ZdravljeBolestiMultipla skleroza – Priroda je mislila na sve

Multipla skleroza – Priroda je mislila na sve

-

multipla sklerozaMultipla skleroza (MS) je kronična bolest središnjeg živčanog sustava. Upalna oštećenja koja uzrokuje multipla skleroza mogu zahvatiti veliki i mali mozak, moždano deblo i kralježničku moždinu. Javlja se u svim životnim dobima, a najčešća je između 18. i 50. godine.

Iako nepoznatog uzroka sve više istraživanja govori kako je riječ o autoimunoj bolesti povezanoj s okolinom te genetskom predispozicijom za obolijenje.

- Google oglasi -

I za tu bolest, koja se smatra neizlječivom, možemo naći lijek. Istina stanje se pogoršava korak po korak, ali čovjek se ne smije nikako predati. Mora sačuvati vjeru i povjerenje u ljekovito bilje, dar našeg Stvoritelja bolesnom čovječanstvu.

Multipla skleroza liječenje biljem

Ponovno ukazujemo na to da kod tako ozbiljnog oboljenja treba koristiti samo svježe bilje. Za zimsku ga zalihu osušimo. Svježe listove zečje soce operemo i iz još vlažnih listova u sokovniku istisnemo sok. Tokom šest sati svakoga dana uzimamo svaki sat tri do pet kapljica soka razrijeđenih s čajem.

Masiranje s uljem Gospine trave, kamilice i majčine dušice djeluje povoljno.
Cvjetovima ubranim za sunčana vremena napunimo bocu do grla (stavljamo svaki list odvojeno), prelijemo s hladnim ili tisnutim maslinovim uljem (ulje mora prekriti bilje) i ostavimo 10 dana na suncu ili toplom mjestu.

Pri sunčanom vremenu nabrane cvjetove Gospine trave, kamilice i stolisnika pripremimo kao tinkturu i time masiramo kralježnicu, zglobove i bokove. Ako dođe do ukočenja kralježnice, stavljamo tople obloge od gavezovog brašna na kralježnicu. Gavezovo brašno izmiješamo s toplom vodom u kašu, da bismo s njim lakše namazali lanenu krpu dodamo u kašu nekoliko kapljica ulja. Osim toga pijemo ujutro i uvečer po jednu šoljicu stolisnikovog čaja. Uzmemo tri velike kašičice švedske grančice razrijeđene sa stolisnikovim čajem i tu količinu, gutljaj po gutljaj, pijemo tokom cijelog dana.

Kupke za multipla sklerozu

- Google oglasi -

Ne smijemo zaboraviti na sjedeće kupke od smrekinih vrhova, Gospine trave, kamilice, kadulje, stolisnika, majčine dušice i poljske preslice jer sve te biljke blagotvorno djeluju na oduzetost.

Po kupki valja uzeti 100 g. bilja. Preko noći ga namočimo u hladnu vodu, sljedeći dan zagrijemo i ulijemo u vodu za kupanje. Voda mora prekriti bubrege, kupanje traje 20 minuta, iza toga se još jedan sat znojimo u postelji. Tu vodu možemo koristiti još dva puta, tako da u nju vratimo bilje i ponovo zagrijemo.

U jednoj nedjelji upotrebljavamo samo jednu vrstu bilja. Posebno bih savjetovali potpune kupke od koprive koje čudotvorno djeluju na cirkulciju krvi i ne smiju biti izostavljene. Za to uzimamo 200 g. bilja po kupki i primjenjujemo isti postupak kao za sjedeće kupke, i ovu vodu možemo koristiti za kupanje tri puta uzastopno. Srce mora biti izvor vode.

Obloge od šapike

Nova i dobra iskustva s oblozima od listova obične šapike koje stavljamo po cijelom tijelu. Listove te biljke operemo, na dasci dobro razvaljamo s kuhinjskim valjkom, pospemo na lanenu krpu u koju zamotamo bolesnika, preko toga stavimo još topli ručnik za kupanje i tako ga ostavimo da leži cijelu noć. Javi li se nemir ili trzanje na posebno osjetljivim mjestima bolesnika odmotamo. Većinom bolesnik osjeća djelotvornost ljekovite snage koja izbija iz listova šapike i spava dobro. Često nastupa vidljivo poboljšanje.

Multipla skleroza prehrana

Želimo istodobno uputiti i na promjenu u ishrani s kojom se kod multiple skleroze također postižu vrijedni rezultati. Posebno ljekovito za ovu bolest koja se smatra neizlječivom jeste kobilje mlijeko. Kako je uzgoj konja danas ponovo u usponu, moguće je to mlijeko nabaviti.

Prehrana koja se sastoji od uravnoteženog unosa energetski bogatih hranjivih tvari, dostatnog unosa polinezasićenih masnih kiselina, može imati blagotvorno djelovanje na saniranje simptoma i povećavanja energetskog kapaciteta organizma. Takva prehrana u konačnici pomaže kontrolirati simptome i komplikacije koje se najčešće javljaju kod oboljelih od multiple skleroze. Postoje vrlo detaljna ispitivanja koja su provedena na velikom broju pacijenata i koja govore u prilog tome da pojedine namirnice bogate omega-3 i omega-6-polinezasićenim masnim kiselinama pomažu u sanaciji bolesti, svojevrsnom smanjenju napada i produžetku vremena između dviju remisija.

Stoga se preporuča jesti kuhanu ili pečenu (ne prženu) plavu ribu koja sadrži polinezasićene masne kiseline iz skupine omega-3, među kojima su EPA (eikosapentenoična kiselina) i DHA (dekosaheksanoična kiselina). Osim plave ribe, ulje suncokreta, lana i soje također obiluje polinezasićenim masnim kiselinama kao i maslinovo ulje koje obiluje vitaminom E. Integralne žitarice, kuhano tamnozeleno lisnato povrće i svježe voće, voda, preporučuju se za izbjegavanje zatvora stolice.

Prehrana za kronični umor

Za borbu protiv kroničnog umora od kojeg oboljeli često pate, preporuča se jesti složene ugljikohidrate: riža, tijesto, kruh, krumpir. Pri tome treba paziti da kaloričnije tvari sekonzumiramo u prvom dijelu dana, a krumpir kuhan na lešo, te palenta mogu biti rezervirani za popodnevne obroke. Magnezij je dragocjen kod oboljelih od multipla skleroze jer osigurava pravilno iskorištavanje i izgradnju energetskih tvari te sudjeluje u prijenosu nervnih impulsa i ima važnu ulogu u normalnoj kontrakciji mišića. Bolesnici oboljeli od multipla skleroze morali bi piti mineralnu vodu obogaćenu magnezijem i uzimati što više tamnozelenog lisnatog povrća. Uz umor, takvim ponašanjem uspješno se može sanirati i loša probava i spriječiti zatvor stolice.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,082SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Aurikulo terapija – Šta sve liječi ovaj oblik akupunkture

Aurikulo terapija (eng. Auriculotherapy) je poznata i kao aurikulo akupunktura, ili akupunktura uha. Predstavlja oblik akupunkture zasnovan na ideji da je uho...

Narodni lijekovi za bradavice i druge izrasline na koži koji doista djeluju

Bradavice su oboljenje koje izaziva Humani Papiloma Virus, poznatiji kao HPV. Obično se javljaju na rukama ali mogu nastati...

Kako se priprema srebrna voda i šta sve liječi

Srebrena voda se koristi u medicinske i kozmetičke svrhe, kao i u procesima konzerviranja hrane i pića. Ova voda...

Biljke koje su korisne za cirkulaciju krvi

Cirkulacija krvi je ključna za zdravlje i igra ključnu ulogu u funkcioniranju našeg tijela, omogućujući da kisik i hranjive...
- Google oglasi -

Koje su dobrobiti klementine za zdravlje

Klementine su vrsta slatkog i sočnog citrusa koje su postale popularne širom svijeta zbog svojih ukusnih okusa i dobrobiti...

Ljekovita anđelika biljka pouzdan lijek za probavu i nadimanje

Biljka anđelika (Angelica archangelica) je po nekima naziva ‘anđeoska’ jer cvjeta na dan Sv. Mihovila. Drugi pak tvrde da...

Ovo morate pročitati

Kadulja protiv PMS-a i celulita

Za ljekovitost kadulje znali su joši stari Rimljani u...

Savršeno oblikovane obrve

Osim ako nemate vrlo osjetljivu kožu, depilacija je brza...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas