ZdravljeAlternativna medicinaBolesti zuba i desni

Bolesti zuba i desni

-

Polovina odrasle populacije ima desni koje krvare. Kvalitetnija ishrana, bolja dentalna higijena i svijest o važnosti održavanja dentalnog zdravlja, doprinijeti će da očuvate zdravlje vaših zuba.

Treba znati da, kad je riječ o zdravim zubima, učinak zubne paste je možda najmanje bitna stavka. Kombinacija zdravog razuma i odgovarajućih dodataka može da vam pomogne da imate zdrave desni i zube bez karijesa. Zubni karijes prouzrokovan je razlaganjem šećera u usnoj duplji, pri čemu se stvara kiselina koja izaziva koroziju zubne gleđi. Šećer, bombone i ostale slatke grickalice su glavni krivci za to, ali ništa manje nije zlo koje nanose ostali ugljeni hidrati, u svim oblicima, a naročito namirnice koje su ljepljive i nagomilavaju se u pukotinama i šupljinama između zuba.

- Google oglasi -

Problemi sa desnima također su veoma česti kod odraslih osoba. U stvari, jedva da ima poneko ko u određenom periodu života nije patio od nekog oboljenja desni. Oboljenja desni prouzrokuje isti krivac koji je odgovoran i za karijes, odnosno naslage bakterijskog plaka. Ako se plak taloži na zubima, može da izazove eroziju gleđi i povredu zuba. Ukoliko se, pak, pojavi duž linije desni, može da prouzrokuje iritaciju i infekciju koje mogu da dovedu do povlačenja desni, odnosno njihovog odvajanja od zuba. Kad se desni povuku, ostavljaju „džepove”, prazan prostor koji se potom brzo popunjava novim naslagama plaka. U ozbiljnijim slučajevima, desni i okolno tkivo mogu tako da se inficiraju, da jedan ili više zuba mora da se izvadi.

Starenjem gubimo koštano tkivo, što može da nam stvori i probleme sa zubima. Zubi su vezani za viličnu kost koja vremenom, kao i ostale kosti u tijelu, postaje sve tanja, usljed čega se stabilnost zuba smanjuje. Nije ništa neobično da se zubi rasklimaju zbog promjena na viličnoj kosti, ostavljajući tako slobodan prostor, izložen infekcijama.

Uz to, u procesu starenja se kod ljudi često razvije i sindrom suhi usta, u kom slučaju se proizvodi manje pljuvačke, što također može da bude štetno za zube. Nedavno su istraživači sa Stomatološke škole Kolumbija univerziteta otkrili da jedinjenja u pljuvački u stvari štite usta i zube od infekcije, ispiranjem zaostalih djelića hrane i smanjivanjem mogućnosti bakterija da se zalijepe za zube, kao i samom borbom protiv bakterija. Ova jedinjenja također štite i oklop od gleđi, na novo izraslim stalnim zubima kod djece, od kiselina koje mogu da ga razlože. Ukoliko ne proizvodite dovoljno pljuvačke, podliježete riziku od razvoja karijesa i infekcija.

Koliko su vitamini važni za zdravlje zuba?
zdravi zubi

Vitamin C i bioflavonoid – Vitamin C i bioflavonoidi djeluju zajedno na obnavljanje oštećenog tkiva i mogu da potpomognu jačanje desni. Ruten je bioflavonoid poznat po svojoj sposobnosti liječenja desni koje krvare.

- Google oglasi -

Folna kiselina – Ovaj B-vitamin, koji je dobar i za mnoge druge stvari, pokazao se i kao odličan za ublažavanje upala desni.

Blagotvorno ljekovito bilje

Zeleni čaj – Već mnogo vjekova, roditelji u Japanu savjetuju svojoj djeci da nakon što pojedu nešto slatko, popiju zeleni čaj. Istraživači na Univerzitetu u Berkliju (Kalifornija) prije nekog vremena su otkrili da tanini, jedinjenja koja zelenom i crnom čaju daju ukus, mogu da unište bakterije odgovorne za nastajanje zubnog karijesa. Biljni tanini također sadrže visoko kompleksne molekule zvane katehini, koje se vežu za tkivo desni i površinu zuba i mogu da spriječe akumuliranje plaka i taloženje mikroorganizama koji se u njemu nalaze na površini zuba. Zeleni čaj uz to ima i prirodno visok sadržaj fluorida, minerala koji je od suštinske važnosti za jačinu zuba.

Ulje noćurka — Ukoliko su suha usta ono što vas muči, ova biljka može da poboljša dotok pljuvačke.

Minerali za zdrave zube

Fluorid — Tridesetih godina ovog vijeka, istraživači su primijetili da postoji invertan odnos između nivoa fluorida u pijaćoj vodi i raširenosti propadanja zuba. Pedesetih godina su mnoge zajednice širom SAD počele da dodaju fluoride u vodu za piće, što je dovelo do dramatičnog preokreta. Tamo gdje je nivo fluorida bio nizak, zubari su često morali da primjenjuju liječenje ekstra količinama fluorida. Ukoliko živite tamo gdje se voda fluoriše, to je sasvim dovoljan nivo zaštite. Ako ne, dobri izvori fluorida su plodovi mora, zeleni i crni čaj i želatin.

Kalcij i vitamin D — Kalcij je mineral kojeg u ljudskom organizmu ima najviše, a za njegovo pravilno apsorbiranje potrebne su odgovarajuće količine vitamina D. Otprilike 99 procenata tjelesnog kalcija nalazi se u kostima i zubima. Za dobro zdravlje zuba neophodno je održavanje nivoa kalcija u organizmu na potrebnoj visini. Dobri prirodni izvori kalcija su obrano mlijeko i jogurt (kiselo mlijeko), pojačane jutarnje cerealije, losos i sardine sa kostima, tofu (sir od soje) spravljen sa kalcij-sulfatom, crna melasa (ona koja preostane nakon maksimalnog ekstraktovanja šećera iz sirove melase) i amarant (šrir), žitarica koju su Asteci veoma cijenili.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,105SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

5 prirodnih načina za ublažavanje ječmenca na oku – Isprobajte prirodne metode za brže ozdravljenje

Ječmenac na oku, poznat i kao hordeolum, je upalna infekcija koja se javlja na rubu kapka. To je često...

Otkrijte nevjerovatne zdravstvene koristi kajsija! Broj 7 će vas iznenaditi

Jeste li ikada pomislili da nešto tako ukusno kao što su kajsije može biti i iznimno korisno za vaše...

Otkrijte tajne prirodnih trikova za potpunu zaštitu kose od sunca i soli

Isto kao što tijelo mažete zaštitnom kremom dok ste na suncu, tako isto koristite preparate za zaštitu kose od...

Svećenik Romano Zaga ističe ovaj recept: Recept od aloje za ozdravljenje od karcinoma

Brazilski redovnik, pater Romano Zago, otac je ovog lijeka koji se već generacijama prenosi u mnogim porodicama širom svijeta....
- Google oglasi -

Ženski problemi: Kako vratiti ravnotežu intimnom području?

Kako bi bili sretni i zadovoljni te s lakoćom obavljali svakodnevne obveze potrebna nam je ravnoteža iznutra i izvana....

Otkrijte tajnu savršenog tena: Revolucionarni prirodni piling za lice s bademima koji će vas oduševiti

Bademi se već dugi niz godina koriste kao ključni sastojak brojnih kozmetičkih proizvoda za njegu kose i kože. Ovi...

Ovo morate pročitati

Ovo je još jedan razlog da se zauvijek odreknete fast fooda

Ne samo da oštećuje zube i dodaje centimetre na...

Liječenje prirodnim sokovima

Prirodni sokovi od voća i povrća ljekoviti su za...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas