Djelotvorni lijekovi za oteklo koljeno

-

Zglob koljena je sklon ozljedama i oticanju jer je jedan od velikih nositelja težine tijela. Svako oštećenje koljena može rezultirati prekomjernim nakupljanjem zglobne tekućine. Uz medicinske tretmane, postoje i prirodni lijekovi za otečena koljena koji mogu pružiti olakšanje, poput stavljanja hladnih obloga ili kupki. Lagane vježbe i održavanje zdrave težine također mogu pomoći u smanjenju oteklina. Ovi kućni lijekovi za otečena koljena ne samo da su sigurni, već imaju i dugotrajan učinak. Pored ovih nabrojanih metoda donosimo vam recept kako se priprema narodni lijek za oteklo koljeno od svega dva sastojka.

Pronalaženje odgovarajućeg lijeka i primjena odgovarajućih metoda liječenja ključni su za ublažavanje simptoma i poboljšanje općeg zdravlja zahvaćenog područja. Oteklo koljeno može biti posljedica prekomjerne upotrebe, ozljede ili artritis. Otok ili voda u koljenu može smanjiti i uzrokovati bol.

- Google oglasi -

Lijek za oteklo koljeno

Kako se priprema stari narodni lijek za oteklo i bolno koljeno.

Potrebno je u tri šolje sirćeta dodati jednu šolju soli. Zatim sve dobro promiješate pa u to potopite gazu ili neku tkaninu koja će upiti mješavinu. Tom gazom zamotate bolno ili oteklo koljeno. Ovaj lijek najbolje je primjenjivati navečer tako da može djelovati preko noći dok vaša noga miruje.

Svinjska mast kao lijek za koljeno

Da biste koristili ovaj lijek za oteklo koljeno pratite upute. Potrebno je oprati svinjsku mast u 9 voda, te je namazati na koljeno. Preko toga staviti dva istucana lista svježeg kupusa, zatim lanenu krpu i na kraju foliju. Ovaj oblog treba držati cijelu noć.

Također možete koristiti i oblog od kupusa i svinjske masti za oteklo i bolno koljeno.

- Google oglasi -

Veliki je spektar oboljenja na koje djeluju oblozi od lista kupusa, pa tako ima i nekoliko načina primjene. Oblozi od kupusa i meda, ili obloge od kupusa i svinjske masti su neki načini na koje ih možemo primjenjivati, ali ovdje ćemo govoriti o primjeni samog kupusa.

Prije nego ga iskoristite za oblog, kupus morate pripremiti. Izrežite zadebljane žile na listu, zatim listove izravnajte valjkom ili bocom. Stavite ih na oboljelo mjesto i privijte.

Možete koristiti više listova odjednom na istom mjestu. Kako bi poboljšali djelotvornost, zagrijte ih kratkim potapanjem u vrelu vodu, ili ih blago zagrijte na pari.

Hladni oblozi za oteklo koljeno

Primjena hladnih obloga može pomoći u smanjenju otoka i boli. Led umotan u tanku krpu ili hladne pakete treba primijeniti na otečeno područje nekoliko puta dnevno tokom 15-20 minuta.

- Google oglasi -

Novi Sadržaj

Koje su koristi koprive za zdravlje?

Kopriva je samonikla biljka sa izuzetnim zdravstvenim vrijednostima. Kopriva ima vrlo dugu povijest u narodnoj medicini, stoga nije ni...

Majčina dušica (Thymus serpyllum)

Majčina dušica (Thymus serpyllum L.) u narodu poznata još kao "babina dušica" ili "materinka" je trajna biljka iz porodice...

Maslačak (Taraxacum officinale)

Maslačak (Taraxacum officinale) je trajna zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae), s vrlo razvijenim korijenom iz kojega raste rozeta...

Vitiligo: vrste, simptomi, uzroci i liječenje

Bolest se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, u svim rasama i u oba spola. Vitiligo je stanje...
- Google oglasi -

Prirodni eliksir ljepote i zdravlja – Za šta je dobro koristiti kantarionovo ulje

Kantarion ili gospina trava je biljka koja ima mnoga ljekovita svojstva, bere se u maju i junu u vrijeme...

Proljetna alergija, borba s peludom i oslobađanje od neugodnih simptoma

Za neke je proljeće izvor radosti i dobrog raspoloženja, a za druge je sezona muke i patnje. Naime, sve...

Ovo morate pročitati

Svaki zub je povezan sa nekim organom u tijelu: Bol u zubu predviđa probleme pojedinog organa!

Čak i najmanje oštećenje zuba može predstavljati problem povezan...

Sladić je vrlo djelotvorna biljka, a lista bolesti koje liječi je duga

Sladić (lat. Glycyrrhiza glabra) je dugovječna, vrlo otporna zeljasta...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas