ZdravljeSimptomiNe ignorišite ove simptome jer bi mogli da vam...

Ne ignorišite ove simptome jer bi mogli da vam spase zdravlje – Kako prepoznati infarkt

-

Srčani udar ili infarkt nastaje kada dođe do potpunog začepljenja koronarne srčane arterije. Začepljenje nastaje zbog ugruška u krvi koji nazivamo tromb. Tromb je odvojeni dio arteriosklerotičnog plaka, odnosno naslaga na stjenkama arterije. Koronarna arterija opskrbljuje srčani mišić kisikom i hranom, a kada se dovod krvi u srce prekine dolazi do odumiranja stanica srčanog mišića. Simptomi mogu da se pojave mjesec dana prije nego što dođe do infarkta, zbog toga je veoma važno da znate kako prepoznati infarkt i da takve simptome ne ignorišete, jer bi to moglo ozbiljno da vam ugrozi zdravlje i dovede vas u situaciju kada vam život može biti u pitanju.

>>Kako rastvoriti tromb

Kako prepoznati infarkt

- Google oglasi -

Simptomi po kojima možete prepoznati srčani udar su:

  • neugodan pritisak u grudima ili osjećaj punoće na tom mjestu
  • stežuća bol u sredini prsnog koša, koja obično traje duže od jedne minute
  • širenje bolova prema lijevoj ruci
  • naglo zamračenje vida, vrtoglavica i povraćanje
  • nedostatak zraka
  • kratak dah
  • hladan znoj i umor

Čuvajte vaše srce i zdravlje vašeg tijela. Prirodan način liječenja srčanog udara je isključivo preventiva. Treba napomenuti da se pomoću prirodnih metoda liječenja može smanjiti mogućnost za infarkt i do 60%.

>>Namirnice koje su naročito dobre za srce su…

Prva pomoć kod srčanog udara

Ako sumnjate da osoba ima srčani udar, pozovite hitnu medicinsku pomoć, jer oboljeli mora primiti stručnu pomoć odmah. U slučaju da ste daleko od zdravstvene ustanove, a imate vozilo bilo bi bolje prevesti bolesnika do zdravstvene ustanove, zbog manjeg gubitka dragocjenog vremena. U postupku s bolesnikom najvažnije je sačuvati prisebnost i pravilno provesti preporučene radnje.

- Google oglasi -

Ako je bolesnik pri svijesti i ne povraća pokušajte ga smiriti, osigurajte mu mirovanje i ne dopustite da išta radi (npr. preoblači odjeću, traži zdravstvenu iskaznicu i sl.). Postavite ga u sjedeći položaj. Dajte mu (ako imate) usitnjenu tabletu acetilsalicilne kiseline od 300 mg (Andol, Aspirin) ili neka je sam sažvaće. Druge lijekove nemojte davati, osim ako se radi o osobi koja se liječi od angine pektoris, kojoj treba dati uobičajenu tabletu pod jezik (Nitroglicerin, Tinidil, Angised).
U slučaju da imate vozilo, bolesnika prenesite do vozila (bolesnik ne smije hodati) i odvezite ga u najbližu zdravstvenu ustanovu. Ako nemate vozilo, nazovite hitnu medicinsku pomoć i dočekajte ih s bolesnikom.

Ako bolesnik povraća, prvo ga pridržite i pomozite mu da ne udahne povraćeni sadržaj, zatim postupite kao u prethodnom slučaju.

Ako bolesnik nije pri svijesti, provjerite diše li i radi li mu srce. Ako diše i srce radi, postavite ga u stabilan bočni položaj. Nazovite hitnu medicinsku pomoć i do njihovog dolaska provjeravajte disanje i rad srca.

>>Kako očistiti krvne sudove od naslaga holesterola za 40 dana

Ako bolesnik nije pri svijesti a ustanovili ste da ne diše i srce mu ne radi, ne gubite vrijeme i smjesta provedite postupak oživljavanja (reanimacije). Dakle, prvo mu oslobodite disajni put te pristupite davanju vještačkog disanja i masaže srca (2 udaha; 30 pritisaka na grudnu kost), a neka netko odmah pozove hitnu medicinsku pomoć.
Uspjeh oživljavanja biće bolji ako bolesniku pristupite u prve četiri minute od trenutka prekida rada srca. Postupak provodite do uspostavljanja disanja i rada srca, odnosno do dolaska hitne medicinske pomoći.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

Usta su vam stalno suha? To može biti znak ozbiljne bolesti!

Suhoća usne šupljine je česta pojava i može biti potpuno bezazlena. No, može biti jedan od simptoma dijabetesa ili...

Crveni madeži po tijelu – Promjene koje bi vas trebale alarmirati

Na ljudskoj koži madeži su normalna pojava, kod nekih ljudi ih ima malo a kod nekih puno i uobičajena...

Sedam namirnica poslije kojih smo još više gladni

Hrana nam služi da utažimo glad i budemo siti, no neke namirnice rade baš suprotno – čine nas još...

Učinkovitost akupresure za ublažavanje boli – Koristite ove akupresurne tačke na tijelu

Korištena stotinama godina prije, akupresura primjenjuje iste principe kao i akupunktura za promicanje opuštanja i dobrobiti, te za liječenje...
- Google oglasi -

Otežano disanje u ležećem položaju tijela

Kratak dah nakon fizičkih aktivnosti ili u trenucima ekstremnog stresa nije neuobičajeno. Međutim, otežano disanje u ležećem položaju može...

Gdje i kako boli jetra?

Jetra je jedan od najvećih organa u ljudskom tijelu i nalazi se u desnom dijelu trbuha. Ima ključnu ulogu...

Ovo morate pročitati

Toksoplazmoza – kako mačka može ugroziti vid

Nosilac infekcije je majka, a ovisno o tome da...

4 prirodna način da iz svog stana trajno otjerate sve bubašvabe!

Postoji dosta izreklamiranih proizvoda u borbi sa ovom napašću,...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas