IshranaZnate li koje je ulje najzdravije za kuhanje?

Znate li koje je ulje najzdravije za kuhanje?

-

maslinovo uljeUkoliko želite paziti na svoje zdravlje i prehranu onda svakako trebate obratiti pažnju i na ulje koje koristite za kuhanje.

Opće je poznato kako su rafinirana ulja poput suncokretovog izuzetno nezdrava budući da sadrže toksične supstance, pa je, ukoliko želite paziti na svoje zdravlje, svakako potrebno izabrati neku od alternativa.

Ono na što je potrebno obratiti pažnju je da su ulja izuzetno kalorična – samo kašika ulja sadrži u prosjeku 120 kalorija.

Dvije najvažnije stvari na koje je potrebno obratiti pažnju pri izboru ulja je tačka dimljenja i omjer omega 6 i omega 3 masnih kiselina.

- Google oglasi -

Kod ulja posmatramo tačku dimljenja koja je bitna iz razloga što na visokim temperaturama ulja sa nižim tačkama dimljenja oslobađaju slobodne radikale i poništavaju hranjiva svojstva ulja. Laički rečeno, to je temperatura na kojoj ulje počinje da dimi, propada i postaje loše za upotrebu. Što je viša tačka dimljenja, to je ulje sigurnije za prženje.

Iz tog je razloga ulja sa nižom tačkom dimljenja potrebno izbjegavati.

Što se omega 6 i 3 masnoća tiče, preferira se odnos 2:1 ili čak i manji. Veći omjeri se povezuju s hroničnom upalom, kardiovaskularnim bolestima i drugim oboljenjima.

U nastavku čitajte koja su to ulja najzdravija za prženje

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje ima visoku tačku dimljenja i poznato je po brojnim zdravstvenim benefitima. Postoje dvije vrste kokosovog ulja – ekstradjevičansko, koje ima karakterističan kokosov miris i okus, te kokosovo ulje kojem je uklonjen miris i okus i koje možete koristiti pri pripremanju jela ukoliko ne volite karakterističan okus kokosa. Kokosovo ulje na nižim temperaturama je u čvrstom stanju, dok na višim temperaturama postaje tečno.

Ekstradjevičansko maslinovo ulje

- Google oglasi -

Ekstradjevičansko maslinovo ulje čini osnovu mediteranske prehrane i poznato je po zdravstvenim benefitima među kojima je i preveniranje širenja ćelija raka. Mnogi smatraju kako maslinovo ulje nije idealno za prženje, budući da ima nisku tačku dimljenja, no pojedina su istraživanja pokazala kako je ono idealno za pripremu hrane.

Bademovo ulje

Bademovo ulje nije samo dobro za kožu, već se može koristiti i za kuhanje. Sadrži visoke količine monozasićenih masnoća i poboljšava zdravlje srca. Potrebno je znati kako nisu svi tipovi bademovog ulja dobri za jelo te je potrebno naći ono na kojem je naznačeno da je za upotrebu u kulinarske svrhe.

Pročišćeni puter (maslo, ghee)

Strah od zasićenih masnoća mnoge je ljude natjerao da izbjegavaju puter. Ipak, istraživanja su pokazala kako problem leži u margarinu, a ne puteru. Pravi puter ima nisku tačku dimljenja pa se tako preporučuje koristiti njegovu pročišćenu varijatu (maslo ili ghee), što je odlična opcija i za one alergične na laktozu. Maslo možete napraviti i sami kod kuće, pogledajte kako u videu u nastavku.

Ulje avokada

Avokadovo ulje ima najvišu tačku dimljenja od svih ulja tako da je idealno za prženje, pohovanje i sl. Pored toga, može se konzumirati i hladno, u salatama.

Ulje sjemenki grožđa

Ulje sjemenki grožđa ima visoku tačku dimljenja i koristi se u kuhanju, kao i u kozmetičkoj industriji. Ima dobar omjer omega 6 i omega 3 masnih kiselina koji je viši od nekih optimalnih vrijednosti, ovo ulje se ne može nazvati blagotvornim za zdravlje. Dobar je izvor polifenola i fitosterola koji mogu pomoći u smanjivanju nivoa holesterola.

Pogledajte video:

Izvor: Klix.ba

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

Namirnice koje će vas duže držati sitima

Kada osjetite glad, bolje bi bilo da pojedete neku supu, nego da posegnete za komadićem hljeba... Nije to samo...

Šta liječi čuvarkuća? Magična biljka koja liječi mnoge bolesti

Prema drevnom vjerovanju, čuvarkuća štiti kuću i obitelj od požara, bolesti, zlih sila... Zato je i prozvana čuvarkućom. Čuvarkuća...

Ove namirnice mogu sniziti šećer u krvi

Brojne su namirnice poznate po svom doprinosu za regulisanje šećera u krvi. To cijenjeno svojstvo temelji se na prisutnosti...

Kako prirodno liječiti atopsijski dermatitis uz primjenu gela, masti i obloga

Atopijski dermatitis je kronična (dugotrajna) bolest koja pogađa kožu. Riječ “dermatitis” označava upalu kože. “Atopijski” se odnosi na grupu...
- Google oglasi -

Kako napraviti najbolji domaći pinđur – Recept

Ovo je jedna od najboljih verzija za pinđur, recept je super ukusan i veoma jednostavan za napraviti. Ovo morate...

Uz ovaj prirodni lijek regulišite šećer u krvi – Recept

Šećerna bolest (dijabetes) predstavlja kroničnu, široko rasprostranjenu bolest koja sa sobom nosi veliki broj vrlo ozbiljnih komplikacija s negativnim...

Ovo morate pročitati

Kaša sa pšeničnim mekinjama – kao oblog

Jednostavan recept kako da sami sebi spremite zdravu masu...

Što vam se može dogoditi ako često jedete hrenovke, kobasice i salame

Mesne prerađevine, poput hrenovki, kobasica ili salama, ima puno...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas