ZdravljeMed - zlatni nektar

Med – zlatni nektar

-

Današnja medicina se slaže s tvrdnjom da je med više nego poseban, ali samo ako ispunjava dva uslova – da je potpuno prirodan, bez dodataka, i da je cijeđen na hladno, odnosno vrcan, a ne topljen, to jest podvrgavan temperaturi višoj od 60 stepeni Celzijusovih (za neke naučnike granica je već na 50 stepeni).

Ako je med vještački, ne vrijedi trošiti riječi o njemu, čak ni kao o namirnici, a ako je previše zagrijavan, dolazi do gubitka fermenata (invertaze, diastaze, katalaze, kisele fosfataze i dr). Kada se to dogodi, med postaje samo kalorična namirnica, ali lijek više nije. Treba znati da se svaki prirodni med kristališe i da mu to nije mana. U narodnoj medicini med se preporučuje i zdravim i bolesnim osobama, kao sredstvo za jačanje i sticanje imuniteta. Poseban biostimulans med postaje kad je “udružen” s polenom, propolisom i mliječi.

Tradicionalna medicina priznaje med i kao sredstvo protiv rana i čireva, jer je utvrđeno da ima i antibiotsko djelovanje, zahvaljujući visokoj mogućnosti otpuštanja vodik – peroksida. Dokazano je da med pobuđuje apetit, što je izvanredno važno za djecu koja su mršava i za rekonvalescente. Savremena nauka je potvrdila da med snižava povišenu kiselost želučanog soka i da je stoga blagotvoran kao sredstvo za liječenje gastritisa i čira na želucu i dvanaestopalačnom crijevu.

- Google oglasi -

Čaša tople vode ili čaja od matičnjaka s medom, popijena pred spavanje djeluje umirujuće i liječi nesanicu i neurasteniju. Oboljelima od hepatitisa preporučuje se potpuna zamijena rafinisanog šećera medom, jer ga jetra mnogo lakše apsorbuje. Mnogobrojna istraživanja različitih autora pokazala su da odojčad koja svakodnevno dobijaju med bolje napreduju, brže dobijaju na težini i rjeđe boluju, a posebno su otporna na prehlade. Med se preporučuje i djeci koja se vještački hrane, jer potpomaže vrenja i doprinosi normalizaciji mikroflore crijeva.

Može se davati i nedonoščadi, kao i novorođenim bebama koje imaju žuticu. Ova namirnica sadrži od 65 do 70 posto glukoze i fruktoze, a samo dva do pet posto saharoze. Osim šećera, med sadrži i dekstrine, mravlju kiselinu, B vitamine, etarska ulja i ostatke polena. Zašto med ima visoku energetsku vrijednost? Glukoza iz meda se gotovo trenutno resorbira iz organa za varenje i prelazi u krv, a iz nje u ćelije, gdje se metaboliše. Drugi sastojak meda, fruktoza resorbira se postepeno. Ne treba ni spominjati da je nezaobilazan na božićnoj trpezi, kao jedan od simbola zdravlja i blagostanja, i da se koristi za pripremanje raznih vrsta kolača.

Zagovornici prijesne ishrane, koji tvrde da smo “suviše kiseli”, ipak preporučuju da se odjednom uzima samo po kašičica meda.

- Google oglasi -
Prethodni članakObrana od virusa
Naredni članakAnis

1 komentar

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

Ovo je pravilna i zdrava hrana koja se definitivno najbolje bori protiv stresa!

Stalno ste pod pritiskom? Ponekad imate osjećaj da vas hrana koju unosite čini još više umornima? Istina je da...

Prirodni recepti legendarnog travara: Evo zašto biste trebali luk pomiješati sa žlicom meda

Luk je snažan antioksidans, koji je zdraviji što mu je miris jači. Osim što je antioksidans, luk je bogat...

Ovih 12 znakova ukazuju na rak prostate

Rak prostate je zloćudni (maligni) tumor koji potječe od stanica prostate. Općenito, tumor prostate najčešće raste polako i dugi...

Reagirajte na vrijeme! 9 tipova boli u trbuhu koji mogu značiti ozbiljan problem

Bol u trbuhu, odnosno abdominalnom dijelu može biti bezopasna i prolazna, ali nekad može biti posljedica ozbiljnih stanja od...
- Google oglasi -

Dali ste upoznati sa štetnošću prve jutarnje cigarete?

Mnogi zapale cigaretu čim se probude, a da prije toga nisu barem doručkovali. Baš tim ljudima prijeti najveći rizik...

Napitak zlata vrijedan: Ova mješavina smanjuje holesterol, spriječava srčani i moždani udar

Ovaj napitak će vam za kratko vrijeme sniziti holesterol i sagorjeti masti. Oni koji su ga koristili kažu da...

Ovo morate pročitati

Upala zubnog mesa – Prirodni lijekovi za upalu desni

Postoje razni faktori koji se mogu negativno odraziti na...

Kako otjerati mrave iz vrta sa prirodnim pripravcima?

Otjerati mrave iz vrta može predstavljati veliki izazov, ali...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas