ZdravljeZnojenje može uzrokovati bolesti

Znojenje može uzrokovati bolesti

-

Zbog visokih temperatura, mrlje ispod pazuha su svakodnevna pojava kod većine ljudi. Međutim, prekomjerno znojenje može izazvati i neke bolesti. Ako spadate u kategoriju ljudi koji mjesečno troše ogromne količine novca na dezodoranse kako bi umanjili neugodan miris koji ostaje za njima, poslušajte naše savjete i saznajte više o ovoj pojavi koja ponekad izaziva neugodnosti! Neke bolesti kože najčešće nastaju kao posljedica prekomjernog znojenja ispod pazuha. Znoj regulira tjelesnu temperaturu, pomaže tijelu da se riješi toksina, a njegov kiseli PH štiti kožu od bakterijskih i gljivičnih infekcija. Čak 90 posto znoja čini voda, a ostali sastojci su natrij, kalij, klor i urea. Znoj nastaje u žlijezdama znojnicama čiji se izvodni kanal zadržava na površini kože.

Pretpostavlja se da na tijelu postoji oko dva milijuna znojnica, a većinom su smještene na tabanima i na području oko pazuha. Znojenje ispod pazuha može biti nečim izazvano, ali javlja se i tijekom mirovanja. Koža pazuha postaje vlažna i stvaraju se neugodne mrlje na odjeci. Odjeća se na taj način oštećuje, a o neugodnim mirisima ne trebamo vam ni govoriti.

- Google oglasi -

Supurativni hidradenitis (Hidradenitis suppurativa) je kronična upala žlijezda znojnica, najčešće pazušne regije. Nastanku ove bolesti mogu pridonijeti i povećana tjelesna težina i prekomjerno znojenje. Intertrigo je drugi problem koji nastaje na područjima u kojima se koža trlja o drugu. Uslijed trenja, a naročito u vrijeme visokih temperatura, najprije nastaje crvenilo, a zatim se javlja svrbež.

Dakle, uslijed djelovanja znoja u ovakvim područjima, dolazi do vlaženja i mijenja se PH kože koji je pogodan za razvoj bakterija i gljivica. Često puta gljivične infekcije izaziva i korištenje javnih kupališta, bazena i nekih javnih prostorija.

Na prekomjerno znojenje može se djelovati preventivno i terapijski. Odjeća bi trebala biti pamučna i prozračna kako bi koža mogla disati, a znoj s tijela treba uklanjati čestim tuširanjem ili kupanjem dok neugodne mirise možemo spriječiti dezodoransom.

Antiperspiranti su preparati koji smanjuju znojenje tako da određenim tvarima, primjerice aluminijevim kloridom, smanjuju pore kroz koje izlazi znoj. Kod težih slučajeva primjenjuju se čajevi i tablete na bazi kadulje, antikolinergici i sedativi, a ako ni to ne pomogne, ne preostaje vam ništa drugo nego kirurški zahvat. Nedavno je provedeno istraživanje čiji su rezultati pokazali da je lučenje znoja moguće smanjiti upotrebom botoksa.

- Google oglasi -

Odgovori

Novi Sadržaj

Saznajte istinu: Debljamo li se od soli?

Uz mnogima omiljeni šećer, sol je dodatak hrani koji koristimo baš svi jer ovaj začin jelo čini bogatijim i...

Oprez! ‘Tihi’ simptomi dijabetesa koje ne smijete ignorisati

Dijabetes se događa kada vaše tijelo nije u stanju preuzeti šećer (glukozu) u svoje stanice i koristiti ga za...

Pet jednostavnih savjeta kako se pravilno hraniti

Nepravilna ishrana može dovesti do različitih zdravstvenih problema ali i neželjenog debljanja… Stoga je veoma važno zdravo se hraniti...

Usporeno disanje – bradipneja

Usporeno disanje (bradipneja) prati mnoge bolesti. Ljudski organi rijetko kada rade punim kapacitetom. Svi organi imaju stanovitu “rezervu” potrebnu...
- Google oglasi -

Glavobolja, uzroci i simptomi

Nema čovjeka koga nikad nije zaboljela glava. Uz reumatične bolove to je danas najčešći povod da potražimo liječničku pomoć....

Zašto nastaje krvarenje desni? – Ovo nikako ne smijete ignorisati

Ukoliko prilikom pranja zuba primjećujete krvarenje desni, trebalo bi što prije da se obratite stomatologu. Oboljenje desni, poznatije kao gingivitis,...

Ovo morate pročitati

Zob ili ovas sitna biljka sa krupnim ljekovitim svojstvima – Šta sve liječi zob

Zob ili ovas (lat. Avena sativa) je sitna žitarica,...

UPOZORENJE ZNANSTVENIKA ‘Ako imate penis odmah prestanite konzumirati gazirana pića!’

Gazirana pića neće samo sakriti vaš penis ispod ogromnog,...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas