ZdravljeBolestiHidradenitis suppurativa (HS) - Prirodni lijekovi - Čaj i...

Hidradenitis suppurativa (HS) – Prirodni lijekovi – Čaj i prehrana

-

Hidradenitis suppurativa (HS) ili gnojni hidradenitis je kronična upalna bolest kože karakterizirana ponavljajućim bolnim čvorovima i apscesima koji dovode do nastanka drenirajućih sinusa i ožiljaka. Ova dermatološka bolest uglavnom nastaje nakon puberteta, a najčešće se javlja u područjima pazuha, prepona, ispod dojki te u području perianalne i genitalne regije. U liječenju gnojnog hidradenitisa mogu se koristiti lokalna, sistemna i kirurška terapija, kao i poneki prirodni lijek za hidradenitis. Nastanku ove bolesti mogu pridonijeti i povećana tjelesna težina i prekomjerno znojenje. Intertrigo je drugi problem koji nastaje na područjima u kojima se koža trlja o drugu. Uslijed trenja, a naročito u vrijeme visokih temperatura, najprije nastaje crvenilo, a zatim se javlja svrbež.

Dakle, uslijed djelovanja znoja u ovakvim područjima, dolazi do vlaženja i mijenja se PH kože koji je pogodan za razvoj bakterija i gljivica. Često puta gljivične infekcije izaziva i korištenje javnih kupališta, bazena i nekih javnih prostorija.

- Google oglasi -

Na prekomjerno znojenje može se djelovati preventivno i terapijski. Odjeća bi trebala biti pamučna i prozračna kako bi koža mogla disati, a znoj s tijela treba uklanjati čestim tuširanjem ili kupanjem dok neugodne mirise možemo spriječiti dezodoransom.

Antiperspiranti su preparati koji smanjuju znojenje tako da određenim tvarima, primjerice aluminijevim kloridom, smanjuju pore kroz koje izlazi znoj. Kod težih slučajeva primjenjuju se čajevi i tablete na bazi kadulje, antikolinergici i sedativi, ako ni to ne pomogne, ne preostaje vam ništa drugo nego kirurški zahvat. Nedavno je provedeno istraživanje čiji su rezultati pokazali da je lučenje znoja moguće smanjiti upotrebom botoksa.

Hidradenitis suppurativa

Hidradenitis suppurativa prirodni lijek

Ulje čajevca
Ulje čajevca ima antibakterijska svojstva i može pomoći u smanjenju broja kožnih lezija kod akni. Iako HS također ima lezije, to nije oblik akni, tako da ulje čajevca možda neće imati isti učinak.

Budite oprezni – ulje čajevca je toksično ako se proguta. Treba ga koristiti samo lokalno za liječenje HS.

- Google oglasi -

Kurkuma
Kurkuma je biljka slična đumbiru koja ima antibakterijska i protuupalna svojstva slična ulju čajevca. Međutim, za razliku od ulja čajevca, kurkuma je netoksična i može se primijeniti lokalno ili uzimati oralno kao dodatak za sprječavanje infekcije i smanjenje upale.

Kurkuma se obično koristi kao dodatni lijek za HS. Može pomoći kod simptoma smanjenjem upale.

Aloe vera
Aloe vera je jedan od najpoznatijih lijekova za liječenje kožnih oboljenja i zacjeljivanja rana. Iako nema dokaza da će izliječiti vaše lezije, njena svojstva hlađenja mogu pomoći u ublažavanju bolova povezanih sa ovom bolesti.

Jabučni ocat
Jabučni ocat djeluje kao prirodni dezodorans jer uništava bakterije. Dovoljno je da jednom dnevno njime prebrišete pazuhe. Suhu blazinicu natopite mješavinom jabučnog octa i vode (2:1) te prebrišite površine tijela na kojima se učestalo i jako znojite. To napravite svaku večer prije spavanja.

Čaj za hidradenitis

Crni čaj protiv znojenja
Tanin kojim je bogat ovaj čaj sadrži kiselinu koja djeluje kao prirodni antiperspirant te time utječe na žljezde i smanjuje pretjerano znojenje. Zakuhate pola šalice vode te u nju umočite crni čaj.

Vrećice izvadite nakon minute te ih odložite na tanjurić da se rashlade. Stavite vrećice ispod pazuha ili na područje na tijelu gdje je znojenje pojačano, ostavite da djeluje 5 minuta te ih uklonite.

Hidradenitis suppurativa prehrana

Vaša prehrana može igrati ulogu u izbijanju HS-a. Vjeruje se da je HS djelomično pod utjecajem hormona. Hrana koja sadrži mliječne proizvode i šećer može povisiti razinu inzulina i uzrokovati prekomjernu proizvodnju određenih hormona koji se nazivaju androgeni, što može pogoršati HS..

Istraživanje također pokazuje da pivski kvasac, čest sastojak hrane poput hljeba, piva i tijesta za pizzu, može izazvati ozbiljne reakcije kod ovih pacijenata.

Ograničavanjem unosa mliječnih proizvoda, slatkih grickalica i pivskog kvasca možete spriječiti nastanak novih lezija HS-a i učinkovitije upravljati svojim simptomima.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,101SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Dugotrajna nesvjestica – koma –

Koma je najteži poremećaj stanja svjesti. Opisuje se kao stanje slično snu iz koga se bolesnik ne može probuditi,...

Celer iznimno značajna biljka za dobro zdravlje

Celer je kao samonikla biljka bio je poznat već u staroj Grčkoj i Egiptu, kada je smatran simbolom sreće...

Vezivno tkivo, kolagen i vitamin C

Vezivno tkivo zajedno s hrskavičnim i koštanim čini potporno tkivo u našem organizmu. Radi se o tkivu rasprostranjenom posvuda...

Šta su bjelančevine i kakav utjecaj imaju na naš organizam?

Bjelančevine ili proteini su složeni organski spojevi koji su najvažniji sastavni element krvi, kože, mišića i svih unutrašnjih organa....
- Google oglasi -

Prelomi kostiju – Imobilizacija – Liječenje – Zarastanje kosti

Prelom kosti može biti otvoren i zatvoren. Prilikom otvorenog preloma koža je iznad mjesta preloma oštećena, tj. postoji rana....

Zbog čega je pivski kvasac tako dobar za naše zdravlje?

Zbog zaštitne funkcije, preporučuje se u svim životnim dobima. Pivski kvasac je veoma korisna namirnica za ljudsko zdravlje a...

Ovo morate pročitati

Kako se zaštititi od HPV virusne infekcije i dosadnih bradavica

Humani papilloma virus jednako napada muškarce kao i žene,...

Čišćenje pomoću pelina

Pomoću pelina vrši se potpuno čišćenje od protozoa. Organizam...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas