LjepotaIzgled noktiju otkriva više nego što mislite, pa čak...

Izgled noktiju otkriva više nego što mislite, pa čak i kakvog ste zdravlja

-

Izgled noktiju može biti najbolji pokazatelj kakvo vam je zdravlje. Nokti mogu svojom bojom, oblikom, izgledom i teksturom dati naznake kakvo vam je zdravlje.

Ako želite da najbržim pregledom provjerite svoje zdravlje, dovoljno je da pogledate nokte na rukama i nogama. Njihov izgleda otkriva više nego što mislite.

Izgled noktiju i zdravlje

- Google oglasi -

Lomljivi nokti
Ako vam nokti često pucaju i lomljivi su, možda vam nedostaje željezo ili vitamin B. Meki, lomljivi nokti mogu nastati zbog suhoće ploče nokta. Ovo može biti posljedica plivanja, prekomjerne upotrebe odstranjivača laka za nokte, čestog pranja posuđa bez rukavica ili jednostavno života u okruženju s niskom vlagom. Ako su lomljivi nokti trajni problem, razgovarajte s liječnikom jer ponekad hipotireoza (stanje u kojem štitnjača radi presporo) uzrokuje i ovu nuspojavu. Lomljivi nokti i redovno pucanje rezultat je nedostatka folne kiseline, vitamina C i proteina.

Za sjaj, čvrstoću i zdravlje noktiju pročitajte ovdje šta je najbolje koristiti.

Suhi nokti
Oni mogu da ukazuju na probleme sa štitnom žlijezdom, posebno ako vam je i koža suha ili ste odjednom počeli da se gojite.

Žute mrlje
One mogu da budu znak gljivične infekcije, posebno ako su se javile na nožnim prstima. Također, mogu da ukazuju i na psorijazu.

- Google oglasi -

Koji su najbolji prirodni lijekovi za borbu protiv gljivica na noktima pročitajte ovdje.

Smeđe ili crne pruge
Njih mogu da izazovu povrede nokta, a samo u rijetkim slučajevima mogu da ukažu na melanom.

Žuti nokti
Žuta boja na noktima može da bude znak dijabetesa ili bolesti pluća. Kao i u slučaju žutih bjeloočnica i kože, žuti nokti mogu upućivati na žuticu. Također mogu biti znak AIDS-a. A ako su pri korijenu blago plavičasti, to može biti znak dijabetesa. No žuti nokti, posebno ako sporo rastu, ako su jako debeli i zakrivljeni, ako se izgubi pokožica ili čak ispadaju, mogu upućivati na rijetko stanje prikladnog naziva sindrom žutih noktiju.

Bijele mrlje
Bijele mrlje izaziva nedostatak cinka. Ukoliko ostanu i poslije jednomjesečne upotrebe ovog minerala, onda je njihova pojava povezana sa starijom povredom noktiju.

Brazde na noktima
Ako vašem tijelu nedostaje vitamina A, proteina ili kalcija, također možete uočiti brazde. Ozbiljni nedostaci željeza također bi mogli stvoriti brazde i druge promjene na noktima.

Udubljeni nokti
Tanki, udubljeni nokti ruka, oblika kašike mogu predstavljati nedostatak željeza koji može nastati kao posljedica: preosjetljivosti na gluten, bolesti probave ili nepravilne prehrane.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,082SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Aurikulo terapija – Šta sve liječi ovaj oblik akupunkture

Aurikulo terapija (eng. Auriculotherapy) je poznata i kao aurikulo akupunktura, ili akupunktura uha. Predstavlja oblik akupunkture zasnovan na ideji da je uho...

Narodni lijekovi za bradavice i druge izrasline na koži koji doista djeluju

Bradavice su oboljenje koje izaziva Humani Papiloma Virus, poznatiji kao HPV. Obično se javljaju na rukama ali mogu nastati...

Kako se priprema srebrna voda i šta sve liječi

Srebrena voda se koristi u medicinske i kozmetičke svrhe, kao i u procesima konzerviranja hrane i pića. Ova voda...

Biljke koje su korisne za cirkulaciju krvi

Cirkulacija krvi je ključna za zdravlje i igra ključnu ulogu u funkcioniranju našeg tijela, omogućujući da kisik i hranjive...
- Google oglasi -

Koje su dobrobiti klementine za zdravlje

Klementine su vrsta slatkog i sočnog citrusa koje su postale popularne širom svijeta zbog svojih ukusnih okusa i dobrobiti...

Ljekovita anđelika biljka pouzdan lijek za probavu i nadimanje

Biljka anđelika (Angelica archangelica) je po nekima naziva ‘anđeoska’ jer cvjeta na dan Sv. Mihovila. Drugi pak tvrde da...

Ovo morate pročitati

Voće koje može ubiti RAK !

Graviola je biljka koja se koristi u liječenju malignih...

Zova kao prirodni lijek čisti organizam i podiže imunitet

Dobro prepoznatljivi, mirisni cvjetovi zove beru se po lijepom...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas