ZdravljeŽelite li sporije stariti, a brže razmišljati

Želite li sporije stariti, a brže razmišljati

-

mozak

Mozak treba trenirati jednako kao i mišiće, hraniti ga pravilnom hranom te ga poticati na razvijanje učenjem i upijanjem novih znanja

Pravilna prehrana i vježbanje nisu bitni samo za tjelesno zdravlje nego i za moždanu kondiciju. Šta konkretno možete učiniti želite li sporije stariti i bistrije i brže razmišljati?

- Google oglasi -

Znate li da vježbanje, jagode i učenje jačaju mozak? Mozak treba trenirati jednako kao i mišiće, hraniti ga pravilnom hranom te ga poticati na razvijanje učenjem i upijanjem novih znanja. Fizičko vježbanje od velike je važnosti za mozak, a istraživanje Sveučilišta Duke pokazuje da oni koji jedu zdravo i vježbaju u prosjeku tri do četiri puta sedmično imaju 30 posto bolje mentalne funkcije.

Trening povećava tjelesnu kondiciju, ali i koncentraciju, pa i kapacitete. Prehrana nije ništa manje važna za moždane vijuge. Masnoće, alkohol, šećer i slično utječu jednako loše na tijelo i mozak! Hrana koja jača mozak mora dati dovoljno energije, a uključuje ugljikohidrate, vlakna, neke proteine te malo masnoća.

Mozgu dodatnu energiju daju jaja s povišenim omega-3 kiselinama, grah i grahorice, orašasti plodovi, svježe voće, kruh od cjelovitih žitarica…

A čime sve možete podmladiti mozak i održavati ga aktivnim?

Vježbanjem protiv bolesti mozga Osim tijelu

vježbanje pomaže i moždanim vijugama. Prema nekim istraživanjima vježbanje smanjuje nivo hormona stresa kortizola koji, kada je povišen, može smanjiti hipokampus (dio mozga odgovoran za pamćenje i učenje). Studije pokazuju i da vježba pomaže u sprečavanju demencije ili Alzheimerove bolesti.

Jagode i lubenice hranjive su namirnice

- Google oglasi -

Konzumirajte svježe voće. lako sadrži dosta šećera, bogato je vodom te ima malo kalorija. Voće svježih boja poput jagoda, lubenica i borovnica među najhranjivijim je namirnicama. Lješnjaci i bademi izvrstan su izvor omega-3 masnih kiselina.

Zeleni čaj

Za bolju koncentraciju Kafu zamijenite čajem! Umjerene količine kofeina mogu poboljšati koncentraciju i cirkulaciju. Dobro je barem jednu kafu u danu zamijeniti zelenim čajem.

Pomladite mozak rješavanjem križaljki

Mozak stari zajedno s nama pa ga je s godinama potrebno i dodatno stimulirati. U tu svrhu može poslužiti i meditacija, a naodmet nije ni rješavanje križaljki ili sudokua!

Držite mozak u formi mentalnim treningom

Da bi mozak bio stalno u dobroj formi, potrebno ga je i mentalno vježbati. Natjerajte se da naučite jedan strani jezik ili nešto novo što vas zanima. Igrajte igre pamćenja, ali i šah te kvizove. Budite aktivni i testirajte svoje pamćenje svakodnevno pokušavajući zapamtiti nešto novo!

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,083SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Ljekovitost maslačka – Odličan je za proljetnu detoksikaciju organizma

Početak je proljeća i idealno vrijeme za branje maslačka. Uputite se izvan grada, na područja daleko od prometnica i...

Evo kako zamijeniti kalorične namirnice sa jednako ukusnim

Želite li skinuti pokoji kilogram, ne morate jesti bljutavu hranu i gladovati, već samo korigovati meni. Isto vrijedi i...

Kako popraviti zamagljen vid na daljinu?

Ako ne vidite jasno, a trljanje očiju ne pomaže, možda imate zamagljen vid. Zamagljen vid se javlja kada ne...

Kako spriječiti i prepoznati moždani udar kod žena

Žene se teže oporavljaju i imaju slabiji kvalitet života nakon moždanog udara nego muškarci. Iako se zna da se...
- Google oglasi -

Liječenje paradentoze na prirodan način

Paradentoza je kronična infekcija koja zahvaća zubno meso i kost koja podupire zube. Paradentoza može dovesti do gubitka zubi,...

7 bolnih tačaka koje nikako ne biste smjeli ignorisati

Nijedan ljekar ne voli kada mu se pacijenti javljaju zbog svake, i najmanje boli koju osjete. Ipak, neke vrste...

Ovo morate pročitati

Ovaj prirodni lijek pomogao je mnogima da izbace kamenac iz žuči

Žuč je tekućina koju proizvodi jetra, a sastoji se...

Herbarium – Papar

Nazivi biljke Familija: Piperaceae Narodni: Papar Latinski: Piper nigrum Ljekarski: Nije u farmakopeji Engleski:...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas