondicionog dijela + prestrech i strech + vježbe snage. Preporučuje se i profesionalnim sportašima za razvoj koordinacije.

Nordic walking je hodanje uz korištenje štapova specijalno namjenjenih Nordijskom hodanju. Aktivnost se odvija u prirodi i kao takva je izuzetno korisna za zdravlje. Samim tim, što se koriste NW štapovi, opterećenje na zglobove, koljena i kralježnicu je manje.

Nordijsko hodanje spada u omiljene vrste treninga za pretile

Idealan trening za osobe sa viškom kilograma, zbog povećane potrošnje kalorija tijekom hodanja sa štapovima. Prakticiranjem NW i upotrebom NW štapova, rasterećuje se i napetost u vratnim mišićima i ramenima. Preporuka je da se NW provodi kao relativno duga aktivnost u trajanju od minimalno 30 minuta do 2 sata.

Pilates metoda je cjelovit i detaljan program mentalnog i fizičkog treninga sa širokim opsegom potencijalnih vježbi. Prilagodljive vježbe namijenjene svim dobnim skupinama s različitim stupnjevima kondicije.

Pilates vježbe uključuju ispravljanje poremećaja ravnoteže, lošeg držanja i jačanja unutarnje stabilnosti. Program vježbi od laganog do srednjeg intenziteta koji uz vježbe disanja pomaže u povećanju kapaciteta pluća, oslobađanju od stresa, te učvršćivanju tijela.

Pilates vježbe s loptom

Prvenstveno usklađuju tijelo izoliranim vježbanjem dubokih posturalnih mišića te tako jačaju snagu trupa, uz pomoć lopte možete izolirati određeni dio tijela. Lopta vas također uči kako raditi s trupom u cjelini, lopta je izvrsno oruđe za opuštanje i usmjeravanje disanja na prava mjesta u tijelu.

Lopta za vježbanje poboljšava propriocepciju – svjesnost o pokretu tijela i položaju dijelova tijela u prostoru ,lopta je praktična jer vam dozvoljava siguran i lagan pad.

Za razliku od bilo kojeg drugog dijela opreme i od strunjače, lopta nema stabilnu bazu oslonca. Održavanje ravnoteže na nestabilnoj lopti protiv sile gravitacije zahtijeva angažiranje mnogih dubokih mišića stabilizatora.

Disati znači živjeti

Joga je osobit pristup životu, iz čega su se razvile mnoge vrste vježbanja. Jogom se postiže osjećaj smirenosti duha i tijela.

Glavni ciljevi joge: tjelesno zdravlje, mentalno zdravlje, društveno zdravlje, duhovno zdravlje,samorealizacija i spoznaja onog božanskog u nama. Disanje ima vrlo bitnu ulogu u svim vježbama i tehnikama joge. Opuštanjem, vježbama disanje i promjenom načina života moguće je poboljšati zdravstveno stanje.

Dubinsko djelovanje vježbi ne samo da pridonosi poboljšanju zdravstvenog stanja već se, zahvaljujući vježbama opuštanja, klijent uspijeva i mentalno opustiti i na taj se način uči mirnije reagirati na stres i na psihička opterećenja.

Terapijske vježbe u vodi

U bazenu se terapijski učinak postiže kombinacijom fizikalnih svojstava vode (sile uzgona, hidrostatskog tlaka i gustoće) s terapijskim vježbama. Uzgon se koristi kao pomoć pri vježbama, za pružanje otpora ako treba poboljšati snagu ili za rasterećenje zglobova.

Među opće učinke liječenja u bazenu ubrajaju se: poboljšanje cirkulacije relaksacija, ponovno uspostavljanje pokretljivosti, jačanje mišića, osiguranje treninga hoda s manje otpora na zglobove, poboljšanje psihičkog i emotivnog stanja. Srčana akcija i iskorištenost kisika veći su u vodi stoga je potreban oprez kod bolesti srca i u bolesnika s nestabilnom kardiovaskularnom bolešću!

- Google oglasi -

Odgovori

Novi Sadržaj

5 savjeta kako izbjeći trovanje hranom tokom vrućina

Često mislimo da se hranom možemo otrovati samo u restoranima, međutim, istraživanja i iskustva doktora pokazuju kako se trovanje...

Obratite pažnju – Evo koju hranu ne smijete jesti na plaži

Osim peškira, kreme za sunčanje i vode nezaobilazno je pitanje šta jesti na plaži. O tom izboru ne zavisi...

Za ova ljekovita svojstva bosiljka niste znali

Bosiljak (Ocimum basilicum) je uobičajena aromatična biljka iz porodice metvice, iste porodice biljaka kao i druge hranjive, korisne biljke...

7 iznenađujućih saznanja za šta je dobar patlidžan

Patlidžan, također poznat kao balancana, je jednogodišnja vrsta biljke iz roda Solanum i koriste se u mnogim jelima širom...
- Google oglasi -

Ovo sigurno niste znali o puštanju vjetrova

Puštanje vjetrova je potpuno normalna stvar, javlja se kao nusprodukt vaše probave koja razgrađuje i prerađuje hranu i hranjive...

Ako radite ovih 12 stvari, znači da ste mentalno oboljeli!

Depresija se najčešće pojavljuje uslijed nekih teških životnih situacija – iskušenja, problema, gubitaka ili događaja na koje jednostavno ne...

Ovo morate pročitati

Bolesti probavnih organa

U probavne organe ubrajaju se: usna šupljina s usnicama,...

Kako početi za meditacijom?

Meditacija dovodi tijelo u stanje sklada, fizički i duhovno,...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas