ZdravljeSavjeti7 jednostavnih savjeta kako zaspati po vrućini

7 jednostavnih savjeta kako zaspati po vrućini

-

Dobar i kvalitetan san važan je za zdravlje, on poboljšava vaš imunitet, pojačava sjećanje te snižava rizik od dijabetesa i srčanih bolesti, stoga vam donosimo ove korisne savjete kako možete lakše zaspati po vrućini.

Ukoliko ne volite da spavate pod klimom, svaku noć kada je napolju preko 30 stepeni vama uspavljivanje predstavlja pravu agoniju.

- Google oglasi -

Ljetne noći nisu nimalo dobar drug kada vam je potreban san. Kada je nepodnošljiva vrućina najradije bismo skinuli kožu sa sebe, tako da nam i dodir posteljine smeta. Ipak, postoji nekoliko korisnih trikova koji vam mogu pomoći da se rashladite u vrelim noćima i zaspete kao beba.

>>Evo kako rashladni uređaji mogu ozbiljno ugroziti Vaše zdravlje

Kako zaspati po vrućini

Rashladite pidžamu
Stavite pidžamu u kesu, pa je onda ostavite u zamrzivaču na 15 minuta. Uradite to malo prije spavanja, kako ne biste baš ledenu pidžamu navukli na sebe.

Pamuk je dobar drug
Satenske ili svilene spavaćice, ma koliko djelovale lagane nisu dobar saveznik u ljetnim noćima. Pametnije vam je da nosite pamučnu pidžamu kada spavate.

- Google oglasi -

Topla voda za laku noć
Hladan tuš vam sigurno više prija kada je velika vrućina, ali probajte da se istuširate što toplijom vodom. Tako će vašem tijelu biti lakše da se prilagodi spoljnoj temperaturi i misli ćete da vam je prijatnije.

Pijte vodu
Bitno je da pijete vodu kada vam je vruće, kako ne biste dehidrirali. Tokom noći ćete se sigurno buditi jer će vašem organizmu faliti vode, zato uvijek imajte čašu pokraj sebe, kako biste popili gutljaj dva i ubrzo se ponovo uspavali.

Zamračite sobu
Spriječite ulazak vrućeg zrak u spavaću sobu tokom dana zatvaranjem prozora, roleta i zavjesa dok temperatura raste.

Prskate se vodom
Praznu bočicu parfema napunite hladnom vodom, držite je u blizini kreveta i po potrebi se pošpricajte po licu, vratu ili koljenima.

Pazite šta jedete
Nemojte jesti previše proteina jer će oni zagrijavati vaše tijelo i pojačavati metabolizam, što će vas dodatno zagrijati.

>>Ove namirnice čine laganu ishranu tokom ljetnih dana

Uživajte u ljutoj hrani, ali jedite je do tri sata prije odlaska na spavanje. Ljuta i začinjena hrana potiču znojenje i tako hlade tijelo.

- Google oglasi -

Odgovori

Novi Sadržaj

5 savjeta kako izbjeći trovanje hranom tokom vrućina

Često mislimo da se hranom možemo otrovati samo u restoranima, međutim, istraživanja i iskustva doktora pokazuju kako se trovanje...

Obratite pažnju – Evo koju hranu ne smijete jesti na plaži

Osim peškira, kreme za sunčanje i vode nezaobilazno je pitanje šta jesti na plaži. O tom izboru ne zavisi...

Za ova ljekovita svojstva bosiljka niste znali

Bosiljak (Ocimum basilicum) je uobičajena aromatična biljka iz porodice metvice, iste porodice biljaka kao i druge hranjive, korisne biljke...

7 iznenađujućih saznanja za šta je dobar patlidžan

Patlidžan, također poznat kao balancana, je jednogodišnja vrsta biljke iz roda Solanum i koriste se u mnogim jelima širom...
- Google oglasi -

Ovo sigurno niste znali o puštanju vjetrova

Puštanje vjetrova je potpuno normalna stvar, javlja se kao nusprodukt vaše probave koja razgrađuje i prerađuje hranu i hranjive...

Ako radite ovih 12 stvari, znači da ste mentalno oboljeli!

Depresija se najčešće pojavljuje uslijed nekih teških životnih situacija – iskušenja, problema, gubitaka ili događaja na koje jednostavno ne...

Ovo morate pročitati

Stariji izgled upozorava na loše kardiovaskularno zdravlje

Danski znanstvenici su otkrili da osobe koje izgledaju starije...

Treba znati: Ove namirnice obnavljaju organe!

Zdravlje znači i dobru regeneraciju organa, jer se stare...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas