Herbarium – Hmelj

-

Nazivi biljke

Familija: Moraceae
Narodni: Hmelj
Latinski: Humulus Lupulus
Ljekarski: Strobilli Lupuli, Lupulinum
Engleski: Hop
Njemački: Hopfen wilder
Talijanski: Luppolo
Francuski: Le houblon

Nalazište:

Raste divlji uz grmlje i po vlažnim mjestima, ili se uzgaja na veliko u svrhu proizvodnje piva.

Opis:

To je dugogodišnja, divlja povijuša, koja se penje po kolcima, i do 6m visoko. Listovi su troprsti, ili petoroprsti. Od muških resica razviju se na ženskim stabljikama suhe, lagane, jajolike šišarice zvane stroebilli, u kojima su žlijezde s lupulinom. On se iz njih može lako istresti. Biljka ima blago gorki okus i svojstvenu aromu. Šišarke se lijepe za prste. Svjež prasak, lupulin, žuto je zelen. Kad posmeđi, zaudara na valerijanu i valja ga baciti.

- Google oglasi -

Sadrži:

Tanin, smolu, holin, gorke tvari, narkotični aIkaloid hopein, pektinske materije, kalijevu sol, trimetilamin, eterično ulje, vosak i neke bazične spojeve. Ulje sadrži mircen, humulen, ester mircenol, s valerijanskom, octenom i maslacno kiselinom .

Bere se:

Šišarke se beru prije nego sto dozriju, a korijen, lišće i sjeme, koje je jače od korijena i lišća, u vrijeme kad biljka dozre.

Pripremanje lijeka, primjena i djelovanje:

Hmelj koristi protiv upale bubrega i mokraćnog mjehura, liječi jetru, žučni mjehur i slezenu, pomaže protiv uzetosti, grčeva u donjem trbuhu, pospješuje mokrenje i znojenje, smanjuje spolnu prenadraženost , strah i nadimanje, umiruje živce, liječi, od katara i skrofuloze. Pomaže starcima koji teško mokre. U proljeće se mladi izdanci jedu kao šparga.

Čaj se priprema tako da se 1 velika žlica biljke popari s ½ l kipuće vode, poklopi i, poste odstoji 5 min., procijedi. Pije se triput dnevno po 1 šalica prije jela. Prasak od hmelja, . dobiven lupanjem po šišarkama, uzima se jedanput dnevno, koliko stane na vrh noža. U većoj količini hmelj uzrokuje mučninu, povraćanje, glavobolju i usporenu cirkulaciju, a upalu očiju kod onih koji s njim rade.
Za čaj od hmelja može se uzeti i 15 g šišarki i kuhati ih lagano 5 min. u 1 l vode; poste odstoji 5 min., procijedi se i pije triput dnevno po 1 šalica prije jela.

- Google oglasi -

Od tog čaja može se pripremiti i sirup. U tom se slučaju šišarke ne kuhaju, nego samo popare vodom, poklope i ostave stajati 10 min., zatim procijede, pa se na 5 dijelova čaja doda 8 dijelova šećera i ukuha u sirup. Uzima se triput po 25 g dnevno.

Pomaže osobito živčano slabima, plašljivima, zatim bolesnima od jetre ili žuči, malokrvnima i rahitičnima, a pomaže i protiv bolesti limfaticnog sistema u djece. Tinktura od hmelja upotrebljava se za pročišćavanje krvi u slučaju bolesne jetre i slezene. Uzima se 2-4 g dnevno.

- Google oglasi -
Prethodni članak
Naredni članak

Novi Sadržaj

Majčina dušica (Thymus serpyllum)

Majčina dušica (Thymus serpyllum L.) u narodu poznata još kao "babina dušica" ili "materinka" je trajna biljka iz porodice...

Maslačak (Taraxacum officinale)

Maslačak (Taraxacum officinale) je trajna zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae), s vrlo razvijenim korijenom iz kojega raste rozeta...

Vitiligo: vrste, simptomi, uzroci i liječenje

Bolest se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, u svim rasama i u oba spola. Vitiligo je stanje...

Prirodni eliksir ljepote i zdravlja – Za šta je dobro koristiti kantarionovo ulje

Kantarion ili gospina trava je biljka koja ima mnoga ljekovita svojstva, bere se u maju i junu u vrijeme...
- Google oglasi -

Proljetna alergija, borba s peludom i oslobađanje od neugodnih simptoma

Za neke je proljeće izvor radosti i dobrog raspoloženja, a za druge je sezona muke i patnje. Naime, sve...

Rosopas (Chelidonium majus)

Rosopas (Chelidonium majus) u narodu poznata još kao “rusa” ili “zmijino mlijeko”, dolazi iz porodice Makovki (Papaveraceae). Ime rodu...

Ovo morate pročitati

Narodni lijek za jačanje crijeva i želuca

Bilje i začini mogu pomoći u radu probave, i...

Često razgovarate na mobitel? Vrijeme je da se ozbiljno zabrinete!

Nema nikakve veze između upotrebe mobitela i razvoja raka...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas