Ne ignorišite ove simptome jer bi mogli da vam spase zdravlje – Kako prepoznati infarkt

-

Srčani udar ili infarkt nastaje kada dođe do potpunog začepljenja koronarne srčane arterije. Začepljenje nastaje zbog ugruška u krvi koji nazivamo tromb. Tromb je odvojeni dio arteriosklerotičnog plaka, odnosno naslaga na stjenkama arterije. Koronarna arterija opskrbljuje srčani mišić kisikom i hranom, a kada se dovod krvi u srce prekine dolazi do odumiranja stanica srčanog mišića. Simptomi mogu da se pojave mjesec dana prije nego što dođe do infarkta, zbog toga je veoma važno da znate kako prepoznati infarkt i da takve simptome ne ignorišete, jer bi to moglo ozbiljno da vam ugrozi zdravlje i dovede vas u situaciju kada vam život može biti u pitanju.

>>Kako rastvoriti tromb

- Google oglasi -

Kako prepoznati infarkt

Simptomi po kojima možete prepoznati srčani udar su:

  • neugodan pritisak u grudima ili osjećaj punoće na tom mjestu
  • stežuća bol u sredini prsnog koša, koja obično traje duže od jedne minute
  • širenje bolova prema lijevoj ruci
  • naglo zamračenje vida, vrtoglavica i povraćanje
  • nedostatak zraka
  • kratak dah
  • hladan znoj i umor

Čuvajte vaše srce i zdravlje vašeg tijela. Prirodan način liječenja srčanog udara je isključivo preventiva. Treba napomenuti da se pomoću prirodnih metoda liječenja može smanjiti mogućnost za infarkt i do 60%.

>>Namirnice koje su naročito dobre za srce su…

Prva pomoć kod srčanog udara

Ako sumnjate da osoba ima srčani udar, pozovite hitnu medicinsku pomoć, jer oboljeli mora primiti stručnu pomoć odmah. U slučaju da ste daleko od zdravstvene ustanove, a imate vozilo bilo bi bolje prevesti bolesnika do zdravstvene ustanove, zbog manjeg gubitka dragocjenog vremena. U postupku s bolesnikom najvažnije je sačuvati prisebnost i pravilno provesti preporučene radnje.

- Google oglasi -

Ako je bolesnik pri svijesti i ne povraća pokušajte ga smiriti, osigurajte mu mirovanje i ne dopustite da išta radi (npr. preoblači odjeću, traži zdravstvenu iskaznicu i sl.). Postavite ga u sjedeći položaj. Dajte mu (ako imate) usitnjenu tabletu acetilsalicilne kiseline od 300 mg (Andol, Aspirin) ili neka je sam sažvaće. Druge lijekove nemojte davati, osim ako se radi o osobi koja se liječi od angine pektoris, kojoj treba dati uobičajenu tabletu pod jezik (Nitroglicerin, Tinidil, Angised).
U slučaju da imate vozilo, bolesnika prenesite do vozila (bolesnik ne smije hodati) i odvezite ga u najbližu zdravstvenu ustanovu. Ako nemate vozilo, nazovite hitnu medicinsku pomoć i dočekajte ih s bolesnikom.

Ako bolesnik povraća, prvo ga pridržite i pomozite mu da ne udahne povraćeni sadržaj, zatim postupite kao u prethodnom slučaju.

Ako bolesnik nije pri svijesti, provjerite diše li i radi li mu srce. Ako diše i srce radi, postavite ga u stabilan bočni položaj. Nazovite hitnu medicinsku pomoć i do njihovog dolaska provjeravajte disanje i rad srca.

>>Kako očistiti krvne sudove od naslaga holesterola za 40 dana

Ako bolesnik nije pri svijesti a ustanovili ste da ne diše i srce mu ne radi, ne gubite vrijeme i smjesta provedite postupak oživljavanja (reanimacije). Dakle, prvo mu oslobodite disajni put te pristupite davanju vještačkog disanja i masaže srca (2 udaha; 30 pritisaka na grudnu kost), a neka netko odmah pozove hitnu medicinsku pomoć.
Uspjeh oživljavanja biće bolji ako bolesniku pristupite u prve četiri minute od trenutka prekida rada srca. Postupak provodite do uspostavljanja disanja i rada srca, odnosno do dolaska hitne medicinske pomoći.

- Google oglasi -

Novi Sadržaj

Blagodati Tikvica: Kako ovo povrće podržava Vaše Zdravlje

Tikvica je popularno povrće koje se koristi u mnogim kuhinjama širom svijeta. Ima niz zdravstvenih koristi zbog svog nutritivnog...

Namirnica koja smanjuje apetit i doprinosi za zdravlje

Grčki jogurt se pravi od kravljeg mlijeka koje se procijedi kako bi se uklonila sirutka, što rezultira gušćom konzistencijom...

Koje su koristi koprive za zdravlje?

Kopriva je samonikla biljka sa izuzetnim zdravstvenim vrijednostima. Kopriva ima vrlo dugu povijest u narodnoj medicini, stoga nije ni...

Majčina dušica (Thymus serpyllum)

Majčina dušica (Thymus serpyllum L.) u narodu poznata još kao "babina dušica" ili "materinka" je trajna biljka iz porodice...
- Google oglasi -

Maslačak (Taraxacum officinale)

Maslačak (Taraxacum officinale) je trajna zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae), s vrlo razvijenim korijenom iz kojega raste rozeta...

Vitiligo: vrste, simptomi, uzroci i liječenje

Bolest se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, u svim rasama i u oba spola. Vitiligo je stanje...

Ovo morate pročitati

Pripremite nevenovu mast za hemoroide, i riješite ih se zauvijek

Proširene i otečene vene u zadnjem dijelu debelog crijeva...

16 faktora koji loše utječu na spermije i plodnost muškaraca

Najčešći problemi koji dovode do neplodnosti kod muškaraca su...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas