IshranaNamirniceOsam glavnih zdravstvenih koristi grožđica za vaše zdravlje

Osam glavnih zdravstvenih koristi grožđica za vaše zdravlje

-

Grožđice možda i ne izgledaju spektakularno, ali možda ne znate za šta su sve dobre i koje zdravstvene prednosti imaju za naše zdravlje. One sadrže više hranjivih materija i minerala koji pružaju olakšanje kod mnogih fizičkih problema, uključujući gastrointestinalne tegobe, artritis, kamen u bubregu, bolesti srca, anemiju i slično. Donosimo vam osam glavnih zdravstvenih koristi grožđica.

Za šta su dobre grožđice

Sprečavaju rak
Grožđice pružaju zaštitu od raka debelog crijeva, jer sadrže polifenolni antioksidant koji se zove katehin. On štiti organizam od širenja slobodnih radikala koji su odgovorni za rast tumora.

- Google oglasi -

Poboljšavaju seksualno zdravlje
Svakodnevno konzumiranje grožđica pojačava seksualni nagon. One sadrže aminokiselinu arginin koja pomaže u podizanju libida, a samim tim i poboljšanja seksualnog života.

Grožđice za probavu
Grožđice su veoma bogate vlaknima te zbog toga pomažu u “čišćenju” probavnog trakta. One čiste toksine i druge vrste otpadnih materija iz gastrointestinalnog trakta i održavaju zdravlje probavnog trakta.

Poboljšavaju zdravlje kostiju i zuba
Grožđice pomažu u jačanju zuba i kostiju, jer sadrže kalcijum u velikim količinama. One sadrže i bor koji pomaže pri apsorpciji kalcijuma i stvaranju koštane mase što je izuzetno korisno u prevenciji koštanih oboljenja, kao što je osteoporoza, naročito kod žena u post-menopauzi.

Grožđice za energiju
Grožđice su odličan izvor energije i veoma su korisne za sportaše. One, također, mogu pomoći i onima koji žele da se udebljaju. Grožđice sadrže šećere, kao što su fruktoza i glukoza, te daju energiju svima koji ih konzumiraju.

- Google oglasi -

Poboljšavaju imunitet
Grožđice pomažu u apsorpciji različitih hranjivih materija u organizmu, uključujući vitamine i proteine. Na taj način, one u suštini poboljšavaju naš imunološki sistem.

>>Mlijeko i grožđice

Za žene, posebno trudnice
Suho grožđe se koristi tokom trudnoće. Kod žena u ovom stanju, stanje zuba, noktiju i kose može se pogoršati. Takve probleme rješavaju grožđice.

Za djecu
Grožđice su također dobre za djecu. To je slađe i prirodnije od slatkiša. Tokom zimske hladnoće, kada se javljaju kataralne bolesti, sušeno voće se koristi za povećanje imuniteta. Također će biti korisno tokom oporavka.

Koliko grožđica dnevno

Zdrava odrasla osoba može pojesti 30 grama grožđica dnevno, šireći ovaj dio u 2 jednake doze. Ako slijedite ovo pravilo, sušeno voće se bolje apsorbuje i ispunjava tijelo korisnim supstancama.

Grožđice za mršavljenje

Zbog sadržaja samo prirodnog šećera u obliku fruktoze i glukoze, sušeno grožđe je manje sposobno da se pretvori u mast. Biljna vlakna pomažu u poboljšanju rada crijeva, što brže i učinkovitije uklanja toksine.

Prilikom gubitka težine pogodnije je crno grožđe (plavo grožđe), jer je manje kalorično i ne sadrži holesterol.

Sušena vlakna ploda se nabreknu u tijelu, povećavaju volumen, brzo daju osjećaj sitosti. Male porcije grožđica (20-30 g) brzo će zasiti i time onemogućuju prejedanje. Osim toga, grožđica sadrži sastojke koji efikasno razgrađuju masnoće.

Suvo grožđe ima manje kalorija nego slatkiši i drugi kolači. Stoga, tokom dijete mogu zadovoljiti glad (5-7 grožđica).

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

Čičak biljka – Korov koji čuva vaše zdravlje

Čičak je dvogodišnja biljka koja ima dugačak i sivo-smeđi i vretenasti korijen. U prvoj godini pojavljuju se veliki prizemni...

7 iznenađujućih zdravstvenih prednosti ananasa

Ananas (Ananas comosus) potječe iz Južne Amerike, gdje se uzgaja već nekoliko stoljeća, vrlo je ukusno voće koje posjeduje...

Top 7 zapanjujućih prednosti mlijeka sa češnjakom

Tradicionalna metoda liječenja tj. Ayurveda je oduvijek bila najsigurniji način liječenja svake bolesti. Iako danas mnogi ljudi preferiraju alopatske...

Liječenje išijasa – Obloge za išijas – Vježbe za išijas

Išijas je naziv za bol uzrokovanu iritacijom išijadičnog živca. Sve što iritira ovaj živac može uzrokovati bol, u rasponu...
- Google oglasi -

Strah i trepet za holesterol i rak, a izvrsni za struk i spermu

Orašasti plodovi sve češće se nalaze na popisu zdravih namirnica. Orašasti plodovi su nutritivno bogata namirnica, koja sadrži većinu...

Od mirisnih cvjetova lipe pripremite ljekoviti čaj i opuštajuću kupku

Lipa se od davnina poštuje kao božansko drvo koje štiti od zla, a jedno je od starih vjerovanja da...

Ovo morate pročitati

Jesu li suplementi koje uzimate opasni?

U dosta slučajeva suplementi vitamina i minerala ili određenih...

Herbarium – Ružmarin

Nazivi biljke Familija: LabiataeNarodni: RužmarinLatinski: Rosmarinus officinalisLjekarski: Rosmarini flores, folia,...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas