Koliko je cigareta stvarno štetna?

0
308

cigareteŠto se nalazi u cigaretama? Osim nikotina u dimu cigareta nalazi se i više od 4.000 drugih kemikalija od kojih su mnoge kancerogene. Neke od njih su poznati otrovi. Pogledajte kraći popis. Nikotin prilikom udisanja dima cigarete, nikotin se apsorbira u krvi i vrlo brzo počinje da djeluje. Odmah dolazi do ubrzanog rada srca i rasta krvnog pritska. Nikotin se smatra narkotikom koji najbrže od svih izaziva simptome ovisnosti. Prestanu li s uzimanjem novih doza nikotina,ovisnici obično osjećaju dugotrajne simptome odvikavanja poput tjeskobe i promjene raspoloženja. Naviku je vrlo teško prekinuti…

 

– Amonijak – nalazi se i u sredstvima za čišćenje sanitarnih čvorova.
– Aceton – nalazi se u sredstvima za skidanje laka.
– Kadmijum – vrlo otrovni metal koji se nalazi i u baterijama.
– Vinil klorid – koristi se i za izradu PVC-a.
– Naftalin – koristi se u kuglicama protiv moljaca.
– Karbon monoksid – otrovni plin koji je u velikim koncentracijama smrtonosan. U malim količinama, na primjer dok neko puši, ometa proces disanja.
– Katran – smeđi sastojak dima koji uzrokuje mrlje na prstima i zube žučkastosmeđe boje. Taloži se i u plućima, pa ih s vremenom začepljuje.
– Cijanid – otrovni plin koji se koristio u plinskim komorama.
– Formaldehid – koristi se za čuvanje mrtvih tijela.
– Arsen – otrov.

Da bi prikrile pravu narav cigareta neke vrste duhanskih proizvoda uključuju i arome kakaa, vanilije, likera, šećera pa čak i meda.