Herbarium – Kravojac

0
418

Herbarium - Kravojac

Herbarium - Kravojac

Nazivi biljke

Familija: Umbelliferae
Narodni: Kravojac
Latinski: Angelica sylvestris
Ljekarski: Radix, herba angelicae silvestris
Engleski: Wild angelica
Njemački: Engelwurz wilde
Talijanski: Angelica
Francuski: L’angelique silvestre

Nalazište:

Raste po livadama, obalama rijeka, vlažnim mjestima i vrtovima.

Opis:

To je bogati grm dvogodišnje biljke, visine čovjeka, velikih troperastih listova, po obodu nazubljenih. Stabljika je debIja, glatka, crvenkasto osjenčana. Miris i okus slični su mosusu ili vaniliji. Cvjetovi cine zelenkasto-žuto-bijele štitce. Podanak je puzav, dug oko 1 m, s mnogo žila.

Sadrži:

Jabučnu kiselinu, tanin, eterično ulje, smolu angelicin, angeličnu i valerijansku kiselinu i gorke tvari.

Bere se:

Cvate u srpnju i kolovozu, a sabire se zimi ili na početku proljeća. Upotrebljava se korijen, mladice s listovima i sjemenke. Pri branju treba biti vrlo oprezan, jer je biljka vrlo slična otrovnoj truheljki.

Pripremanje lijeka, primjena i djelovanje:

Čaj se priprema tako da se 1 velika žlica mješavine od jednakih dijelova
kravojca, kicice (Erythraea centaurium) i pelina (Artemisia absinthium) prelije s 2,5 dl kipuće vode, poklopi i, poste odstoji 5 min., procijedi. Pije se u toku dana po 1 šalica u gutljajima. Taj čaj jača i potiče na rad probavne organe i jetru, olakšava mokrenje, osvježuje živce, uklanja astmaticne grčeve i naduvenost trbuha.

Kravojac pomiješan sa sljezom (Althaea officinalis) i hrastovim lišćem (Querens pedunculata) čisti krv i liječi od kožnih bolesti. Jednako djeluje i mješavina od jednakih dijelova kravojca, kadulje (Salvia officinalis) i hrastova lišća. Prah od suhog korijena kravojca, namočen u rakiji, lijek je protiv svake bolesti, a nekada su njime liječili i od kuge.

Ako 2 kavske žličice korijena kravojca kuhamo 5 min. U ½ I vode, pa to ostavimo da stoji 10min. i zatim procijedimo (pije se triput dnevno po 1 šalica poslije jela), dobivamo djelotvorno sredstvo protiv žutice, hemoroida, vrućice i naglog slabljenja kod upale pluća i porebrice. Jedna velika žlica korijena kuhana u 2 dl vode i 2 dl vina liječi od otrovanja hranom, ublažuje grčeve i upale hemoroida.

Uvarak od korijena kravojca i pelinova lišća (Artemisia absinthium) pomaže, smatra se, u slučaju raka želuca: piju se 2 male šalice u toku dana u gut1jajima. Isti uvarak koristi i protiv plućnih bolesti, žgaravice, grize i grčeva donjeg trbuha. Uvarak od samog lisca kravojca dodaje se kupelji radi osvježenja i jačanja.

Dobro je 50-70 g korijena kravojca močiti u 1 I vina ili rakije 3 tjedna, zatim filtrirati i pomiješati s jednakim dijelom tinkture odoljena (Valeriana officinalis), pelina (Artemisia absinthium) i idirota (Acorus calamus). To liječi od svih spomenutih bolesti.

Prašak od osušenog korijena suzuje otvorene rane, pa i unutarnje, ako se uzima u juhi ili u toploj vodi jedanput dnevno koliko stane na vršak noža. Rekonvalescentima jaca glas, a služi također kao protuotrov kod trovanja hranom. Svježe mladice i lišće beru se u svibnju i lipnju, pa se na nešto dulje komadiće, kuhaju u slanoj vodi i jedu kao varivo, a mladice i peteljke kuhaju se u šećeru kao slatko, koje jača želudac i poboljšava probavu.