IshranaNamirniceEvo koje sve benefite za zdravlje ima krumpir

Evo koje sve benefite za zdravlje ima krumpir

-

Danas je krumpir na glasu kao loš i ne baš toliko zdrava namirnica. Ipak, treba znati da se ovdje radi o jako zdravom i hranjivom povrću. Naime, krumpir sadrži mnogo vitamina i drugih hranjivih tvari koje su ključne za naše zdravlje.

Niti jedno povrće nije toliko mnogostrano, kao što je krumpir. Jednako je fin u kuhanom, pečenom ili prženom obliku. U mnogim zemljama krumpir je pridonjeo rastu stanovništva i ekonomskom razvoju.

- Google oglasi -

Krumpir su prvi počeli uzgajati Indijanci iz Perua prije više od 4000 godina. Iz Amerike u Europu krajem 16. stoljeća ga je donio Sir Francis Drake – pomorski istraživač i vojskovođa. Naziv krumpir potječe od bavarske riječi Gruntbir – “kruška iz zemlje”. Engleski naziv potato potječe od američko-indijanske riječi “batata”.

Povijest krumpira

Evo neke činjenica koje niste znali o krumpiru

Krumpir je ekološki čista namirnica. Uzgajati krumpir je lako i jeftino. Za njegov uzgoj nije potrebno umjetno gnojivo niti pesticidi (iako ih mnogi poljoprivrednici svejedno koriste).

Krumpir je jako zdrav pod uvjetom da ga ne konzumirate u prženom obliku.

- Google oglasi -

Krumpir je savršena kultura za uzgoj u siromašnim zemljama. Ova jeftina i hranjiva namirnica raste čak i u lošim klimatskim uvjetima.

Krumpir je prva namirnica koja je uspješno uzgojena u svemiru.

Po količini fenolnih spojeva krumpir se može takmičiti sa brokulom, špinatom i kelj pupčarom. Flavonoidi koji sadrži krumpir štite od bolesti srca i krvnih žila, bolesti dišnih putova i raka.

Engleski znanstvenici su u krumpiru pronašli poseban sastojak kukoamin, koji štiti od visokog tlaka.

Danas u svijetu postoji preko 1000 vrsta krumpira. Krumpir je četvrta najviše uzgajana kultura u svijetu. Ova namirnica se danas koristi u svakom dijelu svijeta.

Europljani konzumiraju duplo više krumpira nego Amerikanci.

Čips od krumpira je najprodavanija zakuska u svijetu.

Nutricionističke karakteristike krumpira

• krumpir je jedna od najhranjivijih biljaka u svijetu

• krumpir ima manje kalorija od kruha, riže i tjestenine

• krumpir sadrži više kalija nego banana

• krumpir sadrži više iskoristivog željeza od bilo kojeg drugog povrća

• krumpir sadrži složene zdrave ugljikohidrate i vlakna

• krumpir je dobar izvor vitamina B, magnezija, fosfora i niacina

• krumpir ne sadrži masnoće i kolesterol

• nekoliko krumpira pokriva dnevne potrebne količine vitamina C

Krumpir dali deblja

Naučnici se još nisu složili oko ove izjave – Krumpir ne deblja

Fitness gurui su proglasili krumpir namirnicom koja deblja. Tvrde da zbog visokog glikemičkog indeksa i velikog sadržaja škroba krumpir nije pogodan za mršavljenje. Ipak, smatraju drugi da to nije istina. Provedena su istraživanja o utjecaju krumpira na tjelesnu težinu. Osobe koje su tokom 6 sedmica svakodnevno konzumirali 7-9 krumpira zapravo se nisu debljale, nego mršavile!

To se objašnjava time da krumpir izaziva osjećaj sitosti, dok sadrži relativno malo kalorija. (Jedan krumpir u prosjeku sadrži 100-120 kalorija – 2,5 puta manje nego kruh).

Ali ako svakodnevno konzumirate pomfrit ili čips svakako ćete se udebljati, jer ova hrana sadrži puno kalorija zbog velikog udjela masnoća.

Pomfrit nije zdrav!

Kada govorimo da je krumpir zdrav, ne mislimo na pomfrit. Pomfrit je najnezdravija hrana na našem planetu!

Pomfrit sadrži velike količine “loših” masnoća, koje povećavaju rizik od srčanog i moždanog udara, debljanja i visokog kolesterola. Zbog prženja u ulju na visokoj temperaturi, pomfrit sadrži akrilamid – poznati kancerogen i neurotoksin. Pretpostavlja se da samo u SAD-u akrilamid uzrokuje nekoliko hiljada slučajeva raka svake godine.

Krumpir zdravlje

Krumpir se može koristiti kao lijek

Krumpir se koristi ne samo kao hrana, nego kao lijek za zdravlje. Nekoliko primjera primjene krumpire u svrhe liječenja:

  • obloge od kuhanog krumpira koriste se kod reume, gihta, ozeblina
  • umivanje sa sokom od krumpira liječi akne, ekcem i mrlje na licu
  • obloge od sirovog krumpira koriste se kod vrućice, opekotina, glavobolje
  • kora kuhanog krumpira snižava krvni tlak
  • kod gastritisa uzima se 1 žlica soka od 3 puta dnevno prije obroka
  • krumpir sadrži puno vitamina i drugih hranjivih sastojaka koji su važni za zdravlje
  • Krumpir je bogat vitaminom C, kao i vitaminom B6 (piridoksin) i vitaminom K, a od minerala sadrži znatne količine bakra, cinka, fosfora, kalija, kalcija, mangana… Krumpir također sadrži visokokvalitetni škrob, bjelančevine i prehrambena vlakna.
  • Naribani krompir pomiješan sa maslinovim uljem uspješno se koristi za liječenje opeklina, napukle kože i natečenih očnih kapaka. Kora sirovog krumpira dobar je oblog za rane i ozebline, a kada se stavi na sljepočnicu i protiv glavobolje i migrene.

>>Batat ili slatki krumpir

  • Krumpir je također prirodno bez glutena, pa je izvrsna opcija za ljude s celijakijom ili one koji trebaju izbjegavati gluten. Isto vrijedi i za slatki krumpir koji sadrži nešto više kalorija i ugljikohidrata.
  • Kuhanje i hlađenje krumpira prije nego što ga pojede omogućuje stvaranje otpornog škroba. Ovaj zdravi škrob pomaže našem tijelu na mnogo načina, uključujući i djelovanje kao prebiotik. Oni stvaraju masne kiseline koje hrane naša crijeva i održavaju ih zdravima. Masne kiseline također mogu na dobar način izmijeniti naš metabolizam, pomažući u snižavanju razine masnoće i šećera u krvi.

Kako napraviti sok od krumpira

Operite i naribajte krumpir, stavite ga u lanenu krpu i stiskanjem iscijedite sok. Sok možete pripremiti i u sokovniku. Koristite uvijek svježe pripremljen sok.

>>Sok od sirovog krumpira kao lijek

Zbog njegove pristupačne cijene, izvrsnog okusa, hranjivosti i bogatstva nutrijenata, krumpir itekako zaslužuje da ga stavimo na popis super-namirnica, koje su prijatelji našeg zdravlja.

- Google oglasi -

Odgovori

Novi Sadržaj

Saznajte istinu: Debljamo li se od soli?

Uz mnogima omiljeni šećer, sol je dodatak hrani koji koristimo baš svi jer ovaj začin jelo čini bogatijim i...

Oprez! ‘Tihi’ simptomi dijabetesa koje ne smijete ignorisati

Dijabetes se događa kada vaše tijelo nije u stanju preuzeti šećer (glukozu) u svoje stanice i koristiti ga za...

Pet jednostavnih savjeta kako se pravilno hraniti

Nepravilna ishrana može dovesti do različitih zdravstvenih problema ali i neželjenog debljanja… Stoga je veoma važno zdravo se hraniti...

Usporeno disanje – bradipneja

Usporeno disanje (bradipneja) prati mnoge bolesti. Ljudski organi rijetko kada rade punim kapacitetom. Svi organi imaju stanovitu “rezervu” potrebnu...
- Google oglasi -

Glavobolja, uzroci i simptomi

Nema čovjeka koga nikad nije zaboljela glava. Uz reumatične bolove to je danas najčešći povod da potražimo liječničku pomoć....

Zašto nastaje krvarenje desni? – Ovo nikako ne smijete ignorisati

Ukoliko prilikom pranja zuba primjećujete krvarenje desni, trebalo bi što prije da se obratite stomatologu. Oboljenje desni, poznatije kao gingivitis,...

Ovo morate pročitati

Je li banana zdravija s tamnim tačkicama

Potpuno zrele banane proizvode tvari koje potpomažu (poticanju nekroze...

Herbarium – Vrbica crvena

Nazivi biljke Familija: LythraceaeNarodni: Vrbica crvenaLatinski: Lythrum salicariaLjekarski: Herba salicariaeEngleski:...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas