Herbarium – Hmelj

0
505

Herbarium - Hmelj

Herbarium - Hmelj

Nazivi biljke

Familija: Moraceae
Narodni: Hmelj
Latinski: Humulus Lupulus
Ljekarski: Strobilli Lupuli, Lupulinum
Engleski: Hop
Njemački: Hopfen wilder
Talijanski: Luppolo
Francuski: Le houblon

Nalazište:

Raste divlji uz grmlje i po vlažnim mjestima, ili se uzgaja na veliko u svrhu proizvodnje piva.

Opis:

To je dugogodišnja, divlja povijuša, koja se penje po kolcima, i do 6m visoko. Listovi su troprsti, ili petoroprsti. Od muških resica razviju se na ženskim stabljikama suhe, lagane, jajolike šišarice zvane stroebilli, u kojima su žlijezde s lupulinom. On se iz njih može lako istresti. Biljka ima blago gorki okus i svojstvenu aromu. Šišarke se lijepe za prste. Svjež prasak, lupulin, žuto je zelen. Kad posmeđi, zaudara na valerijanu i valja ga baciti.

Sadrži:

Tanin, smolu, holin, gorke tvari, narkotični aIkaloid hopein, pektinske materije, kalijevu sol, trimetilamin, eterično ulje, vosak i neke bazične spojeve. Ulje sadrži mircen, humulen, ester mircenol, s valerijanskom, octenom i maslacno kiselinom .

Bere se:

Šišarke se beru prije nego sto dozriju, a korijen, lišće i sjeme, koje je jače od korijena i lišća, u vrijeme kad biljka dozre.

Pripremanje lijeka, primjena i djelovanje:

Hmelj koristi protiv upale bubrega i mokraćnog mjehura, liječi jetru, žučni mjehur i slezenu, pomaže protiv uzetosti, grčeva u donjem trbuhu, pospješuje mokrenje i znojenje, smanjuje spolnu prenadraženost , strah i nadimanje, umiruje živce, liječi, od katara i skrofuloze. Pomaže starcima koji teško mokre. U proljeće se mladi izdanci jedu kao šparga.

Čaj se priprema tako da se 1 velika žlica biljke popari s ½ l kipuće vode, poklopi i, poste odstoji 5 min., procijedi. Pije se triput dnevno po 1 šalica prije jela. Prasak od hmelja, . dobiven lupanjem po šišarkama, uzima se jedanput dnevno, koliko stane na vrh noža. U većoj količini hmelj uzrokuje mučninu, povraćanje, glavobolju i usporenu cirkulaciju, a upalu očiju kod onih koji s njim rade.
Za čaj od hmelja može se uzeti i 15 g šišarki i kuhati ih lagano 5 min. u 1 l vode; poste odstoji 5 min., procijedi se i pije triput dnevno po 1 šalica prije jela.

Od tog čaja može se pripremiti i sirup. U tom se slučaju šišarke ne kuhaju, nego samo popare vodom, poklope i ostave stajati 10 min., zatim procijede, pa se na 5 dijelova čaja doda 8 dijelova šećera i ukuha u sirup. Uzima se triput po 25 g dnevno.

Pomaže osobito živčano slabima, plašljivima, zatim bolesnima od jetre ili žuči, malokrvnima i rahitičnima, a pomaže i protiv bolesti limfaticnog sistema u djece. Tinktura od hmelja upotrebljava se za pročišćavanje krvi u slučaju bolesne jetre i slezene. Uzima se 2-4 g dnevno.