Nekoliko savjeta za buduće mame kako da pobjede strah od poroda

0
133

kako pobjediti stra od porodaNe treba posebno naglašavati da je strah od poroda sasvim normalan, kako kod žena koje su prvi put trudne, tako i kod onih koje su već rađale, strah je uvjek prisutan.

Strah od poroda može ići tako daleko da pojedine žene zahtijevaju carski rez bez ikakve medicinske osnove. Trudnice najčešće plaši nepoznato, boje se boli i mogućih komplikacija.

Neke trudnice negiraju strah tako što se zaposle nečim što će im skrenuti misli na kratko. Ali to nije rješenje. One odlaze na porod već umorne od previše posla kojeg su sebi zadale, ne znajući što ih očekuje, pa stoga imaju više šansi da se šokiraju. Ali, postoji i druga strana o kojoj bi trebale razmisliti, ne razmišljajući o trudnoći i porodu znači da se žena nije pripremila za susret sa svojim djetetom. Tim ženama će cijelo iskustvo trudnoće i poroda vjerovatno biti veoma stresno i nimalo ugodno.

Ustvari, može se reći da je u znanju spas. Pa tako, trudnica bi trebala identificirati svoje strahove, otkriti šta je najviše plaši, te se informisati o tome. Postoji mnogo načina da dođete do potrebnih informacija, knjige, časopisi, internet, grupe za podršku, tečaji za trudnice itd. Sve što treba da uradite jeste da se potrudite. Kada ste sigurni u sebe i ono što znate, imate veće šanse da vam porod ostane u ugodnom sjećanju.

Evo nekoliko pozitivnih činjenica o porodu koje će vam pomoći da umirite svoje strahove

  • 9 od 10 žena se porode bez ikakvih komplikacija i problema.
  • Neke žene imaju brz i lagan porod, te im ne trebaju nikakvi lijekovi protiv boli.
  • Medicinsko osoblje koje će biti uz vas za vrijeme poroda je osposobljeno za porode i možete se potpuno pouzdati u njihovo znanje.
  • I na kraju, danas postoje lijekovi protiv boli koje možete zastražiti i dobiti prilikom poroda.

Ekstremni strah može usporavati vaš napredak u porodu. Strah otežava borbu sa prirodnim nelagodama koje su sastavni dio svakog poroda. Obrazovanje je najbolji način da se savlada strah od nepoznatog. Što više znate o porodu, manje ćete se bojati.

Ali ne slušajte i ne vjerujte svemu što čujete, već samo informacijama koje dobijete od pouzdanih osoba. Imajte na umu da niste jedina trudnica koju očekuje porod. Činjenica je dan su se žene porađale oduvijek (u mnogo lošijim uvjetima od dnašnjih), a beba ne može ostati u vašem stomaku zauvijek.