ZdravljeZnojenje može uzrokovati bolesti

Znojenje može uzrokovati bolesti

-

Zbog visokih temperatura, mrlje ispod pazuha su svakodnevna pojava kod većine ljudi. Međutim, prekomjerno znojenje može izazvati i neke bolesti. Ako spadate u kategoriju ljudi koji mjesečno troše ogromne količine novca na dezodoranse kako bi umanjili neugodan miris koji ostaje za njima, poslušajte naše savjete i saznajte više o ovoj pojavi koja ponekad izaziva neugodnosti! Neke bolesti kože najčešće nastaju kao posljedica prekomjernog znojenja ispod pazuha. Znoj regulira tjelesnu temperaturu, pomaže tijelu da se riješi toksina, a njegov kiseli PH štiti kožu od bakterijskih i gljivičnih infekcija. Čak 90 posto znoja čini voda, a ostali sastojci su natrij, kalij, klor i urea. Znoj nastaje u žlijezdama znojnicama čiji se izvodni kanal zadržava na površini kože.

Pretpostavlja se da na tijelu postoji oko dva milijuna znojnica, a većinom su smještene na tabanima i na području oko pazuha. Znojenje ispod pazuha može biti nečim izazvano, ali javlja se i tijekom mirovanja. Koža pazuha postaje vlažna i stvaraju se neugodne mrlje na odjeci. Odjeća se na taj način oštećuje, a o neugodnim mirisima ne trebamo vam ni govoriti.

- Google oglasi -

Supurativni hidradenitis (Hidradenitis suppurativa) je kronična upala žlijezda znojnica, najčešće pazušne regije. Nastanku ove bolesti mogu pridonijeti i povećana tjelesna težina i prekomjerno znojenje. Intertrigo je drugi problem koji nastaje na područjima u kojima se koža trlja o drugu. Uslijed trenja, a naročito u vrijeme visokih temperatura, najprije nastaje crvenilo, a zatim se javlja svrbež.

Dakle, uslijed djelovanja znoja u ovakvim područjima, dolazi do vlaženja i mijenja se PH kože koji je pogodan za razvoj bakterija i gljivica. Često puta gljivične infekcije izaziva i korištenje javnih kupališta, bazena i nekih javnih prostorija.

Na prekomjerno znojenje može se djelovati preventivno i terapijski. Odjeća bi trebala biti pamučna i prozračna kako bi koža mogla disati, a znoj s tijela treba uklanjati čestim tuširanjem ili kupanjem dok neugodne mirise možemo spriječiti dezodoransom.

Antiperspiranti su preparati koji smanjuju znojenje tako da određenim tvarima, primjerice aluminijevim kloridom, smanjuju pore kroz koje izlazi znoj. Kod težih slučajeva primjenjuju se čajevi i tablete na bazi kadulje, antikolinergici i sedativi, a ako ni to ne pomogne, ne preostaje vam ništa drugo nego kirurški zahvat. Nedavno je provedeno istraživanje čiji su rezultati pokazali da je lučenje znoja moguće smanjiti upotrebom botoksa.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

Od mirisnih cvjetova lipe pripremite ljekoviti čaj i opuštajuću kupku

Lipa se od davnina poštuje kao božansko drvo koje štiti od zla, a jedno je od starih vjerovanja da...

7 sjajnih savjeta kako da se riješite nadutosti

Nadutost trbuha, napuhnutost, meteorizam, flatulencija, a u narodu se još koristi izraz vjetrovi, pojava je velike količine plinova u...

2 minute “čuda”- Zbog čega biste ovu tačku na stopalu trebali masirati?

Na našem stopalu nalazi se jedna tačka koja može uvelike utjecati na rad organizma i na to kako se...

Dubčac je stari omiljeni lijek protiv svih bolesti organa za varenje

Postoji nekoliko vrsta biljaka istoga naziva. Sve su jako srodne. Raste kao polu grm s razgranatom stabljikom. Ima uske...
- Google oglasi -

Evo kako da se zaštitite i otjerate komarce

Uvijek kada otopli i kada smo spremni za sve ljetne planove, stvar moraju da pokvare komarci koji nas salijeću...

Pomoću ovog minerala riješite sve ženske probleme!

Vjerovatno ne razmišljate o tome, koliko ovog minerala inače unosite dnevno, ili sedmično. Magnezij može da preporodi vas i...

Ovo morate pročitati

Prehrana prije trudnoće, tokom trudnoće i za vrijeme dojenja

Zdrava prehrana za vrijeme trudnoće, te nakon trudnoće od...

Narodni lijek za Endometriozu

Endometrioza je stanje u kojem tkivo vrlo slično onome...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas