Ljekovito biljeHerbariumHerbarium - Čestoslavica

Herbarium – Čestoslavica

-

Čestoslavica - Herbarium

Herbarium - Čestoslavica

Nazivi biljke

Familija: Scrophulariaceae
Narodni: Čestoslavica
Latinski: Veronica officinalis
Ljekarski: Veronicae herba
Engleski: Speedwell
Njemački: Ehrenpreiss echter
Talijanski: Veronica
Francuski: L’ herbe de Veronique

Nalazište:

- Google oglasi -

Raste na sunčanim okrajcima šuma, livadama i mjestima uz živice.

Opis:

Tu je trajna, 10-35 cm visoka, zeljasta, dlakava stabljika vuče po zemlji i pušta u nju vlaknate korijenčiće. Korijen je rizom. Mutnozeleni jajasti listovi, postavljeno nasuprotno, imaju kratke peteljke, na rubu su nazubljene, a na vrhu malo narovašeni. Cvjetovi su jasnomodri, ponekad bijeli, protkani ružičastim žilicama. Izlaze iz pazušaca gornjih i srednjih listova u obllku grozdastog cvata.

Sadrži:

Kalcij, jabučnu kiselinu, limunovu kiselinu, tanin, nepoznati alkaloid, heterozide: aukubozid, amigdalozid, salikozid i saponozid, gorke tvari, manitol, vosak, eterično ulje i šećer.

Bere se:

Cijela stabljika za vrijeme cvatnje. Cvate od svibnja do kraja srpnja. Primjenjuju se lišće i cvjetni vrhovi.

Pripremanje lijeka, primjena i djelovanje:

- Google oglasi -

Čaj se priprema od 50-60 g lišća i cvjetnih vrhova čestoslavice, što se prelije litrom kipuće vode, pusti da poklopljeno stoji pola sata i zatim procijedi. Pije se vruć ujutro i navečer po 1 manja šalica. Zovu ga »evropski čaj«. Uzima li se duže vrijeme izlij čit će od nervozne glavobolje, gihta, reume, krvavog mokrenja, slabe probave, bolova želuca, čireva, kožnih bolesti. Koristi u svim slučajevima kad treba omekšati sluz. Odvar čestoslavice zaustavlja bacanje krvi iz pluća i liječi od škrofuloze, pospješuje prot jecanje žuči i potiče bubrege na rad. Radi lakšeg iskašljavanja kod bronhitisa treba uzeti po 30 g čestoslavice, podbjela (TussiIago farfara), komorača (Foeniculum officinale) i 10 g korijena ljubičice (Viola odorata), 3 velike žlice te mješavine preliti s ½ I kipuće vode, ostaviti poklopljeno 2 sata, zatim ocijediti i pomiješati s 2 velike žlice meda. Pije se toplo, svaka 2 sata po 1 velika žlica.

Protiv zatvora stolice koristi ovako pripremljen lijek: uzme se po 30 g lišća bijelog jasena (Fraxinus excelsior), suhih šljiva (Prunus domestica) i po 20 g čestoslavice i sladića (Glycirrhiza glabra), 2 velike žlice te mješavine kuhaju se 15 min. u 400 g vode, ostavi se da to poklopljeno odstoji 2 sata i zatim se pije – pola ujutro, a pola navečer.

Kao preventiva protiv tuberkuloze služi mješavina od jednakih dijelova kantariona (Hypericum perforatum), preslice (Equisetum arvense) i vodopije (Cychorium intybus): 3 velike žlice mješavine preliju se s ½ I kipuće vode, pa se to ostavi da poklopljeno stoji 15 min. Zatim se pomiješa s 2 velike žlice meda i procijedi. Piju se 2-3 šalice dnevno, ali samo po gutljaj svakih pola sata.

Kao lijek protiv tuberkuloze čestoslavica djeluje još bolje ako se pomiješa s jednakim dijelovima podbjela, ljekovitog plućnjaka (Pulmonaria officinalis) i sabljastog trpuca (Plantago lanceolata). Kuha se i primjenjuje kao i prethodni lijek. Za želudac i probavu, pospješenje toka žuči i poticanje bubrega na rad korisna je mješavina od jednakih dijelova čestoslavice, lišća jagode (Fragaria vesca), preslice (Equisetum arvense), metvice paprene, .kičlce (Erythraea centaurium) i borovice (Juniperus communis).

Herbarium - Narodnilijek.com

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

Evo kako da se zaštitite i otjerate komarce

Uvijek kada otopli i kada smo spremni za sve ljetne planove, stvar moraju da pokvare komarci koji nas salijeću...

Pomoću ovog minerala riješite sve ženske probleme!

Vjerovatno ne razmišljate o tome, koliko ovog minerala inače unosite dnevno, ili sedmično. Magnezij može da preporodi vas i...

Debljate se, a ne jedete puno? Obavezno provjerite štitnjaču!

Kod usporenog rada štitnjače ljudi često posežu za hranom koja je brzi i visokokalorični izvor energije, ali nakon takvog...

5 razloga da već danas pojedete šaku borovnica

Borovnice se po svojim nutritivnim svojstvima često uspoređuju s goji i acai bobicama. Ipak, često su nam borovnice dostupnije...
- Google oglasi -

Za zdravlje zglobova i protiv osteoporoze koristite ljusku od jaja i limun

Bolovi i ukočenost u tijelu su veoma neprijatne pojave, a prate ih mnogobrojni znaci, koji otežavaju kretanje i izvršavanje...

Biljka troskot veoma efikasan prirodni lijek koji okrepljuje organizam

Raste uz vodu, u jarugama i na vlažnom tlu. Biljka troskot (lat. Polygonum aviculare) veoma je efikasan lijek protiv...

Ovo morate pročitati

Čuvajte se posljedica zaraznih bolesti

Da bismo izbjegli neugodne posljedice, moramo uvijek temeljito izlučiti...

Hladna voda za sagorijevanje kalorija

Terapija vodom, odnosno hidroterapija, danas se veoma često koristi...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas