IshranaNamirniceNevjerovatne zdravstvene prednosti magarećeg mlijeka

Nevjerovatne zdravstvene prednosti magarećeg mlijeka

-

Još se u Hipokratovo doba, zbog svojih dobrobiti, itekako cijenilo magareće mlijeko… Koristilo se u antičkom Rimu, u francuskoj medicini u 20. stoljeću, tako da možemo slobodno reći kako je magareće mlijeko, nakon mnogo godina, ponovno – in!

Uspoređujući ga s ostalim vrstama mlijeka životinjskoga podrijetla, magareće je mlijeko zapravo najsličnije majčinom mlijeku na kom smo svi odrasli. Isto tako, sadržava manje masnoće nego kravlje mlijeko, a više nezasićenih omega-3 masnih kiselina. Dobrobiti ovoga mlijeka vidljive su u zaštiti imuniteta, isto tako može biti itekako ljekovito za ljude koji se bore s astmom, ekcemima ili psorijazom.

- Google oglasi -

Osim toga, magareće mlijeko je izvrsna zamjena za ljude koji su intolerantni na kravlje mlijeko. Tako se recimo, u talijanskim farmama magareće prerađuje i prodaje u pedijatrijske svrhe – za djecu koja su alergična na kravlje mlijeko.

Magareće mlijeko kao lijek

Magareće mlijeko se preporučuje kao lijek kod ovih poteškoća:

  • pogodno je za djecu s alergijama na proteine u kravljem, kozjem, ovčjem i sojinom mlijeku
  • pospješuje dječji rast i razvoj
  • jača imunitet kod djece i odraslih
  • učestale virusne respiratorne infekcije, česte upale pluća, bronhitisi, kašalj, astma, hripavac, kod osteoporoze
  • kod kroničnog umora i oporavka od bolesti
  • izvana u obliku krema kod svih dermatoloških problema

Magareće mlijeko bogato je enzimom lizozinom koji se naziva još prirodnim antibiotikom. On, naime, rastapa bakterijske stanične membrane te tako brani organizam od loših bakterija i povoljno djeluje na probavu.

Laboratorijsko istraživanje pokazalo je da magareće mlijeko može potaknuti proizvodnju citokina, proteina koji stimulira jačanje imuniteta. U istoj studiji je utvrđeno da magareće mlijeko također signalizira stanicama da proizvode dušikov oksid, spoj koji širi krvne žile, čime se poboljšava protok krvi i smanjuje krvni tlak

- Google oglasi -

Druga važna komponenta magarećeg mlijeka je laktoza. Pomaže tijelu da apsorbira kalcij, što je važno za jake kosti.

Možda je čak i popularnije u kozmetičkoj industriji nego u prehrambenoj jer je zaista pregršt proizvoda za njegu kože s magarećim mlijekom u glavnoj ulozi koji se na tržištu mogu naći. Osobe koje imaju osjetljivu kožu, pogotovo one osobe koje se bore s ekcemima, govore kako su itekakav napredak vidjele kada su počele koristiti sapun od magarećega mlijeka.

Čak postoje navodi da je za Kleopatrinu ljepotu zaslužno upravo – magareće mlijeko. Još jedan dokaz da je ovo, zapravo, nova – stara hit namirnica.

Osobe koje ga konzumiraju govore kako je upravo ono glavni razlog zašto su zdravi i zašto se uvijek osjećaju dobro. Iako postaje ponovno trend u svijetu nutricionizma, imamo sreću što živimo u podneblju koje je u svijetu poznato kao prava mala tvornica magarećega mlijeka.

Međutim, sve blagodati i pogodnosti koje ova namirnica nudi i koštaju. Naime, litar magarećega mlijeka na tržištu se može kupiti za otprilike 50 EUR, time ga to čini luksuzom koji ne može svak sebi priuštiti.

Kako piti magareće mlijeko

Dnevno je potrebno uzimati po jedan decilitar magarećeg mlijeka, s tim da ga odrasli mogu popiti odjednom, a djeci se daje tri puta dnevno. Magareće se mlijeko ne smije prokuhavati jer se time uništavaju svi visokovrijedni sastojci.

Dovoljno ga je samo malo zagrijati i to tako da se bočica s mlijekom umoči u vruću vodu. Zamrznuto mlijeko ako se pije ujutro, večer prije se izvadi iz zamrzivača i ujutro lagano zagrije u vrućoj vodi (do 50°C) – važno je napomenuti kako se zamrzavanjem mlijeka ne gube njegova ljekovita svojstva.

Koliko magarica daje mlijeka
Jedna magarica daje maksimalno 2,5 dcl mlijeka. Godišnje se od jedne ženke može dobiti najviše 40 litara mlijeka.

Vaša iskustva sa magarećim mlijekom su dobrodošla, podijelite u komentariva vaše iskustvo…

- Google oglasi -

Odgovori

Novi Sadržaj

Kupus dijeta za brzo mršavljenje – 5 kilograma manje za 7 dana

Kupus dijeta za brzo mršavljenje je niskokalorična dijeta koja traje 7 dana. Postoji više verzija ove iste dijete, ali...

Koje voće koristiti za mršavljenje

Voće je prirodna gotova grickalica prepuna vitamina, vlakana i drugih hranjivih tvari koje podržavaju zdravu prehranu. Za kratko vrijeme...

Škripanje zubima po noći (bruksizam) uzroci i liječenje

Škripanje zubima (poznato kao bruksizam) često je povezano sa stresom ili tjeskobom. Savremena stomatologija, kakvu danas poznajemo, vremenom je...

Šta je rozacea i kako se može liječiti prirodnim putem

Ako vaše lice izgleda kao da je pocrvenilo i imate izbočine koje su pomalo slične aknama, možda imate kožnu...
- Google oglasi -

Za šta je dobar indijski orah i koliko je dozvoljeno dnevno da se pojede

Potiče iz Brazila ali se danas najviše proizvodi u Indiji, i na našim tezgama ponovo mogu da se nađu...

Hrana koja se može pohvaliti svojim dobrobitima za zdravlje crijeva

Znate i vi da je poželjno sačuvati zdravlje crijeva. Bez zdrave probave nema dobrog zdravlja a za zdravlje crijeva...

Ovo morate pročitati

Fantastični pelin: Liječi želudac i čisti otrove, a uklanja i gliste

Od pamtivijeka od pelina su se pripremali ljekoviti preparati...

Zeleni čaj pomaže pri mršavljenju

Činjenica je da osobe koje imaju naviku ispijanja zelenog...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas