Nevjerovatne zdravstvene prednosti magarećeg mlijeka

-

Još se u Hipokratovo doba, zbog svojih dobrobiti, itekako cijenilo magareće mlijeko… Koristilo se u antičkom Rimu, u francuskoj medicini u 20. stoljeću, tako da možemo slobodno reći kako je magareće mlijeko, nakon mnogo godina, ponovno – in!

Uspoređujući ga s ostalim vrstama mlijeka životinjskoga podrijetla, magareće je mlijeko zapravo najsličnije majčinom mlijeku na kom smo svi odrasli. Isto tako, sadržava manje masnoće nego kravlje mlijeko, a više nezasićenih omega-3 masnih kiselina. Dobrobiti ovoga mlijeka vidljive su u zaštiti imuniteta, isto tako može biti itekako ljekovito za ljude koji se bore s astmom, ekcemima ili psorijazom.

- Google oglasi -

Osim toga, magareće mlijeko je izvrsna zamjena za ljude koji su intolerantni na kravlje mlijeko. Tako se recimo, u talijanskim farmama magareće prerađuje i prodaje u pedijatrijske svrhe – za djecu koja su alergična na kravlje mlijeko.

Magareće mlijeko kao lijek

Magareće mlijeko se preporučuje kao lijek kod ovih poteškoća:

  • pogodno je za djecu s alergijama na proteine u kravljem, kozjem, ovčjem i sojinom mlijeku
  • pospješuje dječji rast i razvoj
  • jača imunitet kod djece i odraslih
  • učestale virusne respiratorne infekcije, česte upale pluća, bronhitisi, kašalj, astma, hripavac, kod osteoporoze
  • kod kroničnog umora i oporavka od bolesti
  • izvana u obliku krema kod svih dermatoloških problema

Magareće mlijeko bogato je enzimom lizozinom koji se naziva još prirodnim antibiotikom. On, naime, rastapa bakterijske stanične membrane te tako brani organizam od loših bakterija i povoljno djeluje na probavu.

Laboratorijsko istraživanje pokazalo je da magareće mlijeko može potaknuti proizvodnju citokina, proteina koji stimulira jačanje imuniteta. U istoj studiji je utvrđeno da magareće mlijeko također signalizira stanicama da proizvode dušikov oksid, spoj koji širi krvne žile, čime se poboljšava protok krvi i smanjuje krvni tlak

- Google oglasi -

Druga važna komponenta magarećeg mlijeka je laktoza. Pomaže tijelu da apsorbira kalcij, što je važno za jake kosti.

Možda je čak i popularnije u kozmetičkoj industriji nego u prehrambenoj jer je zaista pregršt proizvoda za njegu kože s magarećim mlijekom u glavnoj ulozi koji se na tržištu mogu naći. Osobe koje imaju osjetljivu kožu, pogotovo one osobe koje se bore s ekcemima, govore kako su itekakav napredak vidjele kada su počele koristiti sapun od magarećega mlijeka.

Čak postoje navodi da je za Kleopatrinu ljepotu zaslužno upravo – magareće mlijeko. Još jedan dokaz da je ovo, zapravo, nova – stara hit namirnica.

Osobe koje ga konzumiraju govore kako je upravo ono glavni razlog zašto su zdravi i zašto se uvijek osjećaju dobro. Iako postaje ponovno trend u svijetu nutricionizma, imamo sreću što živimo u podneblju koje je u svijetu poznato kao prava mala tvornica magarećega mlijeka.

Međutim, sve blagodati i pogodnosti koje ova namirnica nudi i koštaju. Naime, litar magarećega mlijeka na tržištu se može kupiti za otprilike 50 EUR, time ga to čini luksuzom koji ne može svak sebi priuštiti.

Kako piti magareće mlijeko

Dnevno je potrebno uzimati po jedan decilitar magarećeg mlijeka, s tim da ga odrasli mogu popiti odjednom, a djeci se daje tri puta dnevno. Magareće se mlijeko ne smije prokuhavati jer se time uništavaju svi visokovrijedni sastojci.

Dovoljno ga je samo malo zagrijati i to tako da se bočica s mlijekom umoči u vruću vodu. Zamrznuto mlijeko ako se pije ujutro, večer prije se izvadi iz zamrzivača i ujutro lagano zagrije u vrućoj vodi (do 50°C) – važno je napomenuti kako se zamrzavanjem mlijeka ne gube njegova ljekovita svojstva.

Koliko magarica daje mlijeka
Jedna magarica daje maksimalno 2,5 dcl mlijeka. Godišnje se od jedne ženke može dobiti najviše 40 litara mlijeka.

Vaša iskustva sa magarećim mlijekom su dobrodošla, podijelite u komentariva vaše iskustvo…

- Google oglasi -

Novi Sadržaj

Blagodati Tikvica: Kako ovo povrće podržava Vaše Zdravlje

Tikvica je popularno povrće koje se koristi u mnogim kuhinjama širom svijeta. Ima niz zdravstvenih koristi zbog svog nutritivnog...

Namirnica koja smanjuje apetit i doprinosi za zdravlje

Grčki jogurt se pravi od kravljeg mlijeka koje se procijedi kako bi se uklonila sirutka, što rezultira gušćom konzistencijom...

Koje su koristi koprive za zdravlje?

Kopriva je samonikla biljka sa izuzetnim zdravstvenim vrijednostima. Kopriva ima vrlo dugu povijest u narodnoj medicini, stoga nije ni...

Majčina dušica (Thymus serpyllum)

Majčina dušica (Thymus serpyllum L.) u narodu poznata još kao "babina dušica" ili "materinka" je trajna biljka iz porodice...
- Google oglasi -

Maslačak (Taraxacum officinale)

Maslačak (Taraxacum officinale) je trajna zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae), s vrlo razvijenim korijenom iz kojega raste rozeta...

Vitiligo: vrste, simptomi, uzroci i liječenje

Bolest se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, u svim rasama i u oba spola. Vitiligo je stanje...

Ovo morate pročitati

NE ČUJETE DOBRO? Evo kako spriječiti propadanje sluha

Od svih osjetila, tijekom starenja prvo propada sluh. Ponekad...

Reuma simptomi i prirodno liječenje

Reuma ili reumatizam je pojam koji označava preko 100...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas

kamagra 100 mg

afilta 20 mg

combo 100 mg

degra 100 mg

flynta 20 mg

hardcis 20 mg

jeligra 100 mg fiyat

lex 20 mg fiyat

lifta 20 mg fiyat

orcafil 20 mg

priligy 30 mg

sildegra

sinegra 100 mg

vigrande 100 mg

cialis fiyat

cialis nedir