Ljekovito biljeMetvica – Matičnjak je izvanredno sredstvo za sva srčana...

Metvica – Matičnjak je izvanredno sredstvo za sva srčana oboljenja

-

Matičnjak je trajna biljka s četverokutnom i jako razgranatom stabljikom visine do 60 cm. Listovi su nasuprotni s dugačkom peteljkom, jajastog oblika, nazubljeni i slabo dlakavi. Cvjetovi su bijeli ili bijelo-žuti, a nalaze se u pršljenastim cvatovima u pazušcima gornjih listova. Matičnjak je veoma ugodna mirisa, nalik mirisu limuna. Ukus mu je aromatičan. Cijela biljka a posebno kada se list nagnječi odaje jak i veoma prijatan miris koji podsjeća na limun te je poznata i kao limun trava. Cvjetovi su bijeli, plavičasto bijeli, blijedo ružičasti ili žućkasto bijeli, smještani u pazuhu listova.

Stanište: raste u vrtovima gdje se uzgaja kao kulturna biljka ali se kao samonikla može naći nedaleko od naselja, uz ograde i živice. Matičnjak je jedna od rijetkih biljaka koja je istovremeno ljekovita, mirisna, ukrasna, začinska, aromatična, medonosna i industrijska. Raste u pčelinjacima, dvorištima, pored naselja, uz ograde i živice, po šumama itd. Gaji se i u kulturi kao ljekovita i aromatična biljka, i u parkovima kao ukrasna biljka. Cvjeta od juna do septembra, a razmnožava se sjemenom, ali se bolji uspeh postiže dijeljenjem busenova i rasađivanjem. Veoma lako se gaji.

Matičnjak kao lijek

- Google oglasi -

Za lijek se sabiru listovi prije nego što procvjetaju, a cijela biljka s vršikama i listovima za vrijeme cvatnje. Suši se brzo i oprezno u hladu i sa što manje dodira. Osušeni matičnjak ili metvica ne smije se čuvati u limenim posudama. Od matičnjaka se najviše cijeni list jer u ostalim organima ima malo ljekovitih sastojaka, osim u cvijetu, ali je cvijeta malo tako da nema praktičnu primjenu. Najvažniji ljekoviti sastojak matičnjaka je vrlo lako isparljivo mirisno etersko ulje.

Matičnjak ljekovita svojstva

Matičnjak je izvanredno sredstvo za sva srčana oboljenja. Oživljava i jača srce, a uz to čisti i krv. Matičnjak kao lijek se preporučuje u liječenju histerije, hipohondrije, smetnji u menstruaciji, grčeva koji su povezani s menstruacijom, zatim kod nadutosti, grčeva u crijevima, proljeva želučanih tegoba, povraćanja na nervnoj osnovi, kroničnog bronhalnog katara, nekih oblika astme i svih depresivnih stanja. Matičnjak je blag, dobar i veoma prijatan lijek protiv nadimanja u organima za varenje. Protiv neuralgije, histerije, neurastenije, gađenja, povraćanja i proljeva, za jačanje organizma. Sam list matičnjaka a još češće pomiješan s gorkim travama (lincurom, gorkom djetelinom, hajdučicom, podubicom i dr.) uspješno se daje slabunjavim za pojačavanje apetita dodatak kupkama protiv neuralgije i reumatizma. Etersko ulje od matičnjaka (dobiva se destilacijom s vodenom parom matičnjaka pokošenog u fazi cvjetanja) je izvanredno prijatnog mirisa, koristi se ne samo u farmaciji već još više i u industriji parfema i kozmetike. Osobito se preporučuje trudnim ženama koje pate od povraćanja. Matičnjak čaj ljekovitost neobično povoljno djeluje kod nesanice izazvane premorenošću ili živčanom bolešću. Od matičnjaka se priprema melisa-špirit koji služi za masažu ili se pije razrijeđen s vodom pri čemu osvježava i otklanja tjelesni i duševni umor.

Destilacijom pomoću vodene pare dobija se etersko ulje u kojem ima 70-80 % ketona pulegona (pored malo mentola i mentona) koji ulju daju karakterističan miris. Pulegon iz ulja služi kao sirovina za sintezu mentola. Etersko ulje metvice ima primjenu u industriji jeftinih sapuna, uopće u proizvodnji higijenskih i kozmetičkih preparata.

Matičnjak ili metvica

Metvica, barska nana (Mentha pulegium L.) susreće se oko rijeka, jezera i močvara, na livadama sve do 500 metara nadmorske visine. Spominju je Hipokrat, Dioskorid, Plinije i drugi antički pisci kao ljekovitu biljku važnu za liječenje mnogih bolesti, prije svega organa za disanje i varenje.

- Google oglasi -

To je višegodišnja zeljasta biljka. Stabljika joj je uspravna, visine do 50 cm, veoma razgranata, po površini obrasla maljama. Listovi su joj ovalni ili jajasti, po obodu cijeli ili slabo nazubljeni, neparno raspoređeni na kratkim drškama. Cvjetovi su bijele ili ljubičaste boje, sakupljeni u pršljenaste cvasti postavljene u pazuhu listova. Cvjeta od juna do septembra. Plod je mezokarp, koji se raspada na četiri okrugle orašice mrke boje.

Herba dobivena od metvice sadrži do dva posto eterskog ulja, tanin i gorke materije. U obliku čaja koristi se za liječenje organa za disanje i varenje kao i lijek za umirenje, za jačanje kao tonik, protiv astme, velikog i običnog kašlja, protiv nadimanja, histerije i grčeva. Djeluje kao stomahik, karminativ, holagog, spazmolitik i antiseptik. Vrlo je cijenjena u kozmetici ali i kao medonosna biljka. Ranije se koristila i kao lijek protiv reumatizma. Može da se upotrebljava kao obloga na koži kod ujeda, otoka, protiv bolesti desni i zuba, za ispiranje usta. Zimi se koristi kao svakodnevni napitak protiv nazeba i gripa. Ulazi u sastav raznih aromatičnih biljnih smeša. Kao začinska biljka može da se koristi i u kulinarstvu.

Matičnjak kad se bere

Herba se skuplja u fazi punog cvjetanja odsijecanjem vrhova ili gornje polovine cvjetnih grančica koje se vezuju u male kite i suše na propuhu. S obzirom da cvjetne grančice sadrže malo ulja i drugih korisnih sastojaka, najbolje bi bilo da se nakon sušenja odstrane. Matičnjak se bere u doba cvjetanja početkom ljeta

Suha droga je prijatnog aromatičnog mirisa i gorkog ukusa. Čuva se upakirana u sanduke ili vreće na suhom ili promajnom mjestu.

Čaj od matičnjaka

čaj od matičnjaka

Čaj od matičnjaka se najčešće pravi od listova koji se beru prije cvjetanja, a koji se mogu koristiti i za pripremanje salata, juha i ostalih jela.

Priprema čaja od matičnjaka je vrlo jednostavna i upravo zbog toga bi se on svakako trebao naći u vašoj kuhinji. Čaj od matičnjaka vrlo rijetko uzrokuje nuspojave, pa je zato posebno koristan i za djecu.

Jednostavno jednu žlicu suhog lišća matičnjaka prelijte s 2 dl kipuće vode, ostavite da odstoji par minuta a zatim uživajte u njegovom opojnom mirisu i okusu.

- Google oglasi -

2 KOMENTARI

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

Od mirisnih cvjetova lipe pripremite ljekoviti čaj i opuštajuću kupku

Lipa se od davnina poštuje kao božansko drvo koje štiti od zla, a jedno je od starih vjerovanja da...

7 sjajnih savjeta kako da se riješite nadutosti

Nadutost trbuha, napuhnutost, meteorizam, flatulencija, a u narodu se još koristi izraz vjetrovi, pojava je velike količine plinova u...

2 minute “čuda”- Zbog čega biste ovu tačku na stopalu trebali masirati?

Na našem stopalu nalazi se jedna tačka koja može uvelike utjecati na rad organizma i na to kako se...

Dubčac je stari omiljeni lijek protiv svih bolesti organa za varenje

Postoji nekoliko vrsta biljaka istoga naziva. Sve su jako srodne. Raste kao polu grm s razgranatom stabljikom. Ima uske...
- Google oglasi -

Evo kako da se zaštitite i otjerate komarce

Uvijek kada otopli i kada smo spremni za sve ljetne planove, stvar moraju da pokvare komarci koji nas salijeću...

Pomoću ovog minerala riješite sve ženske probleme!

Vjerovatno ne razmišljate o tome, koliko ovog minerala inače unosite dnevno, ili sedmično. Magnezij može da preporodi vas i...

Ovo morate pročitati

Vaginalne gljivične infekcije

Vaginalne gljivične infekcije su jedan od najčešćih ginekoloških problema...

Za koji tip kože kažemo da je suha?

Kod tipa kože "suha koža" pore su teško vidljive,...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas