Kalcij je važan mineral za rast i gustoću kostiju i zuba

0
275

bademiOn se može naći u mnogim zdravim dodacima ishrani. Međutim, jedan od najboljih načina da povećate unos kalcija je kroz dobro uravnoteženu prehranu s namirnicama bogatim kalcijem.

1. Mliječni proizvodi

Mlijeko, jogurt, sir i vrhnje su odlični izvori kalcija. Nemasno mlijeko i sirevi su najzdravije opcije.

2. Riba

Konzervirana riba koja sadrži meke kosti je najbolji mesni izvor kalcija. Odaberite konzervirane srdele, losos, i skuše.

3. Povrće

Zeleno povrće, posebno ono lisnato posjeduje bogat sadržaj kalcija. Odaberite raštiku, bijelu repu, zelenu salatu i kelj.

4. Soja

Proizvodi od soje kao što su tofu, sojino mlijeko, sojin sir i jogurt, također su dobar izbor za dodavanje dodatnog kalcija u prehrani.

5. Sok i žitarice

Neki sokovi su također obogaćeni kalcijem. Ostali proizvodi koji sadrže kalcij uključuju kruh, žitarice, i sok od riže.

6. Sjemenke sesama

Sjemenke sesama su također odličan izvor kalcija. Možete ih jesti same ili posuti po kiflicama, hljebu i drugim sličnim proizvodima. A možete ih dodati i u vašu najdražu salatu sa piletinom i imat ćete izvrstan i hranljiv obrok.

7. Bademi

Bademi su odličan izvor kalcija. A ujedno veoma zdrava grickalica. Obavezno zamijenite čips i druge nezdrave grickalice sa bademima.

8. Sjemenke lana

Možda je više poznato da sjemenke lana sadrže velike količine omega 3 masnih kiselina, ali sjemenke lana bogate su i kalcijem. Još jedan razlog zbog čega ih treba uvrstiti u svakodnevnu prehranu.