Zdravlje Znojenje može uzrokovati bolesti

Znojenje može uzrokovati bolesti

-

Zbog visokih temperatura, mrlje ispod pazuha su svakodnevna pojava kod većine ljudi. Međutim, prekomjerno znojenje može izazvati i neke bolesti. Ako spadate u kategoriju ljudi koji mjesečno troše ogromne količine novca na dezodoranse kako bi umanjili neugodan miris koji ostaje za njima, poslušajte naše savjete i saznajte više o ovoj pojavi koja ponekad izaziva neugodnosti! Neke bolesti kože najčešće nastaju kao posljedica prekomjernog znojenja ispod pazuha. Znoj regulira tjelesnu temperaturu, pomaže tijelu da se riješi toksina, a njegov kiseli PH štiti kožu od bakterijskih i gljivičnih infekcija. Čak 90 posto znoja čini voda, a ostali sastojci su natrij, kalij, klor i urea. Znoj nastaje u žlijezdama znojnicama čiji se izvodni kanal zadržava na površini kože.

Pretpostavlja se da na tijelu postoji oko dva milijuna znojnica, a većinom su smještene na tabanima i na području oko pazuha. Znojenje ispod pazuha može biti nečim izazvano, ali javlja se i tijekom mirovanja. Koža pazuha postaje vlažna i stvaraju se neugodne mrlje na odjeci. Odjeća se na taj način oštećuje, a o neugodnim mirisima ne trebamo vam ni govoriti.

- Google oglasi -

Supurativni hidradenitis (Hidradenitis suppurativa) je kronična upala žlijezda znojnica, najčešće pazušne regije. Nastanku ove bolesti mogu pridonijeti i povećana tjelesna težina i prekomjerno znojenje. Intertrigo je drugi problem koji nastaje na područjima u kojima se koža trlja o drugu. Uslijed trenja, a naročito u vrijeme visokih temperatura, najprije nastaje crvenilo, a zatim se javlja svrbež.

Dakle, uslijed djelovanja znoja u ovakvim područjima, dolazi do vlaženja i mijenja se PH kože koji je pogodan za razvoj bakterija i gljivica. Često puta gljivične infekcije izaziva i korištenje javnih kupališta, bazena i nekih javnih prostorija.

Na prekomjerno znojenje može se djelovati preventivno i terapijski. Odjeća bi trebala biti pamučna i prozračna kako bi koža mogla disati, a znoj s tijela treba uklanjati čestim tuširanjem ili kupanjem dok neugodne mirise možemo spriječiti dezodoransom.

- Google oglasi -

Antiperspiranti su preparati koji smanjuju znojenje tako da određenim tvarima, primjerice aluminijevim kloridom, smanjuju pore kroz koje izlazi znoj. Kod težih slučajeva primjenjuju se čajevi i tablete na bazi kadulje, antikolinergici i sedativi, a ako ni to ne pomogne, ne preostaje vam ništa drugo nego kirurški zahvat. Nedavno je provedeno istraživanje čiji su rezultati pokazali da je lučenje znoja moguće smanjiti upotrebom botoksa.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi članci

Cikorija – Ljekovita biljka za zdravlje cijelog organizma

Lisnata cikorija nije naročito proširena kao povrtlarska kultura, no ipak se dosta uzgaja u zemljama Zapadne Evrope,...

Crni čaj dobar ili loš? Zašto je baš crni čaj dobar za tvoje zdravlje i upute kako ga piti

Crni čaj potječe od biljke koja se zove Camellia sinensis i ono što ga razlikuje od zelenog...

Crni biber pomaže za liječenje vitiliga

Crni biber za vitiligo bi mogao doprinijeti uspješnijem liječenju sada neizlječive kožne bolesti. Vitiligo bolest pogađa...

Kokosovo brašno bez glutena – Nutritivna vrijednost – Ljekovita svojstva – Recept za palačinke

Gluten je molekula proteina koja može uzrokovati mnoge negativne reakcije u organizmu, čak i onda kada ga...

Pelin biljka uspješno otklanja sve želučane tegobe – Čaj od pelina za želudac

Ako imate kroničnih tegoba u području trbuha, posebno s radom želuca, čaj od pelina za želudac je prva biljka koju...

Prirodni lijekovi za štitnjaču

Prirodno liječenje svih autoimunih bolesti štitnjače je moguće. Dijagnoza poremećenog rada štitnjače ne znači da ćete cijeli život morati...

Preporučeno

Možda vas zanima?POVEZANO
Preporučeno za vas