Blitva

0
2184

blitvaVeoma je korisna za povećanje imuniteta, a i dobar je diuretik. Kao i sve lisnato povrće, ni blitva nema veliku energetsku vrijednost (100 grama jestivog djela blitve sadrži samo 59 kJ ili 14 kcal), ali to uspješno nadoknađuje visokim sadržajem vitamina C i karotina (provitamin A) i obiljem mineralnih soli.

U blitvi ima 12,31 posto suhe materije, od čega 4,83 posto ugljenih hidrata, 2,0 posto proteina, 3,44 procenta celuloze, 0,42 posto biljnih ulja i 1,62 posto mineralnih sastojaka. Od vitamina najbogatija je vitaminom C (70 mg%), te vitaminima B1 (0,09 mg%), B2 (0,19 mg%) i PP (0,8 mg%). Karotina ima 6.000 i.j. u 100 grama. Razlikujemo dvije glavne vrste blitve, lisnatu, koja razvija rozetu krupnog, širokog i mesnatog lišca, i takozvanu rebrastu, koja ima jako razvijenu, sočnu i mesnatu stabljiku, odnosno peteljku, žute, zelene ili crvene boje.

Lisnata se u kulinarstvu koristi slično spanaku – kuhana i pomiješana s krumpirom, začinjena hladnim uljem, a dok je još vrlo mlada, može se pripremati i sirova, kao salata. Izuzetno je prikladna i za punjenje i savijanje sarmica u raznim kombinacijama, a također i kao dodatak jelima s tijestom – za savijače, pite, torte i sl. Druga vrsta ima mnogo dužu stabljiku nego lisnate sorte, a listovi su nešto manji.

Ovu vrstu blitve domaćice, najčešće zbog neupućenosti, smatraju manje vrijednom, jer misle da zadebljala stabljika znaci da je blitva stara, da je odrvenjela i nije za upotrebu. Ukoliko i nabave takvu blitvu, domaćice ta debela rebra odbacuju i koriste samo zeleno lišce. Sve to pokazuje da naše domaćice zapravo ne znaju da se tu radi o dvije različite, ali jednako vrijedne vrste blitve od kojih se svaka vrsta koristi s određenom namjenom, jer im je i primjena u domaćinstvu različita. Rebrasta blitva koristi se, naime, tako da se lišce priprema posebno, kao spanak ili salata, a debela, sočna i mesnata rebra kuhaju se ili peku vezana u snopiće kao špargla ili praziluk, te prelijevaju raznim umacima.

Kvalitetu blitve ne smijemo, dakle, ocjenjivati po debljini stabljike ili veličini lista, već po njenoj svježini i sočnosti.

Biramo je, međutim, prema namjeni, odnosno prema mjestu u dnevnom jelovniku. U botaničkom smislu, blitva je član iste porodice kao i spanak, pa su joj i prehrambena i ljekovita svojstva vrlo slična. Blitva nesumnjivo ima nekih prednosti, premda je nepravedno zapostavljena – značajna je zbog vitamina C, beta-karotina, kalija, mangana, željeza i kalcija, i, naravno, vlakana. Dobar je diuretik i veoma korisna za povećanje imuniteta. Činjenica da su od blitve uzgojene dvije vrste (lisnata i rebrasta) omogućuje da se blitva priprema u kuhinji šire i raznovrsnije od spanaka. Od blitve možemo pripremati sva jela kao i od spanaka, dok od njega ne možemo pripremati jela s rebrima, zato što njegove peteljke odbacujemo zbog većeg sadržaja oksalne kiseline.