ZdravljeZašto je toliko važna i za šta je sve...

Zašto je toliko važna i za šta je sve dobra folna kiselina

-

Folna kiselina (folat) poznata još i kao vitamin B9, je vitamin rastvorljiv u vodi, značajan u mnogim funkcijama u organizmu, naročito u periodu trudnoće. Folna kiselina je sintetski spoj folata, jednog od vitamina grupe B. Folna kiselina je vrlo važna za ljude a posebno za trudnice, stoga u ovom tekstu saznajte za šta je sve dobra i u kojoj hrani se najviše nalazi.

Folna kiselina može pojačati rad mozga starijih osoba i tako smanjiti rizik od demencije, objavili su naučnici.

- Google oglasi -

Moždane funkcije, pamćenje i brzina obrade podataka smanjuju se s dobi, ali istraživači u Holandiji i Švicarskoj otkrili su da bi uzimanje folne kiseline moglo pomoći. ”Dokazali smo da trogodišnje uzimanje folne kiseline poboljšava nalaze kad se testira brzina obrade podataka i pamćenje, područja za koja se zna da slabe sa starenjem”, kaže dr. Jane Durga s istraživačkoga centra Nestle u Lausannei.

Za šta je dobra folna kiselina

Ženama se preporučuje uzimanje folne kiseline prije začeća i u prvim mjesecima trudnoće jer tako sprječavaju neke poremećaje poput spine bifide (rascjep kičmenog stuba).

I britanski su naučnici dokazali da folna kiselina smanjuje rizik kod kardiovaskularnih bolesti, jer smanjuje nivo aminokiseline homocisteina, za koju se sumnja da oštećuje unutrašnji sloj arterija.

Navedena istraživanja pokazala su da dnevna doza folne kiseline može smanjiti rizik nastanka kardiovaskularnih bolesti za čak 20 %.

- Google oglasi -

Zanimljivo je i da nedostatak folne kiseline može prouzročiti depresiju jer u tom slučaju raste razina homocisteina koja snižava razinu serotonina (“hormon sreće”).

Smanjuje nakupljanje kolesterola u krvi i jetri te šanse za razvoj visokog krvnog tlaka.

Smanjuje valunge kod žena u menopauzi.

Povećava plodnost, jer utječe na sazrijevanje spolnih stanica i sudjeluje u implantaciji jajašca u stijenku maternice te u stvaranju posteljice.

Poboljšava pokretljivost spermija kod muškaraca.

Nekoliko znanstvenih studija sugerira utjecaj folne kiseline na određene vrste karcinoma, poput raka pluća, gušterače, dojke ili mjehura.

Folna kiselina u hrani

Najviše je ima u grahu, biži i sočivu. Lisnato zeleno povrće, kao što su spanak, kelj, prokelj, zelje, zelena salata, ima veoma malo kalorija a izuzetno je bogato mnogim ključnim vitaminima i mineralima, uključujući i folate. Brokula je veoma bogat folatima, naročito kada je skuhan.

Folna kiselina u hrani se može naći i u voću, i to u citrusnom. Naranča, mandarina, limun ili limeta su odličan izbor a osim folata sadrže i izuzetno veliko količinu vitamina C, koji je veoma značajan za imunitet.

Nedostatak folne kiseline simptomi

Nedostatak folne kiseline može uzrokovati širok raspon simptoma. To može uključivati

  • slabost mišića
  • umor
  • parastezija ili bockanje
  • crven, bolan jezik
  • čirevi u ustima
  • problemi s vidom
  • depresija i zbunjenost
- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,082SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Narodni lijek za jačanje crijeva i želuca

Bilje i začini mogu pomoći u radu probave, i u tome kako će naša crijeva razgraditi hranu koju jedemo...

Aurikulo terapija – Šta sve liječi ovaj oblik akupunkture

Aurikulo terapija (eng. Auriculotherapy) je poznata i kao aurikulo akupunktura, ili akupunktura uha. Predstavlja oblik akupunkture zasnovan na ideji da je uho...

Narodni lijekovi za bradavice i druge izrasline na koži koji doista djeluju

Bradavice su oboljenje koje izaziva Humani Papiloma Virus, poznatiji kao HPV. Obično se javljaju na rukama ali mogu nastati...

Kako se priprema srebrna voda i šta sve liječi

Srebrena voda se koristi u medicinske i kozmetičke svrhe, kao i u procesima konzerviranja hrane i pića. Ova voda...
- Google oglasi -

Biljke koje su korisne za cirkulaciju krvi

Cirkulacija krvi je ključna za zdravlje i igra ključnu ulogu u funkcioniranju našeg tijela, omogućujući da kisik i hranjive...

Koje su dobrobiti klementine za zdravlje

Klementine su vrsta slatkog i sočnog citrusa koje su postale popularne širom svijeta zbog svojih ukusnih okusa i dobrobiti...

Ovo morate pročitati

Graviola biljka efikasno ubija ćelije raka

Graviola u liječenju malignih bolesti uništava samo kancerogene ćelije,...

Superbakterije će usmrtiti jednog čovjeka svake tri sekunde do 2055. godine

Superbakterije bit će uzrok smrti jednog čovjeka svake tri...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas