ZdravljeŽelite li sporije stariti, a brže razmišljati

Želite li sporije stariti, a brže razmišljati

-

mozak

Mozak treba trenirati jednako kao i mišiće, hraniti ga pravilnom hranom te ga poticati na razvijanje učenjem i upijanjem novih znanja

Pravilna prehrana i vježbanje nisu bitni samo za tjelesno zdravlje nego i za moždanu kondiciju. Šta konkretno možete učiniti želite li sporije stariti i bistrije i brže razmišljati?

- Google oglasi -

Znate li da vježbanje, jagode i učenje jačaju mozak? Mozak treba trenirati jednako kao i mišiće, hraniti ga pravilnom hranom te ga poticati na razvijanje učenjem i upijanjem novih znanja. Fizičko vježbanje od velike je važnosti za mozak, a istraživanje Sveučilišta Duke pokazuje da oni koji jedu zdravo i vježbaju u prosjeku tri do četiri puta sedmično imaju 30 posto bolje mentalne funkcije.

Trening povećava tjelesnu kondiciju, ali i koncentraciju, pa i kapacitete. Prehrana nije ništa manje važna za moždane vijuge. Masnoće, alkohol, šećer i slično utječu jednako loše na tijelo i mozak! Hrana koja jača mozak mora dati dovoljno energije, a uključuje ugljikohidrate, vlakna, neke proteine te malo masnoća.

Mozgu dodatnu energiju daju jaja s povišenim omega-3 kiselinama, grah i grahorice, orašasti plodovi, svježe voće, kruh od cjelovitih žitarica…

A čime sve možete podmladiti mozak i održavati ga aktivnim?

Vježbanjem protiv bolesti mozga Osim tijelu

vježbanje pomaže i moždanim vijugama. Prema nekim istraživanjima vježbanje smanjuje nivo hormona stresa kortizola koji, kada je povišen, može smanjiti hipokampus (dio mozga odgovoran za pamćenje i učenje). Studije pokazuju i da vježba pomaže u sprečavanju demencije ili Alzheimerove bolesti.

Jagode i lubenice hranjive su namirnice

- Google oglasi -

Konzumirajte svježe voće. lako sadrži dosta šećera, bogato je vodom te ima malo kalorija. Voće svježih boja poput jagoda, lubenica i borovnica među najhranjivijim je namirnicama. Lješnjaci i bademi izvrstan su izvor omega-3 masnih kiselina.

Zeleni čaj

Za bolju koncentraciju Kafu zamijenite čajem! Umjerene količine kofeina mogu poboljšati koncentraciju i cirkulaciju. Dobro je barem jednu kafu u danu zamijeniti zelenim čajem.

Pomladite mozak rješavanjem križaljki

Mozak stari zajedno s nama pa ga je s godinama potrebno i dodatno stimulirati. U tu svrhu može poslužiti i meditacija, a naodmet nije ni rješavanje križaljki ili sudokua!

Držite mozak u formi mentalnim treningom

Da bi mozak bio stalno u dobroj formi, potrebno ga je i mentalno vježbati. Natjerajte se da naučite jedan strani jezik ili nešto novo što vas zanima. Igrajte igre pamćenja, ali i šah te kvizove. Budite aktivni i testirajte svoje pamćenje svakodnevno pokušavajući zapamtiti nešto novo!

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,071SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

8 savjeta za dobar san

Nesanica i problemi sa spavanjem su sve veći problem modernog čovjeka, a ovi savjeti su korisni za dobar i...

Koja hrana povećava temperaturu tijela i tako ga zagrijava

Kad vrijeme zahladi treba znati koja hrana grije tijelo. Naime, postoje namirnice koje griju organizam i koje su idealne...

Stevija je najpopularniji prirodni zaslađivač – 7 činjenica koje niste znali o njoj

Kao što vjerovatno i sami znate već po tome kakvu kafu pijete, nisu ni svi zaslađivači jednaki. Tržište je...

Kako spriječiti njihovu pojavu – Prirodni lijekovi za hemoroide

Hemoroidi su na žalost još uvijek ‘tabu tema’. Mnogi pogođeni ovim stanjem se stide pričati o tome, kako doktoru,...
- Google oglasi -

Ovo su znakovi koji govore da trebate ojačati imunitet

Veliki broj ljudi je neprestano prehlađen, ima problema s dišnim putevima, visokom tjelesnom temperaturom i kašljem. No, neki ljudi...

Najbolji prirodni lijekovi za urinarne infekcije

Urinarne infekcije su jedan od najčešćih razloga posjete liječnika, a njihov najčešći uzročnik je bakterija E. coli. Iako su...

Ovo morate pročitati

Biljni lijekovi koji se tradicionalno primjenjuju kod želučanih tegoba

Liječenje tegoba kao što su nedostatak apetita, kiselina u...

Bijeli luk ne snižava nivo kolesterola

Da li bijeli luk zaista može da pomogne u...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas