Ljekovito biljeLjekovita svojstva biljke Mak

Ljekovita svojstva biljke Mak

-

Mnogima nije poznata ljekovitost biljke mak, u narodnim lijekovima preporučuje se za opuštanje mišića, protiv bolova, za iskašljavanje i grčeve u želucu. Za njega tvrde da je prava riznica antioksidansa koji organizam štiti od upala i malignih oboljenja.

Mak ljekovitost

Iz bogatog nutritivnog sadržaja maka možemo posebno istaći nezasićene masne kiseline, prije svega linolna kiselina i oleinska kiselina.

- Google oglasi -

Linolna kiselina je esencijalna omega 6 masna kiselina koju naš organizam ne može sintetizirati. Ova kiselina se nalazi na membranama stanica biljaka gdje ima važnu ulogu u njihovoj izgradnji.

Znanstvena istraživanja upućuju na to da ova kiselina može da sudjeluje u procesu usporavanja razvoja multiple skleroze. Pored toga ona može da zaštiti krvotok kod čovjeka, regulira krvni tlak i grušanje krvi. Linolna kiselina se često primjenjuje za liječenje kožnih oboljenja i upalni procesa.

Oleinska kiselina koja se također može pronaći u biljci mak je mononezasićena masna kiselina koja pripada grupi omega 9. Ovu kiselinu ljudski organizam u nekom dijelu može da sintetizira jer ona nije esencijalna. Naučnici su otkrili da ova kiselina može da sudjeluje u usporavanju pojave raka djelovanjem na genetskoj razini.

Također, oleinska kiselina štiti krvotok od oštećenja.

- Google oglasi -

Mak se može koristiti za opuštanje mišića, protiv bolova, za iskašljavanje i liječenje grčeva u abdomenu. Mak može da ublaži razdražljivost, stres, te potiče na koncentraciju i dobro raspoloženje.

U narodnoj medicini mak se koristio u proizvodnji opijuma koji su liječnici koristili za umirenja bolova, ali se kasnije na žalost ta biljka zloupotrijebila u proizvodnji ilegalnih narkotičnih supstanci. Danas se mak prodaje u dućanima osušen i kao takav ne sadrži alkaloide.

Kako koristiti mak u ishrani

Sjemenke maka imaju aromatičan okus dobro se slaže s kruhom i pecivima ili kao nadjev za kekse i kolače. Mogu se dodati i kao začin jelima od riže, povrća i raznim umacima koji se služe uz mesna i riblja jela, a želite li pojačati njihovu aromu, prije upotrebe ih popržite.

Ulje maka dobija se hladnim prešanjem sirovog sjemena i ono je jestivo kao i svako drugo sjemensko ulje.

Mak za zdravlje

Mak kao lijek je najviše cijenjen zbog svog sadržaja vlakana i minerala.

Dijetetska vlakna
Sjemenke maka su opremljene prehrambenim vlaknima, tipom ugljenih hidrata koji se može naći u hrani na biljnoj bazi. Dvije kašike sjemena maka sadrže 3.4 grama dijetetskih vlakana, što je 14% preporučenog dnevnog unosa za žene i 9% za muškarce. Pored toga što sprječavaju opstipaciju (zatvor), vlakna također snižavaju nivo holesterola u krvi. Dugotrajno unošenje vlakana u organizam smanjuje šanse za razvoj dijabetesa tipa 2.

Kalcijum i bakar
Mak će također poslužiti kao dobar izvor kalcijuma i bakra, dva esencijalna minerala. Porcija od 2 kašike maka pruža 253 miligrama kalcijuma i 286 mikrograma bakra, što je 25 i 32% preporučenog dnevnog unosa kalcijuma i bakra za žene i muškarce, respektivno. Kalcijum je poznat po svojoj ulozi u zdravlju kostiju, ali pomaže i zdravlje srca i nervnog sistema. Bakar čuva vezivna tkiva jakim, jača kosti i štiti DNK od oštećenja.

Fosfor i mangan
Fosfor, zajedno sa kalcijumom, čini dio vašeg koštanog tkiva, a mangan čini kolagen – protein koji štiti kosti od oštećenja. Konzumiranje 2 kašike maka povećava unos fosfora za 153 miligrama, što je 22% preporučenog dnevnog unosa fosfora – i obezbeđuje 65% dnevne potrebe za manganom za žene i 51% za muškarce.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

Provjerite koliko je potrebno sna u vašim godinama

Količina sna koju svako treba da bi se osjećao odmorno varijabilna je. Neki kažu da im je dovoljno npr....

Ovo su bolesti koje nam ništa ne mogu ukoliko ga jedemo svaki dan

Omiljen u cijelom svijetu zbog svoje slatkoće i dubine okusa, koristi se u mnogim jelima i receptima. Miris, boja...

10 korisnih savjeta za održavanje dobrog zdravlja

Ukoliko želite poboljšati svoje zdravlje, nije vam potreban veliki trud, nego pridržavanje jednostavnih, ali veoma korisnih savjeta. Uz ove...

Cikla kao prirodni lijek izuzetno je važna za zdravlje

Cikla je poznata namirnica kao lijek za mnoge bolesti još od davnih vremena, i izuzetno je važna za zdravlje....
- Google oglasi -

Ovo je 10 zdravstvenih prednosti jaja od prepelice

Jaja od prepelice su super hrana i prilično su dostupna većini ljudi, međutim, njihova ljekovitost i brojne prednosti za...

Crna rotkva i med su ljekovita kombinacija protiv kašlja – Recept

Ako su vaše grlo i pluća osjetljivi te vas stalno napada kašalj ili bronhitis prije nego posegnete za farmaceutskim...

Ovo morate pročitati

Kalcij je važan mineral za rast i gustoću kostiju i zuba

On se može naći u mnogim zdravim dodacima ishrani....

Recept – Pripremite sami mast od Gaveza koja liječi najdublje rane i najjaču bol

Gavez (Symphytum officinale L.) je razgranata biljka prekrivena oštrim...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas